Conform deputatului Ionela Bruchental Pop, PD poate lua în considerare PLD si o parte din PNL pentru constructia unui pol al dreptei.
? „PNL este un partid care si-a dovedit incompetenta în a guverna aceasta tara”.
? Despre Gheorghe Dobre: „Ce a facut acel ministru sinistru? Nici eu personal, cu toate ca e coleg de partid, nu l-am iubit foarte mult”.
Gazeta: Nu a fost delicat pentru PD, partid care se declara de dreapta, sa voteze o motiune care se intituleaza „1.000 de zile de haos, sfârsitul guvernarii de dreapta”? Ce putin din punct de vedere doctrinar.
Ionela Bruchental Pop: PD este un partid de opozitie si daca esti partid de opozitie vei initia si vei sustine orice demers împotriva guvernului aflat în functie. În câteva luni, de când PNL a ramas singur sa guverneze aceasta tara, ne-a demonstrat ca este incapabil, prin oamenii pe care i-a promovat în pozitii importante la nivelul ministerelor, este incapabil sa continue reformele începute. Ar trebui sa vorbim de o guvernare de dreapta, dar va rog sa luati în calcul toate compromisurile pe care PNL a trebuit sa le faca, fiind supus la santajul PSD. Au luat peste noapte decizii importante cu impact major asupra bugetului. Este clar ca avem de-a face cu deraieri de la programul initial si avem de-a face cu o guvernare predictibila.
Gazeta: Ce partid ar putea spune public ca nu este de acord cu marirea pensiilor. S-ar sinucide politic. De ce domnul ministru PD, Barbu, nu a marit pensiile?
Ionela Bruchental Pop: Nu aceasta este problema. Nu se pune problema sa spunem ca nu marim pensiile. Ministrul Barbu le-a marit si sa nu uitam ca, începând cu anul 2005, în luna ianuarie valoarea punctului de pensie se marea cu 5%. Era un program stabilit, erau niste pasi coerenti care aveau o baza de sustinere reala în bugetul asigurarilor sociale pentru marirea pensiilor treptat. Dar când ai o sustinere de 20% în parlament si pentru tine conteaza sa îti mentii pozitia si sa ramâi la guvernare, bineînteles ca esti usor de santajat sa adopti masuri care pe termen lung pot avea consecinte grave. Nimeni nu a spus vreodata ca nu trebuie sa marim pensiile, dar trebuia sa fie o coerenta în actiunile guvernamentale si nu trebuiau neglijate alte sectoare care sunt cel putin la fel de importante. Sunt o serie de lucrari începute care de la începutul anului au fost sistate si ramân în aer.
Gazeta: Pe cine vedeti alaturi de PD în constructia unei drepte în România? Mai exista o constructie a dreptei în jurul PNL alaturi de PNTCD si PD.
Ionela Bruchental Pop: Acea constructie nu are nicio sansa. PD poate lua în considerare PLD si parte din PNL. Refa-cerea dreptei a fost initiata pe parcursul anului 2006 când PNL a refuzat categoric fuziunea cu PD.
Gazeta: PNL s-a temut de pierderea identitatii.
Ionela Bruchental Pop: De ce îti este frica nu scapi. PNL nu trebuia sa se teama de acest lucru pentru ca nu ar avut motive. O anumita parte din PNL s-a temut de altceva în acel moment, de pierderea influentei unui anumit grup din PNL asupra partidului. Dar mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla.
Gazeta: Pe Gigi Becali îl puteti dresa sa intre împreuna cu PNG sub aceasta cupola a dreptei? Nu putem exclude PNG pentru ca toate sondajele de opinie îl dau ca si viitor partid parlamentar.
Ionela Bruchental Pop: Personal în ceea ce priveste PNG-ul prefer sa am o atitudine mai retinuta. PNG risca sa fie un partid al momentului si aceste rezultate din sondajele de opinie trebuie confirmate.
Gazeta: Veti sta la masa la nivel local cu Calin Raita, iar Emil Boc va sta la masa cu Gigi Becali?
Ionela Bruchental Pop: Nu, tocmai asta spun ca sunt mai retinuta în ceea ce priveste o colaborare cu PNG-ul. Depinde foarte mult de conduita lui ca si partid, de actiunea lui politica în momentul când va avea posibilitatea sa se exprime politic. Sunt prea multi daca si e bine sa lasam subiectul la o parte.
Gazeta: Ce se mai întâmpla cu autostrada Transilvaniei? Nu se mai vorbeste nimic despre ea. Când vine premierul Tariceanu sa inaugureze primul km de autostrada?
Ionela Bruchental Pop: Când PD era la guvernare, Bihorul a fost vizitat de Radu Berceanu care era ministru al transporturilor. Dânsul a atras atentia asupra problemelor care apar în materializarea acestei autostrazi sustinând cu documente ca la nivelul primului ministru nu s-a semnat acel document prin care banii sa fie acordati ministerului transporturilor. La acel moment lideri ai PNL si premierul îl acuzau pe Berceanu ca fiind principalul vinovat. Se pune întrebarea logica, ce ministru care are bani nu face ceva cu ei. Ministrul Berceanu nu mai este de multisor. Ce se întâmpla cu autostrada?
