Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a dat “undă verde” săptămâna trecută construirii clădirii turn din centru oraşului. Municipalitatea va reabilita două clădiri transferate de la Ministerul Apărării Naţionale, apartamentele din aceste clădiri urmând să fie distribuite pe criterii sociale. Echipa de fotbal CFR 1907 a primit de la bugetul local un milion de lei. Tot în şedinţa de săptămâna trecută a fost votat şi bugetul regiilor

Şedinţa Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca a fost una a alocărilor de sume. Au primit bani de la bugetul local cluburile sportive, organizaţiile neguvernamentale, spitalele, dar şi regiile clujene.

Clădire turn în centru cu acordul CL

CL Cluj-Napoca a dat undă verde constuirii clădirii turn din centrul oraşului. Astfel, în şedinţa de săptămâna trecută, consilierii au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru imobilul de birouri, servicii şi locuinţe de pe strada Constanţa, colţ cu strada Ploieşti. Beneficiarii acestei construcţii sunt Europa Business Center şi Imo Invest. Trenul pe care urmează să fie construită clădirea are 1.050 mp şi se află în zona mixtă de instituţii şi servicii. Accesul se va face din ambele străzi, clădirea va avea un garaj subteran pentru 75 de autoturisme, iar constructorii vor fi obligaţi să asigure posibilitatea lărgirii la patru benzi a străzii Constanţa. Consilierul Local UDMR, Somogy Gyula a încercat să-şi convingă colegii de şedinţă să prevadă şi regimul de înălţime al clădirii, regim care, conform proiectului de hotărâre ar urma să fie stabilit de Autoritatea Aeronautică (AA). “Aprobăm o situaţie inexactă. Noi aprobăm PUD, dar ulterior va veni Autoritatea Aeronautică şi va spune cât de înaltă va fi clădirea. Noi ar trebui să votăm forma finală a acestei clădiri”, a explicat consilierul. Reprezentanţii Direcţiei de Urbanism au explicat că viitoarea clădire este pe culoarul de zbor al aeroportului, acesta fiind motivul pentru care regimul de înălţime va fi stabilit de AA.

MApN dă Clujului locuinţe sociale

Consilierii locali clujeni au aprobat în şedinţa de săptămâna trecută trecerea unui imobil din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca şi administrarea Consiliului Local. Astfel, terenul în suprafaţă de 13,66 hectare situat la limita municipiului cu comuna Floreşti va fi prezentat ca teren pentru construirea de locuinţe sociale sau pentru tineri, având în vedere deficitul de teren pe care Primăria municipiului Cluj-Napoca îl are pentru acest domeniu. Tot în şedinţa de săptămâna trecută s-a aprobat trecerea din domeniul public al statului şi administrarea MApN în domeniul public al municipiului şi administrarea CL a două imobile. Acestea urmează să fie reabilitate şi distribuite pe criterii sociale. “Iniţial, am convenit cu reprezentanţii MApN să primim cele două imobile spre reabilitare, după care unul să îl predăm Ministerului. După mai multe discuţii s-a decis ca ambele imobile să rămână Consiliului Local pentru a fi distribuite pe criterii sociale”, a explicat primarul Sorin Apostu. Cele două imobile sunt situate pe strada Cojocnei, nr 93-97 şi pe strada Taberei nr. 4.

7 milioane pentru informatizarea primăriei

Primăria municipiului Cluj-Napoca va cheltui şapte milioane de lei pentru implementarea unui sistem imformatic integrat la nivelul instituţiei. Investiţia va fi făcută cu finanţare europeană, pe axa prioritară 3. Proiectul a fost depus în luna noiembrie a anului trecut, municipalitatea clujeană fiind nevoită să aprobe contribuţia proprie la acest proiect. Astfel, din valoarea totală a proiectului de 7,01 milioane de lei, 1,5 milioane lei reprezintă cofinanţarea asigurată de municipalitate. Din această sumă 350.000 lei reprezintă cheltuielile eligibile, iar 1,2 milioane lei cheluieli neeligibile, cum ar fi TVA. Proiectul prevede implementarea unui sistem informatic, integrat la nivelul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, din Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii economice.

“Spioni” pentru municipalitate

Începând cu săptămâna trecută în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca va fi disponibilă o secţiune pentru voluntari, în interes public. Astfel, municipalitatea propune cetăţenilor să “toarne” la primărie tot ceea ce se întâmplă în cartierul lor, pe diferite domenii. Fie că sesizează autoturisme parcate pe spaţii verzi, vehicule fără stăpân abandonate pe domeniul public, autoturisme care murdăresc carosabilul sau persoane care deteriorează amenajările de pe domeniul public, cetăţenii pot merge la primărie să reclame. Şi nu oricum. Cei care doresc să fie “voluntari”, vor primi de la municipalitate “dotarea” necesară pentru “surprinderea” celor care greşesc. “Voluntarii vor putea face sesizări şi în ceea ce priveşte activităţile comerciale, trafic rutier, ordine publică, curăţenie, dar vor acţiona şi pentru promovarea turismului sau identificarea de spaţii pentru parcări sau spaţii verzi, vor planta arbori, vor marca parcări sau vor verifica abonamentele pentru ocuparea corectă a locurilor de parcare. Voluntariatul se va desfăşura în baza unui contract scris cu municipalitatea, iar selecţia persoanelor interesate se va face de către Direcţia de Relaţii Comunitare şi Turism, în baza unui interviu.

