Zona metropolitană începe să îşi intre în atribuţii. Până la sfârşitul acestui an, Clujul ar putea primi deja o parte din banii prevăzuţi pentru polii naţionali de creştere. Priorităţile pentru finanţare sunt modernizarea liniei de tramvai, realizarea inelelor ocolitoare din partea de sud a municipiului, dar şi asigurarea accesului în centrul metropolei. 80 de milioane de euro este suma de care ar putea beneficia metropola clujeană până în anul 2013. Totuşi, există o zonă metropolitană, dar nu sunt legi care să o reglementeze

Municipalitatea clujeană a dat startul funcţionării Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj. În şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută, consilierii au analizat componenţa Adunării Generale a Asociaţiei. Dintre cele 17 comune, doar trei şi-au numit reprezentanţii în AGA, restul având termen luna martie pentru a-şi desemna delegaţii. Municipiul Cluj-Napoca va decide, zilele acestea, cine sunt persoanele care vor face parte din AGA.

Proiecte, proiecte

Principalele direcţii de dezvoltare care decurg din proiectul de amenajare a Zonei Metropolitane Cluj şi pentru care vor putea fi folosite cele 82 de milioane de euro sunt asigurarea accesibilităţii în teritoriu şi în nucleul central prin dezvoltarea Aeroportului Internaţional Cluj, continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, dar şi la centurile ocolitoare ale municipiului Cluj-Napoca, asigurarea legăturilor cu centurile şi cu autostrada, descongestionarea traficului rutier în intravilanul municipiului, reorganizarea şi modernizarea transportului în comun, dezvoltarea economică, protecţia mediului sau soluţionarea crizei de terenuri pentru construcţii în municipiu prin delegarea unor funcţiuni urbane spre zonele rurale cu vocaţie de dezvoltare. Totodată, realizarea spitalului regional de urgenţă este o prioritate pentru Zona Metropolitană. Municipalitatea clujeană a desemnat câştigătorul licitaţiei pentru scrierea de proiecte cu finanţare europeană. Acesta este societatea Relians Corp din Iaşi, care va avea ca sarcină proiectarea tehnică, consultanţa în gestionarea proiectelor, în atragerea de finanţări externe şi analiza economică a proiectelor prioritare pentru municipiu. Comisia de licitaţie condusă de viceprimarul Radu Moisin a analizat dosarele tehnice şi ofertele financiare ale celor patru firme intrate în ultima fază a licitaţiei, societăţile Idom, Halcrow România, Relians Corp şi Avensa Consulting. Câştigătoarea a primit punctajul cel mai bun la criteriile tehnico-economic şi financiar, următoarea clasată fiind societatea Halcrow România. Relians Corp se va ocupa, practic, şi de o parte din proiectele care vor fi depuse în scopul obţinerii finanţării pentru Zona Metropolitană. Astfel, proiecte precum  modernizarea liniei de tramvai, realizarea inelului ocolitor din partea de sud a municipiului sau protejarea rezervaţiilor naturale vor fi realizate de societatea ieşeană în beneficiul metropolei.

Clujul, pol naţional de creştere

Intenţia creării unei zone metropolitane s-a născut la Consiliul Judeţean în 2003, proiectul pentru realizarea acesteia zăcând ani buni pe site-ul CJ Cluj. După ce, în 2008, Guvernul a aprobat Hotărârea nr. 998 din 27 august 2008 pentru desemnarea polilor naţionali de creştere, în care se realizează cu prioritate investiţii din programele cu finanţare comunitară şi naţională, HG- prin care municipiul Cluj-Napoca este desemnat pol naţional de creştere alături de alte şase municipii din România- primăria municipiului a decis că este cazul să se implice direct. Pentru început, doar într-o înţelegere cu CJ, ulterior fiind invitate să adere şi 19 comune din judeţ. Pentru finanţarea polilor naţionali de creştere se alocă un procent de până la 50% din sursele financiare aferente axei prioritare 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” a Programului Operaţional Regional 2007-2013. Suma ce va  reveni Clujului ca  pol naţional de creştere este de 82 milioane de euro.

