Miliardarii din spatele partidelor bihorene

Florin Cuc

În Bihor, ca şi în alte părţi, politica se face cu sume mari. Dacă partidele cunoscute sunt atrăgătoare pentru oamenii de afaceri, partidele mici încearcă în permanenţă să ademenească sponsori cu ajutorul cărora să reziste pe scena politică. Unele dintre filialele partidelor bihorene au în spate firme puternice ori şi-au creat adevărate „fabrici de bani” în care au fost (în unele ecazuri, mai sunt) pompate zeci de miliarde de lei din banii publici.

Oamenii din umbra PNL Bihor

În PNL Bihor, preşedintele filialei, deputatul Cornel Popa, a fost până la învestirea sa ca parlamentar, directorul general al holdingului „European Drinks”, patronat de verişorii săi primari, Ioan şi Viorel Micula.
Grupul de firme patronat de aceştia a avut un mare avantaj: o lunga perioadă, expansiunea afacerilor a corespuns cu acumularea unor datorii imense la bugetul statului.
Această politică agresivă nu a dat însă aceleaşi rezultate şi în mass-media. Cotidianul „Realitatea românească” nu s-a putut impune pe piaţă, iar televiziunile trustului au ratinguri de 1-2%. Nici afacerile din turism nu sunt foarte fericite. Fraţii Micula deţin 14 hoteluri, dintre care 12 pe litoral, care au nevoie de investiţii masive. Deşi ocupă locul trei în clasamentul celor mai bogaţi români, cu toate că au afaceri de sute de milioane de dolari, fraţii Micula nu vorbesc despre bani. Nu au oferit niciodată informaţii despre datele financiare ale afacerilor lor şi se feresc să menţioneze chiar şi informaţii publice. Surse guvernamentale se pare au declarat că în viitorul apropiat, unele afaceri ale firmelor din cadrul „European Drinks” vor face obiectul unor verificări amănunţite din partea mai multor instituţii ale statului.
„European Drinks” şi-a format în cercurile politice bihorene un puternic grup de interese, care începe cu prefectul judeţului, Ilie Bolojan, continuă cu subprefectul Traian Abrudan (PD), a cărui soţie se află în relaţii apropiate cu patronii „European Drinks”, continuă cu preşedintele PSD Bihor, fostul deputat Mihai Bar, şi se încheie cu preşedintele PRM Bihor, deputatul Paul Magheru.

„Baronii” PSD

În PSD Bihor, afaceriştii nu sunt toţi „la vedere”, dar câţiva miliardari au făcut deja obiectul unor dezvăluiri de presă. „Campionul absolut” este vicepreşedintele Gavrilă Ghilea, patronul mai multor firme de construcţii „specializate” pe lucrări din banii publici. Prin relaţiile de partid, firmele lui Ghilea au câştigat în ultimii ani mai toate licitaţiile la care au participat, ajungând să aibă cifre de afaceri de sute de miliarde de lei pe an.
Deputatul Gheorghe Sârb, fost prefect al judeţului şi ex-preşedinte al PSD Bihor, este patronul a trei societăţi comerciale prospere. În urma unei asocieri dubioase, Sârb a pus mâna pe două spaţii comerciale ale SC Mercur SA Oradea la preţ de batjocură.
Aurel Tărău, şi el fost prefect şi lider al PSD Bihor, tatăl „celebrului” contrabandist Adrian Tărău, care a făcut afaceri de sute de miliarde vânzând produse petroliere contrafăcute şi sustrăgându-se de la plata impozitelor datorate statului, a demisionat din partid după ce Mihai Bar a fost ales preşedinte al filialei.
Printre miliardarii care contribuie la puşculiţa partidului condus acum de Mircea Geoană este Ioan Mang, patronul mai multor firme profilate pe vânzarea şi service-ul de calculatoare şi soft, care a beneficiat lu el de contracte grase din banii publici. Nu trebuie uitaţi primarul oraşului Beiuş, Silviu Odobasian şi viceprimarul aceluiaşi municipiu, Viorel Iuhas, care pot fi încadraţi în categoria „mici baroni locali” şi care „facilitează” diverse afaceri la nivel local pentru clientala PSD.