4,4 milioane pentru transportul studenţilor
 
Studenţii clujeni au primit şi anul acesta bani de la bugetul local pentru subvenţionarea transportului în comun. Astfel, consiliul local al municipiului Cluj-Napoca a alocat 4,4 milioane de lei pentru Regia Autonomă de Transport Urban Călător Cluj-Napoca, în vederea acordării subvenţiilor pentru posesorii cardurilor Stud-Card, ISIC Student, Euro 26 Student sau Omnipass. În momentul de faţă în municipiul Cluj-Napoca sunt peste 100 de mii de studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Anul trecut, suma alocată pentru subvenţionarea transportului în comun pentru studenţi a fost de 4,8 milioane de lei.

CL susţine sportul

Consilierii locali clujeni au alocat în şedinţa de săptămâna trecută 2,96 milioane lei de la bugetul local pentru susţinerea activităţii competiţionale a structurilor sportive din municipiu pentru anul acesta. Astfel clubul Universitatea a primit 1,15 milioane de lei, “U” Mobitelco 360.000 lei, Politehnica 140.000 lei, Clubul Sportiv Municipal a încasat 344 mii lei, iar Clubul Sportiv Viitorul 230.000 lei. Totdată au fost alocaţi 96.000 lei către CS Voinţa, tot 96.000 lei pentru Liceul cu Program Sportiv şi 94.000 pentru Clubul Clujana. Fotbal Tenis Răzvan, Fotbal Tenis Nord-Vest, CS Tehnofrig, CS PH Baschet, CS CFR, CS Jandarmul, CS Poli Karate, CS UMF, CS Motorhome, CS Danny Ungur, CS Savu Racing, CS BMP Motorsport şi CS Olimpia au fost celelalte cluburi sportive aflate pe lista de alocări a Consiliului Local.

Un milion pentru CFR Cluj

Tot la capitolul alocări de sume, CL Cluj-Napoca a acordat, în şedinţa de săptămâna trecută, un milion de lei de la bugetul local pentru echipa de fotbal CFR 1907, în vederea susţinerii activităţii competiţionale pentru anul acesta. Deşi consilierii locali PNL nu au fost de acord cu această alocare, propunând ca suma respectivă să meargă la Regia Autonomă de Transport Urban Călători Cluj-Napoca pentru subvenţii, primarul Sorin Apostu a convins plenul să adopte hotărârea motivând că suma nu este una foarte mare.

Patru milioane pentru spitale

Tot în şedinţa de săptămâna trecută au fost alocate patru milioane de lei pentru efectuarea de reparaţii, construcţii şi achiziţionarea de aparatură medicală pentru spitalele clujene. Astfel, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Institutul Inimii, Clinica Medicală III, Institutul Oncologic şi Clinica de Psihiatrie Pediatrică vor împărţi cele patru milioane de lei în funcţie de solicitările depuse la primărie. Şi organizaţiile neguvernamentale au primit bani pentru susţinerea activităţilor sau pentru cofinanţare la diferite proiecte. Astfel,Consiliul Local a alocat un milion de lei de la bugetul local pentru activităţile non-profit de interes local.

Reguli noi pentru parcări

În şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Local au fost stabilite noile reguli pentru închirierea terenului pentru parcări şi garaje. Astfel, parcările construite din fondurile statului vor fi atribuite cu prioritate persoanelor fizice care au domiciliul în apropiere, în baza unui abonament. Dacă în urma distribuirii rămân locuri libere, acestea vor fi atribuite persoanelor care nu au un loc de parcare, cu condiţia ca acestea să deţină autoturisme proprietate personală. Abonamentele pentru parcări se vor emite pe baza referatului aprobat de către primar care cuprinde solicitanţii în ordinea numărului de înregistrare a cererilor. Aceste cereri se depun anual, iar neplata abonamentului până la data stabilită de municipalitate atrage după sine pierderea locului de parcare.  Locurile de parcare nu pot fi subînchiriate, iar abonamentele de parcare sunt valabile numai pentru autoturismele cu numerele de înmatriculare pentru care sunt eliberate.

Buget pentru regii

Regia Autonomă de Transport Urban Călători Cluj-Napoca, Regia Autonomă a Domeniului Public şi Regia Autonomă de Termoficare au, începând de săptămâna trecută bugetul de venituri şi cheltuieli. Acesta a fost aprobat de Consiliul Local astfel că RATUC beneficiază de 25 de milioane pentru gratuităţi şi reduceri şi de 13,2 milioane de lei pentru investiţii. Regia Autonomă de Termoficare are alocate 32,3 milioane lei pentru subvenţii şi acoperirea diferenţelor de preţ, 28,03 milioane de lei pentru subvenţii pentru combustibil şi 6,3 milioane de lei pentru investiţii. RADP va beneficia anul acesta de investiţii în valoare de 880.000 lei.

Simona Curcian

3 COMENTARII

  1. Stai calm Radule, blocurile astea se vor face precum: Cartierul Tineretului, Cel din Dealul Lomb, tunelul de pe Motilor pana la Tribunal si alte bazaconii portocalii. Faptul ca sunt „proiectate” asa inalte e direct proportionala cu frustrarile lui Pokemon si cu Scula lui Apostu’ Fifty la suta.In nici un caz cu frustrarile mele, ale tale, sau ale lui Badea Ilie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.