Midiile din zona românească a Mării Negre nu mai pot fi recoltate și comercializate, deși cererea pentru aceste delicatese este în creștere. Situația a apărut după ce autoritățile sanitar-veterinare nu au respectat un regulament european care impunea clasificarea apelor. În timp ce patronii cherhanalelor aduc mii de tone de midii din Bulgaria, Grecia sau Italia, cei care le vând la negru, la kilogram, își prezintă oferta pe internet și le recoltează din apele românești.

Așa se vând midiile culese din zona românească a Mării Negre, chiar dacă recoltarea și comercializarea sunt interzise.

Măsura extremă a fost luată după ce autoritățile sanitar-veterinare nu au terminat un studiu despre calitatea apei, așa cum impune un regulament European din 2004. În lipsa documentului, nimeni nu poate confirma că midiile sunt bune pentru consum.

Pescarii autorizați și patronii cherhanalelor sunt cei mai afectați de această interdicție. Cererea de midii este crescută în restaurante, iar cei care le comercializează sunt nevoiți să le aducă de peste hotare.

În ultimii ani, consumul de midii din România a crescut semnificativ deși, pe litoral, nu există vreo fermă unde să crească astfel de moluște.

Anual, în România, se consumă aproape o mie de tone de midii. Până de curând, 300 de tone erau recoltate din apele teritoriale românești. Acum, întreaga cantitate este adusă din țări precum Bulgaria, Grecia sau Italia.

Nimeni nu știe cu exactitate când se va relua recoltarea midiilor din zona românească a Mării Negre.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară precizează, într-un comunicat, că a fost solicitată să înceapă clasificarea zonelor unde se recoltează midiile abia în iulie anul trecut. Instituția ar fi cerut Ministerului Mediului să încheie un raport de colaborare, însă nu a primit un răspuns oficial.

Știrile TVR au solicitat un punct de vedere și din partea ministerului, însă răspunsul nu venit până la difuzarea acestei știri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.