Gazeta: Va întreb atunci ce a facut acel ministru sinistru, Dobre, parca îi spunea?
Ionela Bruchental Pop: Ce a facut acel ministru sinistru? Nici eu personal, cu toate ca e coleg de partid, nu l-am iubit foarte mult. Era o persoana putin comunicativa, am avut tangenta cu el nu numai pentru autostrada ci si pentru modernizarea drumurilor Oradea – Deva, Oradea – Satu Mare.
Dar acel ministru sinistru, cum îi spuneti dumneavoastra, în aceea perioada cât a fost ministrul transporturilor, a renegociat acel contract cu Bechtel, în asa fel încât a scutit România de la plata a mii de miliarde. A fost o etapa, a facut o economie. Ramâne cruda realitate ca nu avem nici macar un km de autostrada. Foarte multe accidente se întâmpla din aceste cauze.
Gazeta: Petru Filip este pe un loc eligibil si va ajunge aproape sigur europarlamentar. Cât de pregatit este PD Bihor sa asigure un interimat la primarie si sa recâstige Primaria Oradea în 2008 fara Petru Filip? Aveti emotii dupa plecarea liderului?
Ionela Bruchental Pop: Eu nu cred ca sunt alegeri fata de care un partid sa nu aiba emotii. Ar fi inuman sa nu ai emotii. Miza câstigarii foto-liului de primar la nivelul unui oras ca si Oradea este foarte mare. Este un semnal care se da vizavi de un partid politic. PD Bihor, odata cu plecarea domnului Petru Filip la Parlamentul European, este pus în situatia de a-si gasi un alt candidat. As spune ca în interiorul organizatiei sunt mai multe variante, mai multe intentii, mai multe ambitii…
Gazeta: Începe o lupta interna?…
Ionela Bruchental Pop: S-ar putea, s-ar putea sa existe, sa fie o concurenta în sensul acesta. Pâna la urma când ai de unde alege va ramâne la latitudinea organizatiei si la latitudinea cetatenilor pentru ca pe baza unor sondaje se va decide.
Gazeta: Credeti în variante de genul Dacian Palladi sau Marcel Bolos?
Ionela Bruchental Pop: Sincera sa fiu, eu personal nu cred în astfel de variante. Este vorba de o functie în plan administrativ si a te angaja într-o batalie de acest gen înseamna în primul rând o batalie de natura politica. Daca nu esti format politic si nu ai avut o viata în interiorul unei organizatii politice, nu vei sti sa faci fata acestei batalii politice.
Gazeta: Mihai Groza primar interimar? Biro Rozalia primar interimar? O schimbare a actualului viceprimar democrat?
Ionela Bruchental Pop: Mihai Groza primar interimar, asa mi s-ar parea firesc si natural.
Gazeta: Poate intervin pro-bleme în amorul politic dintre PD-UDMR? Poate doresc si ei functia de primar interimar pentru câteva luni? Adica sigur si-o doresc, au spus-o în confe-rinta de presa.
Ionela Bruchental Pop: Eu am pretentia din partea UDMR ca nu se comporta ca si o iubita înselata sau neglijata (râde). Mi se pare normal sa-si doreasca, la fel cum PD îsi doreste. Sa ne uitam la consiliul local, care partid are ponderea cea mai mare? Nu cred ca vor fi probleme, primaria a fost câstigata prin voturile PD. Mi se pare normal ca PD sa aiba dreptul sa predea atributiile de primar interimar unui membru de-al sau.
Gazeta: A eclipsat Petru Filip organizatia PD Bihor? Din prisma faptului ca poate nu este o continuitate, nu s-au afirmat alti lideri care sa aiba notorietate, vizibilitate…
Ionela Bruchental Pop: Ca si presedinte al organizatiei judetene, consider ca este firesc sa fi persoana numarul unu, nu numai prin pozitia pe care ai ocupat-o, ci si prin ceea ce demonstrezi.
Iar Petru Filip a reusit sa demonstreze si sa se impuna politic si administrativ. În ceea ce priveste a eclipsa, tine de fiecare persoana în parte si de modul în care doreste si stie sa actioneze.
Gazeta: Care este pentru dumneavoastra cel mai simpatic pesedist?
Ionela Bruchental Pop: Cel mai frumos? Cel mai dragut? Cel mai placut politic… Cristian Diaconescu.
Gazeta: Va place cum arata Corso?
Ionela Bruchental Pop: În proportie de 80% da… nu îmi place culoarea aleasa pentru dale, as fi vrut ceva care sa dea un contrast.
Gazeta: Ultima carte citita?
Ionela Bruchental Pop: Se intituleaza „Pielea”, nu am terminat-o de citit…
Gazeta: Autorul…
Ionela Bruchental Pop: Eu o am în geanta, ne putem uita (râde)…
Gazeta: Ati venit pregatita cu ea?
Ionela Bruchental Pop: Nu, nu a ramas de ieri în geanta, de când am venit cu trenul spre Oradea. Ultima carte pe care am recitit-o este „Nuvele” de Barbu Delavrancea.
Interviu realizat de
Daniel Meze