Deși meniurile și felul în care mâncarea este preparată lasă de dorit în spitalele din România, există un loc unde bolnavii se pot bucura de un tratament culinar sănătos și sățios.

De multe ori, cei care ajung să fie internați într-un spital se întreabă dacă se vor obișnui cu mâncarea de acolo. Nu este și cazul celor internați la Spitalul Municipal „Gavril Curteanu” din Oradea.

Aceștia primesc, în fiecare zi, un meniu exact ca la restaurantele cu ștaif și își aleg ce vor să manânce.

Există 27 de opțiuni de meniu – în funcție de afecțiunea fiecarui bolnav și fiecare dintre acestea are câte trei variante, la alegere.

Un bărbat este internat de aproape o săptamână, cu două afecțiuni grave. Felul în care este servit, însă, îi mai alungă din gândurile negre ale suferinței. Aproape că se simte ca într-o seară obișnuită, la restaurant.

Gheorghe Bora, pacient: „Nu-i mare diferență între restaurant și aici. Deci servirea e ireproșabilă”.

La câteva saloane distanță, un alt bolnav și-a ales alt meniu.

Pacient: “Pentru diabet, rasol de piept de pui, cu cartofi piure. La cină, pulpă de pui la bust, cu mămăliguță”.

Caserolele ajung apoi la un alt etaj, la secția Cardiologie. Doamna Eva a ajuns în spital de o zi, și se bucură că a putut să-și aleagă mâncarea după pofta inimii, dar țînând seama de afecţiunile ei.

Eva Covaci, pacientă: „Este bine, deci asta trebuie făcut și în continuare. Mâncarea este bună”.

Proiectul “Meniu la alegere, pentru pacienți” a fost gândit de echipa spitalului tocmai pentru a uşura viaţa bolnavilor. Felurile de mâncare sunt prezentate într-un catalog demn de un restaurant de lux.

Laurențiu Chiana, managerul Spitalului Municipal “Gavril Curteanu” Oradea: “Pacientul poate să-și aleagă meniul pentru a doua zi, dar, numai după ce medicul a stabilit dieta la care se încadrează”.

Firma de catering are meniuri pentru cei diabetici, cei aflați după operație sau cu probleme alergenice, inclusiv pentru cei care vor mâncare de post și multe meniuri pentru copii.

Dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al Spitalului Municipal Oradea: „Vine în caserole, pacientul își alege din trei variante nenumărate posibilități dietetice. E un pas înainte. Eu zic că e un pas mare înainte”.

Spitalul Municipal din Oradea are peste 1.200 de paturi pentru bolnavi și le oferă tuturor același tratament culinar.


sursa: stirileprotv.ro

Citește și: Un șobolan a dat buzna în timpul ședinței parlamentare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here