Metoda ,,Accidentul” este modul prin care escrocii reuşesc să obţină sume mari de bani sau alte foloase materiale, profitând de îngrijorarea ori de credulitatea unor persoane.

Cum acţionează aceştia? … sună sau dau un mesaj, dându-se drept un membru al familiei ori se prezintă ca având o calitate oficială şi cer urgent ajutor financiar, ca urmare a unui accident.

Ce trebuie să faceţi în astfel de situaţii:

Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un cont, sau să predaţi bani unor persoane necunoscute, indiferent de motivul invocat!

Nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti tragice, chiar dacă interlocutorul pretinde că ar fi implicate persoane apropiate vouă şi solicitaţi-i cât mai multe detalii pentru a le putea verifica ulterior.

Vorbiţi-le şi rudelor mai în vârstă despre această metodă, acestea fiind victimele preferate ale escrocilor, întrucât sunt vulnerabile şi mai uşor de impresionat emoţional.

***

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj – Serviciul de Investigaţii Criminale – au finalizat cercetările într-o cauză privind 13 infracţiuni de înşelăciune (fapte consumate şi tentative), comise prin metoda „Accidentul”.

Faptele au fost comise în perioada octombrie 2016 – noiembrie 2016, re raza judeţului Cluj, de către un grup infracţional format din 4 persoane, două dintre acestea fiind încarcerate în penitenciar la data comiterii faptelor (bărbați în vârstă de 28 de ani, din Iași și Cluj).

Conform verificărilor efectuate, un bărbat, de 28 de ani, din judeţul Iaşi, apela în mod aleatoriu diferite persoane pe numerele de telefon fix, pretindea că este o rudă/cunoştinţă şi că a suferit un accident grav de circulaţie. De asemenea, preciza faptul că este internat la spital şi că are nevoie de o sumă de bani pentru plata cheltuielilor medicale, care nu este acoperită de asigurarea medicală. Ulterior, prin modificarea vocii, îşi asuma o altă calitate, cea de medic, pentru a mări credibilitatea faptelor expuse şi a induce în eroare persoanele.

Astfel, persoanele vătămate erau dirijate să se întâlnească cu ceilalţi membri ai grupului, care îşi asumau rolul de angajaţi ai casei de asigurări de sănătate şi preluau sumele de bani. Ulterior banii erau împărţiţi între cei patru, conform unei înţelegeri anterioare.

În luna noiembrie 2016, o femeie de 23 de ani, din comuna Jucu, care făcea parte din acest grup infracţional, a fost prinsă în flagrant imediat după preluarea sumei de peste 12.000 de dolari de la o persoană din Cluj-Napoca. La acea dată, femeia a fost reţinută pentru 24 de ore, iar ulterior arestată preventiv. De asemenea, la data respectivă, un alt membru al grupului infracţional, un bărbat, de 23 de ani, din comuna Jucu, a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind pus sub control judiciar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.