După boom-ul imobiliar care a explodat preţul imobiliarelor în mod inexplicabil, acest sector de business s-a confruntat, ca toate domeniile, cu criza. Pentru a-şi scoate banii investiţi, dezvoltatorii imobiliari au început să dea ţepe, ajungând să vândă, în cazuri extreme, locuinţe din faza de proiect care au depăşit cu mult termenele de finalizare. Spre exemplu, afacerea Tower, firma DIC Construct, SC Luc Invest sau SC Dan&Sergiu Construct sunt doar câteva cazuri radiografiate de Gazeta de Cluj. Cele mai multe dintre aceste cazuri se termină cu procese, în care cei înşelaţi speră să îşi recupereze banii plătiţi.
Ştefan Trandafir
Majoritatea dintre milionarii de carton ai Clujului s-au lansat în business-uri imobiliare în perioada 2005-2007, ani în care dezvoltarea imobiliară a ajunsese la paroxism. Însă, trend-ul ascend al vânzărilor de locuinţe nu a ţinut prea mult, iar anul trecut toată piaţa imobiliară a ajuns în declin, constructorii nemaiputând continua edificarea caselor sau a blocurilor vândute încă din faza de proiect. Cumpărătorii au deschis procese în instanţă pentru a-şi recupera fie banii daţi pe apartamente „fantomă”, fie pentru a putea intra în posesia apartamentelor plătite, dar nepredate.
Spre exemplu, Robert Keizer a plătit aproape în totalitate un apartament din ansamblul Excelsior din comuna Baciu, dezvoltat de firma Dan&Sergiu Construct, însă nici acum nu i-a fost predată locuinţa de către constructor. “În antecontract scrie că până în decembrie 2008 trebuia să-mi fie predat apartamentul. Pe parcursul construcţiei blocului am văzut că Micle (constructorul – n.r.) nu se ţine de treabă, pentru că nu respecta termenele. A invocat apoi criza şi ne-a cerut, mie şi altor cumpărători, să-l înţelegem. La predare trebuia să achit şi ultima tranşă de bani, însă lucrul ăsta nu s-a întîmplat încă”, spune Keizer. În aceeaşi situţia se află şi alte zeci de persoane care au dat în judecată SC Dan&Sergiu Construct pentru nerspectarea clauzelor contractuale.
Tower se clatină în faţa judecătorilor
În lungul şir al celor nemulţumiţi de modul în care imobiliarii se ocupă de construirea apartementelor se numără clienţii firmelor Tower. Grupul de firme River Tower, Tower Park şi Silver Tower sunt controlate de Mihai Chezan, Mihaela Barboş şi Ion Bondane. Firmele au obţinut avize de construcţie pentru mai multe blocuri de locuinţe şi birouri, au cumpărat materiale de construcţii de la diverse firme şi au vândut mai multe locuinţe din faza de proiect. În momentul de faţă, o parte din aceste firme au ajuns în incapacitate de plată, iar creditorii şi instituţiile statului au cerut începerea procedurilor de insolvenţă pentru a-şi recupera datoriile. Pe lângă firmele care cer falimentul Tower şi clienţii care au cumpărat locuinţe au ajuns în instanţă pentru a rezilia contractele prin care au plătit bani frumoşi pentru apartamentele care nu le-au foct puse la dispoziţie până acum. Până în momentul de faţă, Mihai Chezan, artizanul întregii afaceri Tower, a organizat mai multe întâlniri cu oamenii nemulţumiţi pentru a îi convinge să renunţe la atacarea contractelor în instanţă. În cadrul acestor întâlniri el a susţinut că este normal ca o firmă să întâmpine, în această perioadă, dificultăţi financiare. De asemenea, Chezan a subliniat faptul că ridicarea blocurilor din zona Billa din cartierul Mănăştur a fost întârziată şi din cauza unor clienţi care nu şi-au plătit la timp ratele pentru apartamentele cumpărate în faza de proiect.
Vânzare dublă
SC DIC Construct este o altă societate imobiliară “lovită” de un şir de procese deschise de mai mulţi clienţi nemulţumiţi. Unii dintre clujeni acuză şi că apartamentele au fost vândute de două ori. Oamenii au plătit câteva mii de euro firmei DIC Construct SRL, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare, care nu implică şi instituirea unei ipoteci. Astfel, constructorul a putut vinde apartamentele şi altor clienţii, care între timp au semnat şi actele de vânzare-cumpărare, mutându-se în casă nouă. Pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca sunt înregistrate câteva zeci de dosare în care DIC Construct SRL este chemată în judecată pentru a fi obligată să predea apartamentele sau să încheie contractele de vânzare cumpărare în forma autentică. Angela Giurgiu. Femeia a cumpărat un apartament de 52 de metri pătraţi de la firma DIC Construct, pentru care a plătit suma de 6.000 de euro şi 146.988 lei (aproape 35.000 de euro). Contractul a fost încheiat în data de 20 decembrie 2007, iar apartamentul trebuia să fie finalizat în data de 15 aprilie 2008. Cu toate aceste, Raul Pop, patronul firmei DIC Construct SRL, a vândut acelaşi apartament unei alte clujence, Carmen Mărginean, care s-a apucat de făcut modernizări în locuinţă, deşi ştia că aceasta se află într-un litigiu în justiţie. Pentru ca această “ţeapă” imobiliară să fie cât mai complicată, SC DIC Construct a intrat în insolvenţă, iar apartamentele în cauză nu mai pot fi finalizate.
