”Încă un “produs de Cluj” este în pericol să dispară de pe piață din cauza abuzurilor în serviciu și nepriceperii în administrare a unui director numit politic. Este vorba despre societatea “Clujana”, societate aflată în proprietatea CJ Cluj, al cărei director este Puiu Dorinel Șumlea, fostul președinte PSD Florești.

După dezastrul așa-ziselor privatizări, cele în care s-a cumpărat ieftin și s-a vândut mai mult la fier vechi, iar “investitorul” s-a trezit și cu un teren în mijlocul municipiului, numai bun pentru o afacere imobiliară de succes, dezastru prin care s-au distrus mărci de tradiție locală precum fabrica de îmbrăcăminte Flacăra, fabrica de mobilier Libertatea, Industria Sârmei de la Cîmpia Turzii, Combinatul de Sticlă din Turda, Fabrica de bere Ursus șamd, urmează dezastrul numirilor politice a incompetenților de cumetrie.

Este cazul “Clujana” unde, în doi ani de când este la cheremul directorului numit politic Puiu Dorinel Șumlea, s-a reușit triplarea datoriilor. Dacă la data de 01.10.2012, situația datoriilor era de circa 1 milion de euro, în marea lor majoritate către ANAF, la data de 01.10.2014 s-a ajuns la 3 milioane de euro datorii. În ciuda faptului că directorul de cumetrie politică s-a angajat, prin contract, că datoria de 1 milion de euro va fi redusă cu 10% în primul an și cu 15% în al doilea an de mandat. Dar, la fel ca și cu milionul de locuri de muncă promis, sau cu datele statistice mânărite să dea creștere când România este de fapt în recesiune, la PSD plusul se contabilizează minus, și minusul ca plus.

Fabrica este ușor de condus având în vedere că 90% din producția sa se bazează pe contracte de lohn. Însă nimeni nu știe cu ce anume se ocupă directorul, din moment ce, așa cum se obișnuiește la PSD, legea este un impediment ce poate fi ocolit, iar Puiu Dorinel Șumlea refuză să colaboreze și să dea socoteală de acțiunile intreprinse în fața Consiliului de Administrație conform prevederilor OUG 109/2011, art. 51,52, 53 și 54. Ca abuzul în funcție să fie evident, directorul politic a emis “nota informativă” nr. 5022/15.11.2013 prin care membrilor CA li se refuză accesul la informațiile și situațiile solicitate conform prevederilor legale.

Directorul consideră “Clujana” moșie personală. În acest sens a perfectat și semnat contracte economice care produc pierderi și prejudicii societății din administrare, fără să le prezinte CA sau AGA în condițiile prevăzute de către art. 52 din OUG 109/2011. Aici intră și prelungirea cu de la sine putere, pe o perioadă de 5 ani, a contractului magazinului deschis în Mall-ul Polus, deși acesta produce anual mari pierderi, precum și transformarea societății în rezervor de sinecuri politice pe bani publici. Pe funcții bine plătite a angajat agenți de vânzări – deși fabrica produce în lohn, ce anume să vândă? -, șefuți de servicii și subservicii și directorași. Fără nici o justificare conform legislației în domeniu (a se vedea art. 9 din OUG 26/2013), având în vedere că personalul productiv a rămas sensibil constant ca număr, iar productivitatea muncii a scăzut atât în 2013, cât și în 2014. La aceste cheltuieli salariale, crescute în ciuda prevederilor legii, se adaugă plimbările în delegații prin străinătate pe banii societății și fără aprobarea CA. Pe diurne duble față de prevederile legii și pe rezultate zero.

La acestea se adaugă și instigarea la evaziune fiscală. Din dispoziția moșierului Puiu Dorinel Șumlea, se fac livrări către clienții favorizați, cu toate că aceștia au datorii față de societate – așa s-a ajuns la creșterea creanțelor cu 150% la 31.08.2014, față de 30.09.2013. De asemenea se vinde încălțăminte direct din fabrică către persoane fizice fără întocmirea formelor legale – nu se pot încheia contracte economice între o intreprindere publică și o persoană fizică, situație nepermisă de lege din moment ce fabrica este decapitalizată, profitul realizat de către persoana fizică nu este declarat la MFP, statul nu încasează nimic la buget și, practic, profitul se sifonează în buzunare private. Persoanele fizice pot cumpăra doar din magazinele de desfacere cu amănuntul și la preț de magazin, nu la prețul stabilit de Șumlea.

Acest director numit politic refuză să pună în aplicare hotărâri ale CA, refuză să îndeplinească activitățile discutate și aprobate de către CA, transmite către CJ Cluj informații și situații premeditat eronate și distorsionate fără ca acestea să fie discutate în cadrul Comitetului de audit și fără ca acestea să fie aprobate de către CA – și pomelnicul de abuzuri care mi-a fost adus la cunoștință continuă. Astfel Șumlea a transmis către CJ Cluj faptul că și-a îndeplinit obiectivele de performanță pe anul 2013 cu 105,3%, când în realitate gradul de îndeplinire era de 50-60%, în scopul de a-și însuși nejustificat drepturile salariale. Conform angajamentului luat la numire, trebuia să i se taie din salariu, nu să-l primească integral.

De aceea, pentru a nu ajunge să ne întrebăm cine va plăti și de unde datoriile în creștere pe care le acumulează “Clujana” din cauza acestui management defectuos, solicit audit din partea CJ Cluj pe activitatea societății, anchetarea tuturor situațiilor descrise, precum și sesizarea organelor abilitate în investigarea acestor abuzuri.”, a transmis Mihai Seplecan, Președinte executiv ACL Cluj, într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.