Kiss&comp

În UDMR-Bihor, cel mai bogat şi influent afacerist este chiar preşedintele executiv Alexandru Kiss, care de aproape un an este şi preşedinte al Consiliului Judeţean. Kiss este patronul mai multor firme ce învârt afaceri în industria laptelui, producţia de aliaje speciale de sticlă, în domeniul imobiliar şi a controlat o parte însemnată din mass media locală. Aproape toţi consilierii municipali sau judeţeni ai UNMR sunt controlaţi de Alexandru Kiss. Aceştia sunt fie băgaţi în diverse afaceri, fie angajaţi, cel puţin scriptic, ai firmelor lui Kiss.
Kiss este asociat în afaceri cu Rozalia Biro, viceprimăriţa Oradiei, care este şi vicepreşedinte al UDMR-Bihor. Soţul Rozaliei Biro este şi el patronul unor firme de leasing şi afaceri imobiliare cu cifre impresionante. Unul din amicii şi partenerii de afaceri ai lui Alexandru Kiss este Alexandru Mudura, patronul complexului „Lotus Market”, şi el un sprijinitor tacit al UDMR. Proaspătul senator Pete Ştefan este şi el unul din miliardarii filialei. Nu trebuie uitat nici proaspătul deputat Peter Lakatos, care este patronul unei firme prospere ce comercializează substanţe şi instalaţii pentru stingerea incendiilor. De semenea, fostul deputat Kovacs Zoltan, actual primar al comunei valea lui Mihai, este şi el deţinătorul unei averi impresionante, fiind printre cei mai bogaţi fermieri din judeţ. De asemenea, toţi primarii udemerişti au ca sarcină de partid să „ajute” (a se citi, să „rezolve” cât mai multe contracte din banii publici) clientela politică a formaţiunii.

Seremi, Moldovan…

În tabăra democraţilor, cel mai înstărit afacerist e socotit Ştefan Seremi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Acesta a deţinut un important pachet de acţiuni ale postului local de televiziune TVS, pe care le-a vândut contra unei sume impresionante şi este asociat sau acţionar, direct sau prin interpuşi, la zeci de societăţi comerciale de stat sau private. Fostul deputat Teodor Cladovan, ex-director al Rafinăriei Petrolsub, se numără şi el printre „stâlpii” financiari ai filialei. Radu Moldovan, patronul firmei Labra Soft SRL, care efectuează lcurările de reparaţii la liniile de tramvai din municipiu, este şi el un cotizant la puşculiţa PD Bihor. Nu face excepţie nici soţul deputatei Ionela Pop Bruckenthal, patronul mai multor firme care au derulat afaceri cu petrol şi bunuri de larg consum, în prezent cercetat penal în mai multe dosare.

Figuranţii

În PPRM Bihor nu se regăseşte nici un om de afaceri de anvergură. Singurele figuri notabile sunt deputatul Paul Magheru, prorectorul Universităţii Oradea, senatoarea „de import” Verginia Vedinaş şi avocatul Ioan Cigan, fost ofiţer de Securitate şi avocatul fraţilor Micula şi al holdingului lor.
La PUR Bihor, cel mai cunoscut om cu bani este Octavian Bara, preşedintele interimar al filialei, patronul mai multor firme cu activitate în domeniul vânzării şi service-ului de autoturisme „Dacia” şi „Renault”, a căror distrubuţie a devenit,, după cum se ştie, afacerea unor dealeri aleşi „pe sprânceană”. Una politică, se subînţelege! Politica şi afacerile au mers, de când lumea, mână-n mână. La americani, dar şi în restul lumii, politica statului este dictată de marile concerne. Şi în România, deşi nu se recunoaşte în mod expres acest lucru, situaţia e aceeaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.