Ieri, Consiliul UE a numit procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO) care va fi condus de Laura Codruţa Kovesi, iar România va fi reprezentată de Cătălin-Laurenţiu Borcoman care a fost consilier al lui Kovesi în perioada în care aceasta a condus Parchetul General. De asemnea, Kovesi i-a botezat copilul lui Borcoman.

Borcoman, fost șef al DIICOT Brașov, este unul dintre cei trei candidaţii desemnaţi de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror european, alături de Daniel Horodniceanu şi Claudiu Dumitrescu.

14 procurori europeni, printre care şi cel român, au fost numiţi pentru un mandat de şase ani, care poate fi prelungit cu maximum trei ani prin decizie a Consiliului UE. Alţi opt au fost numiţi pentru o perioadă de trei ani, întrucât normele tranzitorii aplicabile primului mandat de la înfiinţarea EPPO prevăd că procurorii europeni din o treime din statele membre, selectaţi prin tragere la sorţi, vor deţine un mandat cu această durată, care nu poate fi reînnoit. Este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Austria şi Portugalia.

Procurorii europeni vor supraveghea investigaţiile şi urmăririle penale şi vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul-şef european.

Printre dosarele instrumentate de Borcoman se numără cel care a vizat fuga din România a lui Omar Hayssam, dosarul referitor la furtul din februarie 2011 a 15 arme de la UM Ciorogârla, dar și dosarul de evaziunea fiscală de 3,4 milioane de lei, în care a fost vizat soțul Alinei Bica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here