Autoritățile au anunțat astăzi, 19 noiembrie, că cercetează un nou mod de falsificare a certificatelor verzi, existând indicii că unii medici de familie ar falsifica rezultatele testelor rapide pentru anumiți pacienți, atestând în mod nereal că sunt infectați, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Potrivit MAI, „există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare și utilizare a certificatelor digitale UE. Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulți medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătății teste rapide pentru depistarea COVID-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiți pacienți, atestând în mod nereal că sunt infectați”.

În acest fel, pacienții respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile și obțin certificatul verde, deși în realitate nu au fost infectați.

Totodată, purtătorul de cuvânt al MAI a anunțat că, la acest moment, polițiștii au în lucru peste 400 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a aproximativ 1.330 de certificate sau adeverințe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 1.069 de persoane.

22 de dosare penale pentru fraude cu certificatul verde, în ultima săptămână
Doar în ultima săptămână au fost tocmite 22 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare certificatelor și adeverințelor de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 26 de persoane.

Un bărbat din Piteşti este cercetat penal pentru fals privind identitatea, după ce a fost prins încercând să intre în sediul Trezoreriei folosindu-se de certificatul de vaccinare anti-COVID al altei persoane. Incidentul a avut loc joi, când, la intrarea în sediul Trezoreriei Piteşti, bărbatul a fost oprit de un jandarm care i-a cerut să prezinte, pe lângă certificatul de vaccinare, cartea de identitate. La verificări, jandarmul a constatat că acel certificat de vaccinare nu aparţine persoanei care îl folosea.

Sursa: observatornews.ro

Citește și: CNSU a propus câteva măsuri de relaxare! Se pot organiza evenimente cu 1000 de persoane în aer liber

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here