Gazeta de Cluj va prezintă o parte dintre firmele “abonate” la una dintre afacerile mai puţin cunoscute în judeţul Cluj: comercializarea produselor de sare provenite din exploatarea de la Salina Ocna Dej. Conform unor informaţii din cadrul acestei companii publice, directorul Mihuţ Georgel are câteva firme pe care le preferă, iar “preferinţele” lui au devenit o concurenţă la Salina Ocna Dej. Însă acest “modus operandi” este generalizat la nivel naţional, deoarece anul trecut Societatea Naţională a Sării Salrom a fost criticată pentru că îşi secretizează contractele cu societăţile comerciale private.

Conform unor informaţii primite de la angajaţii dejeni din cadrul Salinei Ocna, firmă aflată în cadrul Societăţii Naţionale a Sării (Salrom), o parte din contractele încheiate cu firmele privatizate sunt în dezavantajul filialei dejene a Salrom. Conform informaţiilor, o parte dintre firmele care obţin discounturi de la Salina Ocna Dej, vând sarea chiar la poarta unităţii cu preţuri mult mai mici decât cele practicate, în mod normal, de societatea de sare dejeană.

“Beneficiarii produselor de sare nu sunt trataţi la fel, unii sunt daţi afară, alţii primesc discounturi de 15%. Spre exemplu, EM Salt SRL primeşte discount de 15% şi apoi stă la poarta Salinei racolând micii beneficiari cărora le oferă un preţ mai mic cu 5% şi toate acestea cu acordul directorului. O altă firmă care primeşte facilităţi, fiind şi ea sub “protecţia”, directorului este SC Nusi SRL. Pe de altă parte, firma Transaliment a fost dată afară din salină pentru că nu a acceptat condiţiile directorului”, arată informaţiile obţinute de ziariştii Gazeta de Cluj.

Însă, conform surselor, cea mai mare cantitate de sare este exportată. Principalul beneficiar al sării dejene este compania ungară Borsodchem, una dintre cele mai mari companii maghiare care lucrează în industria chimică. La un moment dat, această companie şi-a anunţat intenţiile să cumpere Oltchimul, însă oficialii statului nu s-au înţeles cu cei din cadrul acestui concern. Relaţiile comerciale între această companie şi Salina dejeană au fost parafate la începutul anilor 2000, când un acord inter-statal îi obliga pe cei de la Borsodchem să cumpere sare doar de la producătorii din estul Europei. De altfel, cei de la compania maghiară au vrut, la un moment dat să devină acţionari majoritari la Societatea Naţională a Sării drept pentru care au dus o serie de “tratative” cu cei din cadrul SNA. Din aceste motive, o parte dintre liderii de sindicat Salrom SA au chefuit de mai multe ori, iar plăţile au fost făcute cu forinţi.

 

Firmele “protejate” nu simt criza

Conform informaţiilor obţinute de ziariştii Gazeta de Cluj, “transportatorul auto preferat de directorul salinei dejene este firma Cor&Gab, care primea pe tona de sare transportată 18 euro, în condiţiile în care aceeaşi societate transporta sare de la exploatarea de la Praid (judeţul Harghita) la 14 euro-tonă, iar transportul CFR este mult mai ieftin. În momentul de faţă, societatea preferată de director primeşte 16,5 euro/tonă la transport. O altă afacere pe care directorul o urmăreşte este externalizarea activităţilor de manevră CFU, deşi această activitate se desfăşoară acum în condiţii bune şi nu necesită nici o investiţie. Pe de altă parte, utilajele de producţie stau să pice, sunt deteriorate şi au nevoie de reparaţii dese. În această situaţie, investiţiile pe care le face directorul constau în geamuri termopan, laptopuri, plasme, telefoane mobile, camere de supraveghere a personalului”, mai arată informaţiile obţinute.

Societatea COR & GAB TRANS SRL, din judeţul Sălaj, este deţinută de Dana Ticus. Obiectul de activitate este transportul rutier de mărfuri, iar cifra de afaceri pe anul trecut a fost de peste 8,1 milioane de lei.

