În ultima ședință a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) s-au dezbătut opt documentații de elaborare PUD și PUZ care au fost supuse avizării. Printre cele mai interesante proiecte se numără transformarea unei zone industriale în zonă mixtă, unde se vor construi clădiri până la 11 etaje pe fostul ghetou evreiesc din Cluj. Beneficiarul proiectului este Anica Căpușan, soția omului de afaceri Chimu Căpușan.

Viitorul proiect de pe Bulevardul Muncii.

Încă din anul 2018 se vorbea despre faptul că pe Bulevardul Muncii nr. 4-6, pe fostul celui mai mare ghetou evreiesc din Transilvania de Nord se vor construi mai multe clădiri de birouri și apartamente.

Gazeta de Cluj a dezvăluit că inițial, autorizația de desființare pentru clădirea ghetoului de unde s-a realizat deportarea evreilor în lagăre a fost obținută în toamna anului 2018 de o societate deținută de Massimo Novali, consulul onorific al Italiei la Cluj. O lună mai târziu, italianul a depus actele și pentru aprobarea PUZ privind restructurarea urbană a zonei. Clădirea (de pe Bulevardul Muncii) a fost într-un final demolată, iar în primăvara anului 2019, firma italianului a ajuns în mâna Anicăi Căpușan, soția lui Chimu Căpușan.

Câți bani a primit italianul de la familia Căpușan

Practic, firma care a primit autorizația de desființare este SC Noroc Com SRL, deținută inițial de Novali Massimo, consul onorific al Italiei pentru judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Mureş. Aociatul juridic al firmei era FIDUCIARIA EMILIANA S.P.A cu sediul în Italia, reprezentată prin mandatarul SPOTTI MORENO.

La sfârșitul lunii aprilie 2019, societatea Noroc Com SRL a cesionat părțile sociale firmei Tellus Invest SRL, firmă administrată de Anica Căpușan. Prin urmare, Tellus Invest a devenit unicul asociat al firmei Noroc Com SRL, administratorul unic fiind Anica Căpușan. Căpușan i-a plătit italianului pentru părțile sociale 16.000.000 euro. Încă din noiembrie 2017, Căpușan i-a dat italianului un avans de 500.000 euro. Pe lângă avans, i-a mai achitat până în 2019 6.500.000 euro și mai are de achitat 3.500.000 euro până în decembrie 2020 și încă 5.500.000 euro până în noiembrie 2021. Pentru suma de 9.000.000 euro s-a instituit ipotecă asupra viitorului imobil ce se va construi.

Proiectul, a patra oara în comisie

Potrivit PUZ-ului din anul 2018 pe Bulevardul Muncii nr. 2-4 se dorea edificarea unor ansambluri cu regim de înălțime până la 10 etaje

”Ansamblul va fi format din corpuri cu regim maxim de înălțime de (1-3S)+P+10 – pentru clădirile cu funcțiuni deosebite aflate în poziții urbane privilegiate, (1-3S)+P+9+R -(1-3S)+P+10 – pentru clădirile de colț, (1-3S)+P+7E+R – pentru clădirile comune. Toate acestea ocupa zona mixtă. Pentru subzone de servicii regimul maxim de înălțime va fi (S)+P+4+R(M)”, se arăta în PUZ-ul din 2018.

Proiectul a ajuns a patra oară în comisie, iar în ultima ședință a CTATU din 18 august, s-a dezbătut din nou acest proiect privind urbanizarea zonei.

Prin procedura de restructurare se dorește transformarea caracterului industrial în zonă mixtă – cu locuire colectivă şi alte dotări: birouri, comerţ, servicii, turism, învăţământ şi spatii de loisir. Locuirea va ocupa aproximativ 70% din suprafaţa construită desfăşurată totală. Parterele spre spaţiile publice principale vor fi destinate funcţiunilor de interes public, iar clădirile vor avea până la 11 etaje.
„Ansamblul mixt va miza pe potenţarea poziţiei privilegiate a terenului ca şi capăt de perspectiva din două străzi majore şi amplasarea către acestea a unor clădiri accent cu regim de înălţime (1-4S)+P+10, (1-3S)+P+11, restul clădirilor vor avea regim de înălţime mai mic, respectiv (1- 3S)+P+9+R, (1-3S)+P+7+2R, (1-3S)+P+5+2R, respectiv (1-2S)+P+2”, arată documentaţia recentă.

Ansamblul ar trebui să beneficieze şi de spaţii publice – străzi, piaţete, spaţii.

Boc i-a tăiat lui Căpușan etajele

În cadrul ședinței din 18 august, primarul Emil Boc a cerut ca imobilele să fie doar de șapte etaje, așa cum sunt și alte blocuri din zonă.

De asemenea, beneficiarii proiectului au cerut să primească recepția pentru trei dintre clădiri, înainte de a face unitatea de învățământ. Boc nu a fost de acord și a cerut să fie făcută înainte de blocuri.

„Nu vreau să fim cu sacii pe dinafară. Dacă investitorul renunță și vinde proiectul. Nu. Orașul nu se roagă de investitori. Întâi școala, apoi blocurile (…). La masa asta poate veni alt primar, alt investitor. Nu merge așa că faci două blocuri și apoi școala. Trebuie făcute toate la pachet. Să fie clar pentru oricine. Nu mă interesează detaliile, ci calitatea vieții”, a spus Boc.

Cartierul lui Căpușan

Tot în cartierul Iris, familia Căpușan, a obținut în 2018 o autorizație prin care se aviza PUZ-ul aferent străzii Sobarilor.

În 2012 consiliul local aprobase un PUZ, tot la cererea lui Chimu Căpuşan, de schimbare a regimului urbanistic al zonei din industrial în zonă industrială restructurabilă, pretabilă la edificarea de blocuri.

De altfel, a și edificat un proiect imobiliar pe strada Sobarilor, la data respectivă afacerea soldându-se cu o serie de scandaluri vizavi de autorizaţia de construcţie şi de starea juridică a terenului. Căpuşan a fost acuzat de câţiva clujeni că ar construi pe strada Sobarilor un complex imobiliar pentru care nu ar avea autorizaţie de construcţie, iar o parte din terenul respectiv s-ar afla într-un litigiu pe fond de retrocedare.

“Căpuşan, construieşte fără autorizaţie un imobil de locuinţe pe strada Sobarilor, la capătul dinspre strada Fabricii. Nimic nu este autorizat, molozurile şi resturile sunt aruncate pe câmp, nu exista avize de nici un fel. Sunt deja ridicate mai mult de două nivele, pe un teren care aparţine proprietarilor de drept, care riscă să rămână fără nimic. Este necesar să se intervină cu maximă urgenţă de către factorii de decizie la nivel local, dacă nu au fost încă cumpăraţi. Facem acest apel la opinia publică şi la procuratură, pentru oprirea ilegalităţilor”, declara Nelu Pop, un clujean care locuieşte în zonă.

3 COMENTARII

  1. Poate că așa se explică de ce prețul apartamentelor este cel mai scump din România, la Cluj-Napoca. Sau, oare de ce unii dezvoltatori obțin aprobare pentru a edifica 23 sau 25 de etaje iat atora ”li se taie” din înălțime.

  2. Se pregateste un bloc de 40 de etaje in zona Cora,iar in sedinta de urbanism de atunci Boc a avut doar observatii superficiale…Asa-i cand arhitectul e seful comisiei de urbanism …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.