În Ajunul Crăciunului, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica – Sucursala de Transport Cluj a organizat licitaţia ”Servicii specializate de pază şi intervenţie la obiectivele ST Cluj” iar contractul a fost estimat la suma de 4.058.640 de lei. Banii respectivi au fost ”serviţi” unei firme care pare că are abonament la licitaţiile cu companiile de stat. Este vorba de firma Mike Security care în trecut a fost vizată de una dintre anchetele DNA, iar acum este investigată într-o anchetă a DIICOT.
În Ajunul Crăciunului, când în majoritatea familiilor se desfac cadourile de la Moşul, şefa Transelectrica Cluj, Claudia Anastase lucra la sediul companiei pe care o conduce la o licitaţie pentru asigurarea serviciilor de pază la sediile aflate în subordinea sucursalei clujene.
În 24 decembrie 2015, Transelectrica Cluj a organizat licitaţia ”Servicii specializate de pază şi intervenţie la obiectivele ST Cluj”, contractul fiind estimat la suma de 4.140.806 de lei. S-au înscris două firme însă, oferta uneia dintre societăţi a fost declarată neconformă, astfel că în cursă a rămas cealaltă firmă. Este vorba de Mike Security Group, o societate care pare că are abonament la licitaţiile cu acest profil, de asigurare a pazei la sediile companiilor de stat. După îndelungi negocieri, firma respectivă a câştigat contractul pentru suma estimată de compania de stat: 4.058.640 de lei, fără TVA. Ea va trebui să asigure servicii specializate de pază, monitorizare şi intervenţie la punctele de lucru ale Sucursalei de Transport Cluj din judeţele Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu Mare şi Bihor.
Le-a picat DIICOT-ul pe cap
Din nefericire, la sfârşitul acestei luni, procurorii DIICOT au efectuat o serie de percheziţii care, conform surselor judiciare, au vizat taman firma Mike Security. Potrivit informaţiilor, în anchetă ar fi implicaţi Prefectul Judeţului Caras Severin, Miu Nicolae Ciobanu. Reţeaua infracţională s-ar face vinovată de folosirea metodei ”Factura”. Adică, administratorii introduceau în contabilitate facturi fictive pentru a-şi diminua baza impozabilă şi plăteau mai puţin la stat. Facturile erau emise cu ajutorul firme de pază, Mike Security Group. ”La data de 27.01.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Caraş Severin împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate au efectuat un număr de 77 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Caraş Severin şi în alte 19 judeţe în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul societăţilor comerciale având ca obiect de activitate paza şi protecţia de bunuri şi persoane.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2010, pe raza judeţului Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în activităţi din sfera criminalităţii economico-financiare şi spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului. În vederea asigurării unei activităţi infracţionale calificate şi organizate, grupul a acţionat pe trei paliere, fiecare membru având un rol prestabilit. Primul palier a avut un rol decizional şi de coordonare asigurat de către liderul grupării care a controlat întreaga activitate infracţională, precum şi de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispoziţiilor acestuia. Din palierul cu rol de execuţie au făcut parte membrii ai grupării care iniţial au fost angajaţi în societate, iar ulterior din dispoziţia liderului au avut calitatea de administratori/asociaţi ai unor societăţi , cele mai multe dintre ele de tip ” fantomă”. De asemenea, din acest palier, au făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracţional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înfiinţeze societăţi comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării, etc). Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală şi spălare de bani, au desfăşurat alte activităţi infracţionale, (persoane din cadrul autorităţilor statului, funcţionari bancari) ,care, acceptând să fie înfiinţate societăţi comerciale la adresa acestora, sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienţei acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre), ş.a.
Subliniem că liderul grupului a coordonat şi societăţi care au desfăşurat o activitate comercială „la vedere”, participând la licitaţii având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalităţi, această activitate era transferată către societăţile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar iar ulterior radiate. O altă latură a activităţii infracţionale consta în transferarea angajaţilor societăţilor ”curate” către societăţi ”fantomă”, in baza unor contracte în care acestea din urma preluau şi obligaţiile fiscale aferente, fără a încasa însa nici un profit din aceasta activitate comerciala aparent legala (închirierea de forţă de munca). Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25.000.000 lei. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii”, arată comunicatul DIICOT.