Firma Nusi Serv este deţinută de familia BESENYEI, ERZSEBET  şi NICOLAE. Obiectul de activitate al firmei este “Comerț cu ridicata cu cafea, ceai, cacao şi condimente”, iar cifra de afaceri pe anul trecut a fost de aproape trei milioane de lei. SC EM Salt SRL, este o firmă din Dej, controlată de MURESAN MARIN FLORIN (acţionar majoritar) şi MICLEA DORIAN ANGELO. Obiectul de activitate al acestei societăţi este “Transporturi rutiere de mărfuri”, iar ultima cifră de afaceri a fost de peste 5,3 milioane de lei. Conform indicatorilor financiari, nici una dintre aceste trei societăţi comerciale nu pare să fi avut de suferit de pe urma “crizei”.

Până la închiderea ediţiei, directorul salinei Ocna Dej, Mihuţ Georgel, nu a trimis nici un punct de vedere redacţiei, chiar dacă a fost informat prin intermediul secretariatului salinei dejene.

 

Secretomanie la nivel naţional

La nivel naţional, Societatea Naţională a Sării (Salrom) este, conform unor plângeri, într-un regim de “secretomanie”, vizavi de afacerile din cadrul companiei naţionale. Conform unui raport al Fundaţiei Soros, Ene a refuzat să facă publică identitatea companiilor cu care are relaţii contractuale. “Chestionată privind identitatea companiilor cu care are relaţii contractuale, compania cu capital de stat Salrom a refuzat să răspundă întrebării adresate de fundaţie în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii cu caracter public, invocând confidenţialitatea comercială a listei operatorilor economici cu care contracte. Peste 1000 de contracte pentru aprovizionarea şi valorificarea sării şi a substanţelor nemetalifere în cursul anului 2011, dintre care 66 pentru export, intră în această situaţie, fiind secretizate de către compania de stat”, arată în raport. Pe de altă parte, oficialii Salrom au replicat reprezentanţilor fundaţiei Soros că „este de domeniul evidenţei” faptul că instituţia ar fi puternic prejudiciată dacă persoanele concurente i-ar cunoaşte partenerii şi condiţiile comerciale contractuale, având în vedere că nu practică aceleaşi condiţii comerciale cu toţi partenerii.

 

10 km pătraţi de sare la Salina Dej

Zăcământul de sare din Dej are o suprafaţă de circa 10 km pătraţi, fiind dispus sub forma unei lentile. Potenţialul de exploatare al acestui zăcământ este de cel puţin 100 de ani. Rezervele sunt dispuse pe şapte nivele, iar în prezent exploatarea se face abia în miezul “lentilei”. Dacă sarea extrasă din alte unităţi are un procent de NaCl de 2-3%, cea din Ocna Dej are o concentraţie de 98-99%. Deşi salina ar putea produce 600.000 de tone de sare anual, capacitatea este folosită doar la jumătate şi are o rentabilitate de 20%.

 

La nivel naţional, Salrom lucrează pe profit

Conform unui studiu făcut de ziarul bursa.ro, Salrom a încheiat anul trecut cu profit. Aurel Bucur, directorul general al societăţii, a declarat că profitul brut estimat al Salrom a fost de 34,6 milioane lei, cu 52% mai mare decât cel raportat în 2011. Compania a înregistrat, anul trecut, venituri totale estimate la 310,5 milioane lei, în creştere cu circa 8% faţă de cele din 2011. Profitul brut din 2012 a fost de 17 ori mai mare decât cel raportat în 2008, iar veniturile au crescut cu 48% în ultimii cinci ani.

