Unul dintre cei mai bine înfipți oameni de afaceri din județul Cluj, turdeanul Costel Călugăr, este anchetat de procurori într-un caz de posibilă evaziune fiscală prin decontarea unor facturi fictive. Claudia Hada, sora lui Călugăr, a declarat pentru Gazeta de Cluj că nu dorește să comenteze această situație. Costel Călugăr a fost implicat în afaceri pe Autostrada Transilvania cu boss-ii de la Golden Blitz și cu Viorel Hrebenciuc. Familia Călugăr din Turda este una dintre cele mai influente din zonă, membrii ei deținând zeci de firme.
Costel Călugăr, unul dintre cei mai influenți afaceriști din Turda, este implicat într-un dosar cu o posibilă evaziune fiscală, arată evz.ro. Potrivit surselor judiciare, Călugăr este anchetat, alături de sora lui, Claudia Hada, și de un partener de afaceri Sorin Petrovan.
”Nu doresc să vă spun nimic! Nu comentez nimic”, a declarat Hada pentru reporterii Gazeta de Cluj.
Potrivit surselor menționate, ”mai mulți polițiști au mers la domiciliile oamenilor de afaceri Costel Călugăr, a surorii acestuia Claudia Hada, și la Sorin Petrovan, unde au fost efectuate percheziții. De la domiciliul lui Costel Călugăr au fost ridicate mai multe facturi care au fost duse de anchetatori la Mehedinți. Aceleași surse judiciare susțin că în cazul omului de afaceri Sorin Petrovan, procurorii l-au citat să se prezinte la audieri și pe fiul acestuia”.
Firma I&C TRANSILVANIA CONSTRUCTII SRL este administrată și controlată de HADA CLAUDIA IULIANA și de fratele ei CALUGAR DANIEL CONSTANTIN, copiii lui Ioan Călugăr.
Daniel Constantin Călugăr este trimis în judecată în stare de libertate în dosarul lui Viorel Hrebenciuc și a fiului său. Din grupul infracționar trimis în judecată și din care face parte și Călugăr mai fac parte senatorul Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soția deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuți, județul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).
Afacerea decontaminarea
Călugăr a intrat în atenția publică atunci când a câștigat, prin intermediul firmei I&C Transilvania Construcții, unul dintre contractele care gravitau în jurul afacerii Autostrada Transilvania. Atunci, afaceristul turdean a fost nevoit să intre în asociere cu o cunoscută firmă din Bucureşti pentru că afacerile mari se fac doar cu asociaţi mari. Firma SC Euroconstruct este o “abonată” a lucrărilor de anvergură pentru construcţia şi reparaţia de drumuri, iar asociaţii firmei deţin şi localul Golden Blitz, unde o serie de personalităţi mai mult sau mai puţin politice aleg să-şi petreacă timpul liber. Preţul de 16 milioane de dolari pentru această lucrare a fost stabilit de SC I&C Invest, care aparţine omului de afaceri turdean Constantin Daniel Călugăr, persoana care controlează şi SC I&C Transilvania Autostrăzi, una dintre firmele care s-au asociat într-un consorţiu pentru a face această lucrare. Pentru că un contract de 16 milioane de euro este o afacere extrem de atractivă, Călugăr nu s-a putut “lipi” singur de acest business, ci a trebuit să se mulţumească doar cu o parte din sumă fiindcă această sumă i-a atras pe “peştii mari” care înoată în afacerile cu lucrări de drumuri. Din asocierea pe care turdeanul nu a putut-o refuza fac parte nume grele cum ar fi SC Euroconstruct Trading 98 SRL, SC Minesa ICPM SA, SC Setcar SA, SC Uni-recycling SRL şi, bineînţeles, I&C Transilvania Construcţii SRL. Contractul este pe banii statului, întrucât este gestionat de Compania Naţională a Autostrăzilor şi Drumurilor Naţionale din România (CNADNR), iar procedura prin care acest contract a fost atribuit este negocierea.