Înainte de DIICOT a fost DNA
În 2011, Transelectrica a încheiat un contract pentru servicii de pază cu societatea Mike Security Grup. Contractul de la Cluj a fost de circa 200.000 de euro, dar la nivel naţional contractul cu această firmă s-a ridicat la peste un milion de euro. Pe de altă parte, tot în 2011, Ionela Valerica Durain Dima, administratorul acestei firme la data respectivă, a fost trimisă în judecată de către DNA Timişoara pentru deturnare de fonduri. Patroana firmei Mike Security Group este acuzată de fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un dosar care-l vizează pe primarul comunei Fîrliug, judeţul Caraş Severin, pedelistul Ioan Borduz. Potrivit DNA, primarul a deturnat, în anul 2007, suma de 53.727,47 euro din fonduri PHARE şi 75.343,82 lei, din bugetul de stat, bani alocaţi unui proiect româno-sârb, numit Reţeaua transfrontalieră de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii, patroana firmei Mike Security fiind una din beneficiarele ilegale ale fondurilor europene. Potrivit presei bănăţene, primarul Ioan Borduz este finul lui Sorin Frunzăverde.
Cochetării politice
De-a lungul timpului, Claudia Anastase a cochetat şi cu PDL-ul, mai ales atunci când unele societăţi comerciale care derulau proiecte imobiliare în Cluj Napoca au avut nevoie de câte o “undă verde”
În 2011, potrivit unui articol publicat de ziardecluj.ro. se arăta că actualul şef de la Transelectrica Cluj era angajat la Centrul Regional Satu Mare. “Fostă şefă a Oficiului Judeţean Cluj a APDRP, Anastase a câştigat, în noiembrie 2010, concursul de şef la Serviciul Verificări de Plată din cadrul Oficiului Judeţean Maramureş. Gurile rele susţin că n-ar fi petrecut prea mult timp pe la Baia Mare, ci că s-ar fi aciuat la Satu Mare, centrul de control al proiectelor pe zona de nord-vest, fără să aibă, o perioadă, şi formalităţile legale necesare. Suspiciuni există şi în privinţa activităţii concrete a Claudiei Anastase, ale cărei dosare verificate s-ar aduna într-un număr îngrijorător de mic. Am cerut oficial directorului Oficiului Regional Satu Mare, Mihai Seucea, date despre activitatea Claudiei Anastase, însă acesta a pasat problema „la centru”, la Bucureşti, de unde răspunsul a fost că datele cerute sunt exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, deoarece privesc date personale, astfel că nu pot fi comunicate”, se arăta în materialul respectiv. „Privind numărul de cereri de plată instrumentate in perioada iulie 2010-august 2011, s-a constatat ca doamna Claudia Gina Anastase, deşi era încadrată în cadrul serviciului respectiv, nu a instrumentat niciun dosar. Analizând situaţia privind evaluarea proiectelor depuse în sesiunea 2010-2011, prezentată de CRPDRP, nu s-a putut constata o activitate specifică, desfăşurată de doamna Claudia Gina Anastase nici în cadrul Serviciului Evaluare Contractare, deşi prin nota de relaţii susţine că a instrumentat o parte considerabilă de dosare intrate în SEC şi nesoluţionate de luni de zile”, se susţine în raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii.
…dar,858 de angajati care au lucrat pentru salariul minim nu si-au primit banii,deci tot saracul sufera..eu sunt unul dintr-e angajati,lucrez 12 cu 24 si s12/48,cand intra un coleg in concediu nu avem om de schimb si facem o luna 12/48 fara sa ne plateasca un ron in plus!!!!! Deeci cum se numeste asta??Sclavie ???Nu se stie nici cand ne perimim amaratii aia de 850 de ron pentru ca sunt controale …asa ca tot noi suferim!!! miercuri daca nu primim drepturile salariale iesim in strada si chemam si televiziunile!!!
DA TREBUIE SA NE UNIM! E LA FEL SI IN CONSTANTA!
…dar,858 de angajati care au lucrat pentru salariul minim nu si-au primit banii,deci tot saracul sufera..eu sunt unul dintr-e angajati,lucrez 12 cu 24 si s12/48,cand intra un coleg in concediu nu avem om de schimb si facem o luna 12/48 fara sa ne plateasca un ron in plus!!!!! Deeci cum se numeste asta??Sclavie ???Nu se stie nici cand ne perimim amaratii aia de 850 de ron pentru ca sunt controale …asa ca tot noi suferim!!! miercuri daca nu primim drepturile salariale iesim in strada si chemam si televiziunile!!!
Sunt din Cluj-Napoca si este adevarat tot ce se spune…pacat ca tot amaratii sufera pentru altii..
http://www.mesagerulhunedorean.ro/in-pragul-disperarii-nu-si-au-primit-salariile-de-trei-luni/#comment-83829