Ţeapa LUC ajunge în instanţă
Printre firmele “ţepare” din Cluj-Napoca se numără şi SC Luc Invest SRL, o societate unde a avut interese şi omul de afaceri Octavian Buzoianu, precum şi Ladislau Rus, Lucian Cosma şi Cozmin Părţilă, care au calitatea de “locotenenţi” în această afacere. Pe lângă faptul că LUC Invest figurează, conform www.antitepari.ro, ca aflându-se în evidenţele Centralei Incidentelor de Plati (CIP), această firmă imobiliară a fost dată în judecată de mai multe persoane pentru nerespectarea unor clauze contractuale. Gazeta de Cluj a prezentat că în afacerea LUC Invest, pe lângă Buzoianu şi cei trei “locotenenţi”, mai sînt implicaţi interlopi din judeţul Alba, latifundiarul din Pipera, Gigi Becali şi bodyguardul său preferat, Cătălin Smărăndescu şi, bineînţeles, Toma Rus, unul dintre cei mai implicaţi clujeni în afacerile cu iz dubios. Astfel, în acest moment există mai multe zeci de persoane care au cumpărat locuinţe de la Octavia Buzoianu, prin ante-contracte de vânzare-cumpărare, iar oamenii s-au trezit că vor trebui să încheie contractul final cu alte persoane, Cosmin Părţilă şi Lucian Cosma, pentru că Buzoianu vându-se acstor persoane proiectul. Oamenii spun că nu ar fi fost nici o problemă dacă locuinţele s-ar fi finalizat la timp, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Chiar dacă ţepele imobiliare sunt la ordinea zilei în oraşul de pe malul Someşului, puţini dintre afaceriştii ţepar ajung după gratii. Spre exemplu, până în momentul de faţă, din pleiada de azuri răsunătoare, doar în două situaţii vinovaţii au ajuns să fie arestaţi. Este vorba in primul rind de Potra Mihai şi Iulian Cojoleanca, doi “dezvoltatori de ţepe” arestaţi în toamna lui 2007 pentru că au vândut apartamente într-un imobil a cărui autorizaţie de construcţie era falsă. Prejudiciul este de 250.000 de euro. Potra a decis să construiască, pe un teren de 770 de metri pătraţi de pe strada Aurel Vlaicu, un bloc de patru etaje. Urma ca în 2008 să finalizeze 28 de apartamente pe care le-a vândut încă din faza de proiect. A încasat de la clienţi sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro, iar aceştia nu au mai primit nimic.
În cursul anului trecut, Primăria Cluj-Napoca a eliberat peste 1.700 de autorizaţii de construcţie. Mulţi dintre beneficiarii autorizaţiilor sunt persoane fizice care nu doresc să ridice locuinţe pentru folosul propriu, ci pentru a le vinde fără să plătească TVA-ul, taxa pe care societăţile imobiliare sunt obligate să o plătească la stat. Din nefericire, printre aceşti dezvoltatori imobiliari care nu sunt susţinuţi de firme imobiliare serioase se află mulţi ţepari care vor ţine primele pagini ale ziarelor clujene.
D-l. pres. A.P.A.F, doctoral de dinti Kehaiyan Garbis Vicentiu, mare specialist in constructii, dinti,cai,motociclete,schiuri ,etc.., numai in sectorul 3 (de ce oare ?!?), este de toate, pentru toti. O data ce ai de-a face cu el, i-ti blestemi tota viata care o mai ai de trait. El cel ce-a realizat blocuri de top pentru locuit : CELE MAI URATE (khiciuri de ghetou), CELE MAI PROST EXECUTATE (rezistenta minima mult sub cele admisibile date de proiectant, la actiuni ordinare si mai ales extraordinare), CU RISC DE DISTRUGERE IMINENTA LA ACTIUNEA UNOR CUTREMURE MAI MARI, CU INSTALATII SI RACORDURI SUB ORICE CRITICA SI IMPROPRII FUNCTIONARII LA PARAMETRII OPTIMI (materiale si manopera de slaba calitate si montaj incorect). Lucreaza dupa principiu : EXECUTIE CAT MAI IEFTINA, VANZARE CAT MAI SCUMPA, PROMISIUNE NEREALIZATE< DUPA INCASAREA BANILOR DE LA PROSTI. E un tepar fara scupule, a se vedea ROMANIA LIBERA din 29 iulie 2008, Gandul din Ian. anul acesta, SI MAI ALES “EXISTA VIATA DUPA CUTREMUR†DE LA PROTV.