Iniţial, omul de afaceri turdean Constantin Călugăr ar fi dorit să se ocupe singur de această afacere prin intermediul firmei sale, I&C Invest însă, conform unor informaţii, a fost “sfătuit” să accepte să se asocieze cu firma Euroconstruct pentru ca la toţi să le fie bine. Studiul pentru aceste deşeuri a fost făcut, mai întâi, în 2004 de către Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere din Cluj-Napoca şi a stat prin sertarele CNADNR până în momentul de faţă. Afacerile lui Călugăr din zona satului Mihai Viteazu sunt extrem de bizare, întrucât omul de afaceri a primit o serie de terenuri de la consiliul local al comunei fără vreo licitaţie, ci prin concesionare directă.
Conform unei hotărâri din 2003 a CL Mihai Viteazu, s-a aprobat concesionarea unui teren de 7 hectare către SC Italconsult din Cluj-Napoca, firmă care dorea să construiască acolo o fabrică de cărămidă şi produse ceramice. Societatea se obliga să plătească o redevenţă de 40.050 lei vechi/mp şi 30% din valoarea contractului trebuia plătit în 30 de zile de la semnare, iar restul de 70%, în rate egale, pe o perioadă de 10 ani, iar societatea susţinea la acea dată că va crea circa 200 locuri de muncă.
SC Italconsult era reprezentată de Camillo Torta, reprezentantul Asociaţiei Întreprinderilor Italiene Cluj. Interesant este că, la scurt timp după încheierea contractului de concesiune, destinaţia investiţiei s-a schimbat brusc din fabrică de cărămidă în depozit pentru utilaje folosite în construcţia de drumuri. Implicaţia lui Călugăr în această afacere apare abia în momentul în care omul de afaceri turdean cumpără firma de la italianul Torta şi îşi deschide pe terenul concesionat de primăria din comuna Mihai Viteazu o balastieră care era necesară în contextul construirii autostrăzii.
Săgeata lui Hrebenciuc
Potrivit rechizitoriului, Călugăr ar fi trebuit să fie persoana care întabulează terenurile cu o suprafață de 43.227 ha teren forestier în județul Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva. Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare a banilor, iar fostul deputat Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență (3 infracțiuni).
Betoane ”mănăstirești” în Mihai Viteazu
Conform turdanews.ro, membrii familiei Călugăr s-au folosit de influența pe care o dețin pentru a construi o stație de betoane în comuna Mihai Viteazu. ”Solicitarea de concesionare către Primăria Mihai Viteazu a fost transmisă de Italconsult SRL, reprezentată de Camillo Torta (preşedintele Asociaţiei Întreprinderilor Italiene Cluj – om de afaceri din Parma), în 11.02.2003. La scurtă vreme, într-o grabă suspectă, fostul primar a iniţiat proiectul de hotărâre privind aprobarea concesionării, care s-a adoptat în 10.03.2003. Hotărârea făcea referire la concesionarea unei suprafeţe de 70.000 mp de teren, pentru construirea unei fabrici de cărămizi, promiţându-se 200 de locuri de muncă. La scurtă vreme, adică la încheierea contractului de concesionare, obiectul acestuia a fost modificat în “depozitare şi stocare materie primă, amplasare instalaţii şi utilaje pentru producţie beton şi asfalt, construcţie depozite de materie primă şi produse finite”. Cu alte cuvinte, chestia cu locurile de muncă şi cu fabrica de cărămizi s-a dovedit a fi doar o minciună menită să ascundă adevărata afacere. Pentru că, după semnarea contractului de concesionare, odraslele lui Ioan Călugăru au cumpărat părţile sociale ale Italconsult SRL, de la italianul Torta Camillo. În prezent, asociaţi ai societăţii Italconsult SRL figurează Călugăr Daniel Constantin şi Hada Claudia Iuliana, adică fiul şi fiica omului de afaceri Ioan Călugăr de la Transilvania Impact SRL”, se arată în sursa citată.