Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici, Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Cluj-Napoca a prezentat raportul de activitate pentru anul 2013. Potrivit acestuia, firmele din regiunea Nord-Vest au reuşit şi în acest an să absoarbă cei mai mulţi bani din programe. Aceasta chiar dacă ministra pentru IMM-uri a încercat în mod repetat să-l schimbe pe directorul oficiului şi încă se străduieşte în acest sens.

OTIMMC este instituţia care implementează în teritoriu programele cu finanţare de la bugetul de stat ale Ministerului Economiei. IMM-urile clujene au reuşi anul acesta să absoarbă anul acest fonduri semnificative, şi anume 30% din finanţările de la bugetul de stat ale Ministerului Economiei. Potrivit raportului, în anul 2013, s-au derulat programe cu un buget total de 86.085.000 lei, în întreaga ţară.

În Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare START, OTIMMC Cluj-Napoca a obţinut tot 30% din totalul naţional de dosare depuse şi aproape 20% din numărul de contracte încheiate, cu un total de 17 din 89.

 

Locul I la finanţarea proiectelor pentru SRL-D

Regiunea de Nord-Vest a obţinut un procent de aproape 40% la numărul de agenţi economici admişi la finanţare în cadrul Programului START, ceea ce o plasează pe prima poziţie în ţară. SRL-D-urile pot beneficia de un credit de la CEC de până la 10.000 de euro şi diferite facilităţi fiscale. De la începutul programului, la Cluj au fost depuse aproximativ 1300 de aplicaţii, urmat în clasamentul la nivel naţional de judeţul Timiş, cu aproximativ 600. Anul acesta, au fost peste 500 de aplicaţii, din 1100 la nivel naţional, iar în regiunea de Nord-Vest au fost încheiate 260 de contracte de finanţare pentru proiectele SRL-D-urilor. „Este o zonă efervescentă din punct de vedere antreprenorial”, explică directorul OTIMMC, Mircea Miheştean.

În plus, incubatorul de afaceri de la Câmpia Turzii şi-a acoperit anul acesta în totalitate capacitatea, având acum 24 de firme care îşi desfăşoară activitatea în cadrul său. Incubatoarele de afaceri sunt spaţii care oferă birouri şi sprijin nerambursabil firmelor, care pot beneficia de 20.000 de lei pentru cele necesare deschiderii activităţii, iar timp de trei ani nu plătesc chirie. Până acum, proiectul pentru incubatoarele de afaceri se desfăşura cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 

Grappini vrea să comunice mai bine instituţional

În ciuda rezultatelor pozitive, Mircea Miheştean ar putea fi schimbat din funcţie, pentru simplul motiv că are altă culoare politică decât ministrul USL al IMM-urilor Maria Grappini.  „Firmele din regiunea Nord-Vest au reuşit şi în acest an să absoarbă cei mai mulţi bani din programe. Cu toate acestea, mi s-a transmis că voi fi cercetat disciplinar. Au zis că nu performanţa nu va mai fi un criteriu de evaluare a activităţii, ci comunicarea pe care am avut-o cu Ministerul”, a declarat directorul OTIMMC Cluj.

De altfel, doamnei Grappini îi place foarte mult să comunice, motiv pentru care s-a simţit jignită de „răceala” cu care o tratează directorul clujean. „Opt luni nu l-am deranjat pe acest domn. 8 luni nu mi-a trimis nicio propunere, nicio problemă, nici nu mi-a spus „bună ziua”. A venit la mine şi a zis „Bune, îmi dau demisia, recunosc, n-am făcut ce trebuie”. A plecat de la mine şi nu şi-a mai dat demisia”, a declarat ministra în urmă cu câteva luni.

Şeful Oficiului pentru IMM-uri Cluj susţine că nu are de ce să-şi dea demisia şi că se încearcă schimbarea lui pe motive politice, pentru că este membru PDL. „Dacă avem cele mai bune rezultate dintre oficiile din ţară, nu doar de anul  acesta ci de ani buni, suntem pe primul loc tot timpul, nu înţeleg ce o nemulţumeşte pe doamna Grapini”, a declarat atunci, în replică, directorul OTIMMC Cluj-Napoca.

 

Loialitatea, esenţială pentru ministresă

Acesta a precizat că în perioada când a fost chemat prima dată în comisia de disciplină era în concediu medical. Maria Grappini vrea să-l „zboare” de la conducere Oficiului pentru că i-ar fi găsit un conflict de interese. „Cercetând, am găsit că e în Consiliul de Administraţie al unui obiectiv pus în funcţiune printr-un program derulat prin Oficiu, ceea ce e în conflict de interese”, explică ea. În schimb, Miheştean a explicat că este vorba despre un cluster din care face parte tocmai Oficiul Teritorial de IMM-uri, şi nu el ca persoană, ci doar ca reprezentant al instituţiei.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism l-a folosit drept exemplu negativ pe Miheştean într-o conferinţă publică alături de  şefii de instituţii publice, cărora le-a spus că trebuie să-şi eficientizeze activitatea. „Am găsit oameni nepotriviţi în sensul: oameni neimplicaţi, chiar dacă au cunoştinţe. Pe mine nu mă interesează câtă cunoaştere are, că poate să o dobândească. Mă interesează implicarea şi loialitatea faţă de post. Am propus modificarea legii. Să avem un buget pentru cheltuielile salariale şi cine munceşte, să îi dau mai mult şi cine nu munceşte, să pot lua”, propune ministrul Maria Grapini.

Ministrul a spus că nu doreşte să se înţeleagă că toţi funcţionarii sunt la fel, dar a precizat că legea şi Codul Muncii îi protejează mai mult decât pe ceilalţi angajaţi, lucru care i se pare nepotrivit.

„Nu avem toate pârghiile la îndemână ca să eficientizăm munca în instituţiile statului şi v-o spun pentru că vin din management privat. Sigur că are Codul Muncii şi managerul privat. Problema e că în momentul în care aplici Codul Muncii, una e legea funcţionarului public, alta e Codul Muncii. Aici eu nu de acord să existe două categorii profesionale tratate diferit. În mod normal, legea funcţionarului public ar trebui să aibă doar nişte lucruri specifice pentru funcţionar, nu să-l apere excesiv”, a spus Grapini.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.