Săvădisla şi Sânpaul fug de metropolă

Dacă, iniţial, Metropola ar fi trebuit să includă pe lângă municipiul Cluj-Napoca alte 19 comune, pentru faptul că municipalitatea clujeană, “Centrul” metropolei, nu a acceptat câte doi membri pentru fiecare comună, două dintre acestea s-au retras. Este vorba despre comunele Săvădisla şi Sânpaul. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj  a luat fiinţă, în fapt, în 22 decembrie anul trecut. Metropola Clujului va fi condusă de un Consiliu Director format din primarii tuturor celor 17 localităţi, iar deciziile se vor lua de Adunarea Generală a Asociaţiei (AGA). În AGA, fiecare comună va avea câte un reprezentant, municipiul Cluj-Napoca urmând a avea 30 de membri, iar pentru Consiliul Judeţean din adunare vor face parte patru persoane. Adunarea Generală a Asociaţiei va fi cea care va decide cum vor fi cheltuiţi banii atraşi de la Guvern prin Axa proritară 1. „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”. Suma ce ar putea reveni unui pol naţional de creştere este, în medie, de 80 de milioane de euro. Deciziile în AGA Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj vor fi luate cu două treimi din membri.

Din martie, la start

Primarul Sorin Apostu, coordonatorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară – Zona Metropolitană Cluj, spune că, în acest moment, demersurile pentru realizarea Asociaţiei au fost finalizate. “Următorul pas, până când cele 83 de milioane de euro vor ajunge la Cluj, este realizarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană. Termenul final pentru acest lucru este luna martie”, spune primarul. Primii bani pe Axa proritară 1. „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” vor ajunge la Cluj anul acesta, conform lui Apostu, după ce proiectele vor fi depuse la autoritatea competentă şi vor fi aprobate de către aceasta.

Metropola, fără legislaţie

Deşi avem deja Zona Metropolitană Cluj constituită, iar aceasta nu este singura din ţară, nu există o legislaţie care să reglementeze acest segment. Documente ca „Magna Carta Metropolitană” sau „ Declaraţia de la Porto”oferă, din partea Uniunii Europene, un cadru pentru zonele metropolitane. Senatorul PSD Alexandru Cordoş confirmă faptul că nu există o legislaţie în acest domeniu şi că, deocamdată, ce se realizează  este făcut în baza “unor frânturi de legi şi a legilor Uniunii Europene”. “Nu este foarte clar nimic în legislaţia existentă. Ar trebui şi ar fi foarte util să fie puse cap la cap toate frânturile de legi existente şi completate cu prevederi din legislaţia europeană. Mi-aţi dat o idee. Voi discuta cu colegii mei şi, probabil, vom propune o asemenea lege pentru zonele metropolitane”, spune senatorul clujean.

“E nevoie de o iniţiativă a Guvernului”
Deputatul PDL Petru Călian spune că, în acest moment, Zona Metropolitană Cluj poate funcţiona doar pe Legea 215, Legea Administraţiei Publice Locale. “Există, în acest moment, în Parlament mai multe iniţiative legislative pentru reglementarea zonelor metropolitane, dar fiecare este făcută în alt fel. Eu cred că Guvernul ar trebui să vină cu o iniţiativă legislativă în acest sens, iar eu, personal, voi solicita acest lucru. E nevoie de o lege pornită de la Guvern, care să includă şi prevederile Uniunii Europene. În parlament se fac propuneri diferite, care sunt foarte greu de pus cap la cap. Va fi mai uşor, într-un cadru legal, pentru aceste zone metropolitane să atragă fonduri de la UE”, spune deputatul clujean.
 
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în şedinţa de ieri lista prin care şi-a desemnat cei 30 de reprezentanţi în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj. Din AGA vor face parte toţi consilierii locali clujeni, cei doi viceprimari, Laszlo Attila şi Radu Moisin, precum şi primarul Sorin Apostu. Totodată directorul tehnic Virgil Poruţiu, şefa direcţiei de Urbanism, Corina Ciuba, directorul economic Olimpia Moigrădan şi şefa Direcţiei Patrimoniului Municipiului şi Evidenţa Poprietăţii, Dacia Crişan vor reprezenta municipiul Cluj-Napoca în Adunarea Generală a Zonei Metropolitane. 

 
Simona Curcian

1 COMENTARIU

  1. mno, vorba ardeleanului, in sfarsit se face ceva… cum adica fara lege… api inca nici nu stiti despre ce e vorba, inca nici nu s-au stabilit membri si domniile voastre, in speta, jurnalistii, comentati… ca de obicei, pe langa subiect…. ai dati omului o sansa sa va arate ca poate…Legislatia exista in UE,si conform principiului suveranitatii tratatelor si acordurilor internationale in spatiul romanesc, daca acestea au fost ratificate de romania, ele se vor aplica… Spuneti mai bine ca nu exista in legislatia romana, dar asta nu insemana ca normele de drept nu exista…. Deci domnul senator spunea bine, ce spunea, va fi pe baza celei europene… Aveti grija la titluri domnilor,pentru ca induceti in eroare…. Foarte bine punctat, domnule Calian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.