Inițiativa de obține prin lege o derogare a vârstei de pensionare pentru turdeni și ceilalți locuitori din zonă de pe o rază de 8 kilometri, anunațată vineri de către deputatul Mircea Irimie, ar putea constitui cea mai importantă modificare de legislație în favoarea locuitorilor din Turda, de după 1989
Mircea Irimie a anunțat vineri că va solicita Parlamentului votarea unui amendament de includere a Turzii pe lista orașelor în care locuitorii pot ieși la pensie la 63 de ani.
În septembrie 2010, deputații aprobau un amendament la art 65 din Legea 263/2010, legea pensiilor, prin care persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna sau pe o rază de opt kilometri în jurul acestor localităţi beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.
Deputatul turdean dorește acum să obțină votul astfel ca și Turda să fie inclusă pe această listă iar prevederile ar urma să fie aplicate până la sfîrșitul anului 2030. ”Cred că acest amendament va fi votat până la sfârșitul anului”, a declarat Irimie la sfârșitul săptămâni trecute. Deputatul turdean a precizat că a elaborat amandamentul cu o documentație ce face refererire la poluarea generată de platfprma industrială de la Turda, spune că a purtat discuții cu Ministerul Muncii iar amendamentul va primi aviz favorabil din partea ministerelor.
Măsura propusă de deputatul turdean ar fi cea dintîi modificare legislativă cu un impact major direct, pentru turdeni.
Doar în primii 10 ani ar urma să beneficieze de aceste prevederi peste 7000 de persoane. Direcția județeană de statistică Cluj a precizat că în Turda sunt 3864 de persoane cu vârsta de pensionare iminentă (60-64 de ani) și alte 4436 de persoane din grupa de vârstă 55-59 de ani.
In respectiv alege e despre poluarea remanentă datorită conţinutului de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor. Daca Turda se incadreaza, e in regula.