Președintele executiv ACL Cluj Mihai Seplecan arată într-un comunicat de presă că, conform Legii 144/2000, sătenii din zona de munte a Ocoalelor silvice Someșul Rece, Gilău, Beliș și Huedin au dreptul, cu titlul de gratuit, la 10 15 mc pe familie de ceea ce numesc ei “lemn de lucru”.

”Și de aici intervin băieții deștepți ai pădurilor, cei care și-au transformat în moșii personale Ocoalele silvice din județ. Profitând faptul că Legea 144/2000 nici acum nu are norme de aplicare, o aplică după cum vor mușchii lor. Astfel, au restricționat accesul la un drept dobândit prin lege, de obținerea unu așa-zis “certificat de meseriaș”. Cu tot cu acest certificat, în loc să vândă lemn “la picior”, adică să lase beneficiarul să intre în pădure să-și aleagă calitatea lemnului la care este îndreptățit prin lege, ei îl vând din rampă – la calitatea pe care o consideră ei că le-ar fi bună beneficiarilor. Muntenii se plâng că băieții deștepți ai pădurilor își păstrează lemnul de calitate pentru interesul personal și lor le dau gunoaiele.

Dar, atrag atenția că vorbim despre o gratuitate, iar băieții deștepți ai pădurilor vând acest lemn. Îl vând din rampă să aibă controlul asupra calității și să îi oblige pe beneficiari să plătească transportul la rampă. La care, că vorbim de persoane fizice, se adaugă TVA – care nu este rambursabil. Cum ar veni, gratuit, gratuit, dar lemnu-i pe bani. Deci,în mod “gratuit” conform legii, muntenii sunt obligați să plătească prețul pieții + prețul de transport + TVA. Să tot trăiești din astfel de gratuități! Dar, cu toate că muntenii sunt de acord să scoată banii din buzunar, de mai bine de un an nu s-a mai dat nici un metru cub pe Legea 144/2000.

ACL Cluj, prin parlamentarii săi vor cere de urgență completarea Legii 144/2000 cu norme de aplicare în așa fel încât muntenii să nu mai fie la cheremul interpretărilor băieților deștepți ai pădurilor. Mi s-a cerut de către acești munteni să găsim soluții legale pentru ca locuitorii celor 20 de comune din județul Cluj să fie ajutați să treacă iarna și cu o cantitate de până la 10 mc de familie lemne de foc. Împreună cu colegii mei din ACL Cluj vom căuta soluții ca Legea să fie completată și în acest sens.

Vorbim despre zone defavorizate de care profită niște indivizi aflați la limita legii, poate și dincolo de această limită, motiv suficient să cer controale ale organelor în drept, cu precădere la Ocolul Silvic Beliș.

Mai ales că nu de mult au fost incidente care s-au lăsat cu arestări și pedepse judiciare. În legătură cu aceste incidente, nu pot să nu amintesc faptul că Tata Socru Ilie Sârbu și-a manifestat un interes suspect în legătură cu ocuparea funcțiilor din sistemul silvic. Astfel, când Dorel Oros, care a fost director general al Romsilva pe vreme guvernării Tăriceanu și-a recâștigat acest drept în instanță, actualul director general Adam Crăciunescu, conorășean, pilă și proptea de-a lui Ilie Sârbu, în baza acestei relații, l-ar fi convins pe Oros să renunțe la funcția națională și să preia postul de director interimar al Direcției Silvice Cluj. Traian Mariș tocmai ce fusese destituit din funcție, arestat și deferit justiției pentru probleme penale în exercitarea funcției”, arată liberalul.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.