Procurorii clujeni au decis să claseze una dintre plângerile penale pe care omul de afaceri Dorin Bob le-a făcut împotriva soților Elena și Mihai Chezan și a avocatului lor Mihai Ielciu. În afacere sunt implicați și angajați ai băncii Intesa Sanpaolo România. Luna trecută, Curtea de Apel Cluj a decis să mențină soluția de clasare. În primăvara acestui an, Chezan și ceilalți inculpați au fost achitați de judecătorul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj care a lăsat nesoluționată cauza pe latura civilă, unde procurorii au calculat un prejudiciu de peste 6 milioane de euro!
Dorin Bob, omul de afaceri clujean care a preluat proiectul Tower, a formulat mai multe plângeri penale împotriva lui Mihai Chezan, a soției lui, Claudia, a avocatului Mihai Ielciu și a unui ”locotenent” ai acestora, Nicolae Bocșa.
Bob i-a acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat în cadrul unor scheme de fraudare, însă procurorii DIICOT Cluj au decis să claseze plângerea pe această latură, urmând ca cei menționați anterior să fie cercetați de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj pentru un alt set de infracțiuni: șantaj, delapidare, înșelăciune și fals.
Potrivit soluției de clasare, ”din cuprinsul plângerii a rezultat faptul că numiții Chezan Claudia Elena, BOCŞA NICOLAE și reprezentanții băncii Intesa Sanpaolo Bank Romania SA ar fi constituit un grup infracțional organizat, care ar fi acționat în scopul fraudării societății AHQ Management, prin autorizarea nelegală de către bancă ca numita Chezan Claudia Elena să efectueze operațiuni nelimitate în contul bancar al societății AHQ Management, fără a fi depuse la bancă toate documentele necesare și fiind întocmite documente neconforme cu realitatea, în acest mod fiind efectuate în cursul lunii martie 2019 operațiuni neautorizate din contul societății AHQ Management în cuantum de peste 2.000.000 lei, activități efectuate după momentul încheierii de către persoana vătămată și societățile Via Cargo SRL și AHQ Management , a unui act notarial denumit ”Înțelegerea Asociaților”, având ca obiect constituirea unei asocieri în vederea finalizării proiectului imobiliar Tower„ din mun. Cluj-Napoca. Prin ordonanța din data de 15.05.2019 s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare și fals intelectual.
Acuzațiile îi vizează și pe angajații Intesa Sanpaolo Bank România
Ulterior, omul de afaceri Dorin Bob a depus o completare a plângerii care îi viza pe CHEZAN MIHAI DUMITRU ,BOCŞA NICOLAE și IELCIU ANDREI MIHAI.
”Sesizarea se referă la faptul că numiții CHEZAN MIHAI DUMITRU ,BOCŞA NICOLAE și IELCIU ANDREI MIHAI ar fi constituit un grup infracțional organizat, în vederea săvârșirii unor infracțiuni de șantaj, înșelăciune și delapidare, în dauna persoanei vătămate și a unei societăți comerciale, în vederea obținerii unor foloase necuvenite. De asemenea, s-a precizat că în conținutul denunțului înregistrat în prezenta cauză s-a arătat că numiții CHEZAN CLAUDIA ELENA, Bocșa Nicolae și funcționarii bancari au constituit un grup infracțional organizat în vederea săvârșirii unor infracțiuni de delapidare cu consecințe deosebit de grave în dauna societății AHQ Management, însă ulterior s-a constatat că grupul infracțional era deja format de către Chezan Mihai, Bocșa Nicolae și Ielciu Andrei Mihai încă de la sfârșitul anului 2016, iar Chezan Claudia Elena și funcționarii bancari aderând la această structură infracțională în cursul anului 2019, în scopul comiterii infracțiunii de delapidare”.
Însă, procurorii au decis că nu sunt îndeplinite elementele constitutive pentru infracțiunile de înșelăciune, șantaj, delapidare și fals intelectual.
”Pentru existența infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat este necesară îndeplinirea condiției de bază ca la momentul constituirii grupului, acesta să fie constituit din minim trei persoane, fiind necesar să rezulte existența a cel puțin trei persoane la momentul constituirii unui grup infracțional organizat, chiar dacă pe parcurs mai aderă sau sprijină grupul și alte persoane, condiția de bază fiind existența unui grup constituit deja din trei persoane înainte de reținerea acțiunilor de aderare sau sprijinire în sarcina altor membri, precum și caracterul coordonat al acțiunilor desfășurate de membrii grupului infracțional, aceste elemente fiind necesare pentru a distinge între pluralitatea constituită de infractori și participația penală, precum și pentru constatarea existenței caracterului organizat al grupului. În cauză, în urma cercetărilor efectuate, nu a rezultat îndeplinirea condițiilor descrise mai sus, nerezultând din actele dosarului date cu privire la: constituirea în mod concret de către minim trei persoane a unui grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de înșelăciune, șantaj, delapidare și fals intelectual; momentul constituirii unui astfel de grup care să fi acționat în scopul săvârșirii infracțiunilor sesizate, precum și acțiunile concrete care să fi reprezentat activitățile de constituire a grupului de către participanți.
Față de cele de mai sus, se impune clasarea cauzei raportat la infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat”, se arată în soluția de clasare.
Pe de altă parte, cei de la DIICOT au decis să paseze dosarul colegilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj în legătură cu infracțiunile de înșelăciune și șantaj, față de numiții Bocșa Nicolae și Ielciu Andrei Mihai, acesta din urmă având calitatea de avocat, iar cu privire la săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals intelectual față de numiții Chezan Claudia Elena, Bocșa Nicolae și funcționari din cadrul băncii Intensa Sanpaolo Bank Romania SA.
”Mega-ancheta” procurorilor din acest dosar a costat statul român 50 de lei!
Cadou cu achitare într-un dosar cu un prejudiciu de peste 6 milioane de euro
Însă adevăratul cadou pe care Mihai Chezan și ceilalți inculpați l-au primit anul acesta de la justiția clujeană este soluția de achitare emisă de judecătorul Marius Lupea în dosarul țepei imobiliare Tower. Verdictul a fost dat în luna martie, în situația în care dosarul a fost trimis în judecată în 2014, constituindu-se aproximativ 100 de persoane care au reclamat un prejudiciu de 6 milioane de euro! În cadrul soluției de achitare, magistratul clujean a lăsat nesoluționată latura civilă, adică modalitatea prin care oamenii să își recupereze banii investiți.
”(…) lasă nesoluționate acțiunile civile formulate în cauză. Face aplicarea art.397 alin.5 C.pr.pen. referitor la măsurile asigurătorii luate în cursul urmăririi penale, prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj, emisă la data de 13.05.2014, în dosarul nr.85/P/2011”, se arată în soluția de achitare. Acest lucru vine și ca urmare a faptului că oamenii au semnat acorduri de mediere cu noul investitor al proiectului Tower, Dorin Bob, pe care, potrivit lui, Chezan a încercat în mai multe rânduri să îl înșele.
Cum s-a tras țeapa Tower
Potrivit DNA, ”în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au defăşurat o activitate complexă prin care au indus în eroare şi au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL. Inculpaţii au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor) şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de bani, în mod repetat.
În tot acest interval de timp, inculpaţii au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite.
Astfel, părţile civile şi vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaţilor.
În prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, cauzat prin acţiunile infracţionale ale inculpaţilor”, arată DNA în dosar.