De parca nu erau suficiente impozitele pe terenurile agricole si pe animalele din batatura, Guvernul majoreaza, mai nou, si acciza pe tuica produsa de tarani, pentru consumul propriu.

De la 1 septembrie, acciza pe tuica si rachiurile obtinute in gospodarie creste de la 375 de euro la 500 de euro pe hectolitrul de alcool pur. Astfel ca, la un litru de tuica, gospodarul este obligat sa plateasca o acciza de 5,5 lei, iar pentru unul de palinca, 13,2 lei.

Odata cu majorarea cotei-standard a accizei pe alcool, pe care o platesc marii producatori de spirtoase, de la 1 septembrie a crescut si cota redusa, datorata de taranii care fac tuica pentru propriul consum, in limita a 50 de litri de alcool pur. Cota-standard creste de la 750 la 1.000 de euro/hectolitrul de alcool pur, iar cota redusa – pe care trebuie s-o plateasca gospodarii – va ajunge la 500 de euro/hectolitru de alcool pur, de la 375 de euro, cat era in prezent. La o damigeana de 50 de litri de tuica la 25% alcool, gospodarul are, din punct de vedere fiscal, 12,5 litri de alcool pur, pentru care va trebui sa plateasca echivalentul a 62,5 euro – aproximativ 275 de lei. Iar daca in damigeana va avea palinca la 60% concentratie de alcool, atunci se considera ca are 30 de litri de alcool pur si va trebui sa plateasca echivalentul a 150 de euro, adica 660 de lei. Mai exact 5,5 lei/litru la tuica, respectiv 13,2 lei/litru la palinca, vor insemna doar accizele.

Masura ii scandalizeaza atat pe tarani, cat si pe micii producatori, avand in vedere ca un litru de tuica naturala se vinde pentru 10 lei litrul, iar cel de palinca pentru 20 de lei/litru. Odata, insa, cu introducerea noilor accize, mai mult de jumatate din banii obtinuti din vanzarea alcoolului se duc pe impozit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.