Răzvan Robu

1 COMENTARIU

  1. Cel mai mare ticalos din SALROM nu este altul decat borfasul JIANU DUMITRU liderul Federatiei Sindicale SALROCA care a mintit, inselat si vandut interesele legitime ale tuturor membrilor de sindicat din toate sucursalele si sediul central cand, la intelegere cu directorul Tanasie Marius mentorul sau de la EM Valcea, a facut pact cu diavolul Hrebenciuc pentru a fi numit director general la SALROM liderul de sindicat cu 15 oameni, sef de formatie peste12oameni(maistru) paranoicul mafiot BUCUR AUREL de la Salina Targu Ocna. Pentru a nu lasa nici o urma de indoiala in randul viceliderilor din SALROCA Jianu D-tru a organizat o intalnire cu Hrebenciuc la care a chemat si cativa vicelideri de la subunitati pentru a da greutate intelegerii. BUCUR AUREL , mafiotul marca Hrebenciuc, a avut grija sa-l multumeasca din plin pe Jianu D-tru , dar sa nu va inchipuiti ca a uitat cumva sa-l multumeasca si pe directorul Tanasie Marius care intre timp l-a convins si pe directorul MIHUT GEORGEL de la Ocna Dej sa faca plecaciuni ca semn de supunere si colaborare cu noul mafiot sef al SALROM. La Salina Slanic Prahova era director interimar Soare Liviu ( angajat si pus director peste noapte de catre directorul SEPRODI ZOLTAN pentru o spaga de 5000 EURO ), un mai vechi fost coleg de la Salina Targu Ocna al lui Bucur Aurel . La Salina Targu Ocna ,peste noapte, fara concurs si fara nici o experienta in domeniul exploatarii sarii ,a fost angajat cumatrul lui Bucur Aurel alcoolicul condamnat penal GOAGA DANIEL si pus director interimar ( fara respectarea prevederilor Statutului de Organizare si Functionare al SALROM ) desi la aceasta salina exista specialisti adevarati cu multi ani de experienta recunoscuta in toata societatea, dar care nu aveau merituoasele calitati de alcoolic , condamnat penal si cumatrul lui Bucur Aurel. La Salina Praid contolul era detinut cu mana forte de o alta lichea penala director Seprodi Zoltan care intre timp la solicitarea politica a UDMR a fost numit director general adjunct,si caruia nu ia fost greu sa se prinda in hora fratiei pentru ca la randul sau fusese coleg de sindicat cu Bucur Aurel. La Salina Cacica si la Salina Ocna Mures au fost schimbati rapid directoriii cu fosti lideri de sindicat agreati atat de Jianu D-tru cat si de Bucur Aurel. Nu trebuie uitat un alt director penal din sediul central si anume TORPENYI FRANCISC fost lider de sindicat la Salina Dej. Astfel reteaua mafiota a provenitilor din randul liderilor de sindicat pastoriti de Jianu D-tru s-a incheiat ,dar pentru a fi completa reteaua penalilor mafioti se inchide cu ,,PROFESORUL” VOICU ADRIAN care este veteranul incontestabil al mafiei din SALROM.
    Pana in prezent DNA a dat un semnal ca si-a atintit atentia si asupra jafului in stil mafiot din SALROM si l-a saltat pe Mihut Georgel de la Ocna Dej pentru mita primita si descoperita in ancheta ,,Transferoviar”. Se stie de implicarea spagarului sef Bucur Aurel prin luare de mita in acelasi dosar si asteptam continuarea anchetei. Consideram ca DNA va ancheta cat mai curand jaful de milioane multe de EURO pri contracte de livrare a sarii la export la preturi de 50% din preturile practicate pe piata interna. sa fie luate la puricat contractele centralizate cu dedicatie pentru achizitii materiale pentru productie, achizitii echipamente si utilaje, achizitii de lucrari si servicii,achizitii echipamente de lucru si protectie,achizitii de servicii medicale pentru tot personalul societatii la preturi care au in componenta si parandaratul consistent. Totul este controlat si vamuit. Daca are cineva curajul sa comenteze sau sa se opuna sistemului, este dat pe mana pitbulului consilier juridic BRAILEANU RADU CRISTIAN care este platit cu 11000 RON/luna, fara sporuri si prime,. si drept bonus Bucur ASurel ia permis sa lucreze de acasa si sa fie pontat fictiv zilnic timp de 3 luni. Acest jurist nu a reprezentat niciodata in instanta interesele reale ale societatii ci si-a negociat spaga si a reprezentat interesele celor cu care SALROM era in proces.(procesul fostului director general Nicolaescu Marcel care a cerut daune de 1 500 000 RON de la SALROM iar juristul Braileanu a pledat alaturi de avocatii lui Nicolaescu in favoarea acestuia) in Am prezentat succint reteaua mafiota a SALROM condusa si perfectionata de para-psihopatul Bucur Aurel campion la scuipat afise electorale marca Hrebenciuc si mai nou marca Ponta. Daca tot a inceput DNA sa faca curatenie, sper sa -i salte pe toti mafiotii ,hotii si spagarii din SALROM si la ,,OCNA” cu toti cei ce au jefuit fara rusine aceasta societate si si-au batut joc de demnitatea salinarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.