Ansamblul Monumental ”Calea eroilor”, realizat la Târgu Jiu de Constantin Brâncuși, mai are de așteptat până la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, după decizia luată astăzi, în cadrul celei de a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, unde s-a discutat situația siturilor memoriale asociate conflictelor recente.
Reamintim că UNESCO a solicitat unor grupuri de experți independenți să analizeze dacă includerea în Lista Patrimoniului Mondial a siturilor asociate conflictelor recente respectă principiile și valorile UNESCO. Experții au fost unanimi și au recomandat neincluderea acestora, decizie care afectează și Ansamblul Monumental ”Calea eroilor” de la Târgu Jiu, realizat de Constantin Brâncuși, în semn de omagiu pentru eroii români căzuți în Primul Război Mondial. Opera este asociată unui memorial de război și nu ține seama de valoarea sa artistică sau de faptul că autorul a fost unul dintre părinții sculpturii moderne, apreciat la nivel mondial, afirmă deputatul Mihai Weber, președintele Comisiei UNESCO.
CE MAI SUSȚINE MIHAI WEBER:
Prin experții săi, România a participat la mai multe reuniuni de lucru, anterioare și pe durata derulării sesiunii Comitetului Patrimoniului Mondial, în încercarea de a propune amendamente la proiectul de rezoluție atât de categoric al experților UNESCO. Alături de Belgia, Franța, Argentina, Brazilia, Australia, Ungaria, Santa Lucia și Palestina, România a propus un text de decizie care să elimine adoptarea, fără ca Statele Membre să poată avea o poziție.
După dezbateri care s-au întins pe durata a două zile, Comitetul Patrimoniului Mondial a decis, astăzi, constituirea unui grup de lucru deschis, format din reprezentanți ai Statelor Membre, care să analizeze, independent de experți, dacă includerea siturilor asociate conflictelor recente respectă principiile UNESCO. După audierea opiniei statelor, concluziile grupului de lucru vor fi prezentate la cea de a 45-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, care va avea loc în 2022, la Kazan (Rusia). În plus, se dorește ca fiecare memorial de război să fie analizat, de la caz la caz, și prin prisma valorii sale universale, artistice, nu doar ca un bun memorial, situație care ar aduce, cu siguranță, într-o lumină favorabilă, Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu. Ca președinte al Comisiei permanente comune al Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, am avut mai multe întâlniri și dezbateri cu specialiști, reprezentanți ai instituțiilor implicate în problematica legată de patrimoniu, cu speranța și încrederea că Ansamblul ”Calea eroilor” de la Târgu Jiu și, implicit, Constantin Brâncuși, vor primi recunoașterea universală. Amânarea deciziei mă întristează, dar îmi dă și speranța că, în intervalul de un an, factorii de decizie din România se vor implica activ, la nivel de experți și prin diplomație culturală, pentru exprimarea unui punct de vedere coerent privind Ansamblul monumental de la Târgu Jiu. Aici nu este loc de gesturi, simpatii sau antipatii politice. Memoria marelui sculptor Constantin Brâncuși și opera sa trebuie să ajungă acolo unde le este locul: în selectul club UNESCO, pe Lista Patrimoniului Mondial!
Sursa: flux24.ro
Citește și: Cinci adolescenți au murit înecați, în timp ce încercau să salveze doi copii