Nouă companii au reușit să primească de la stat ajutoare în valoare de 1,38 miliarde de lei, iar şapte dintre aceste companii au captal exclusiv românesc. Acordurile de finanţare s-au semnat astăzi, în prezența ministrului Eugen Teodorovici și a premierului Viorica Dăncilă.

Omul de afaceri sibian Stelian Iacob, acționar la complexul Therme, dejeanul Ioan Tecar, care deține MG TEC, clujeanul Dorel Goia, principalul acționar al Teraplast, și Octavian Crețu, acționar majoritar al Romaqua Gruop, au primit ajutoare de stat pentru firmele pe care le controlează în valoare de aproape 500 milioane de lei.

Alături de ei mai sunt două companii cu acționariat majoritar elvețian. Guvernul a anunțat că primele nouă acorduri de finanțare acordate în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor majore (807/2014) au fost semnate de către ministrul Finanțelor,  Eugen Teodorovici. Cele nouă proiecte au o valoare totală de 1,3 miliarde de lei, pentru finanțarea cărora a fost aprobat ajutor de stat în valoare de 491,2 milioane de lei, dintr-un buget alocat de 614 milioane de lei. Proiectele de investiții vor crea 1.947 noi locuri de muncă și vor contribui cu 515,1 milioane lei la dezvoltarea regională, prin taxele și impozitele suplimentare plătite ca urmare a implementării acestora. Aceste proiecte investesc în industria auto, industria materialelor de construcții, industria aeronautică, sănătate și asistență socială. Ministerul Finanțelor Publice administrează schema de ajutor de stat, instituită prin H.G. nr. 807/2014, care are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor cu impact semnificativ în economie prin finanțarea activelor corporale și necorporale aferente proiectelor de investiții.

Una dintre companiile care au primit finanțare de la stat este Therme Nord Bucureşti SRL, cu capital românesc 73,5 % şi 26,5% capital austriac. Aceasta deține complexul Therme de lângă București. Firma a fost pusă pe picioare de către Stelian Iacob, din Sibiu, și de austriecii de A-HEAT Allied Exchange Technology. Investiția totală a fost de 50 de milioane de euro. Iacob a activat înainte de Therme în sectorul de real estate. El încă mai este administrator la alte câteva companii.

O altă companie care a primit finanțare de la stat este MG TEC. Aceasta este deținută de soții Ioan și Irina Tecar din Dej. Obiectivul principal de activitate este fabricarea produselor de uz gospodăresc şi sanitar, din hârtie sau carton. S-a solicitat ajutor de stat pentru infiinţarea unei unităţi de producţie pentru fabricarea produselor de uz gospodăresc şi igienico-sanitare, din celuloză şi maculatură. Tecar și-a clădit un adevărat grup de companii, 13 la număr, care au activități de producție. Ioan Tecar a declarat în presă că are bani ca să stea oriunde în lume dar preferă să rămână la Dej.

Pe lista companiilor care au primit ajutoare de stat se află un grup de trei societăți, Teraplasa, Teraglass și Depaco, unde acționarul cel mai important este Dorel Goia. De meserie profesor de istorie, Goia a început afacerile în anii ’90 cu o pizzerie. Apoi a intrat și a ieșit din mai multe businessuri din Ardeal, inclusiv furnizorul de televiziune prin cablu Astral Telecom, care a fost vândut către americanii de la UPC într-una dintre cele mai mari tran­­zacții din istoria capitalismului românesc: 420 de milioane de dolari. La Astral, Goia a fost acționar împreună cu Ghițe sau Horia Cior­­cilă (unul dintre fondatorii Băncii Tran­­silvania). Teraplast a a solicitat ajutor pentru extinderea capacităţii de producţie pentru anumite categorii de produse, compania având obiect principal de activitate fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastic. Depaco, preluată de curând de către Teraplast, are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor metalice obţinute prin deformare plastic. A solicitat ajutor de stat pentru înfiinţarea unei noi unităţi de producţie pentru fabricarea de învelitori din ţiglă metalică şi minirulouri din tablă. Teraglass Bustrița este parte din grupul Teraplast, având obiect principal de activitate fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii.

Romaqua Group, deținută de Octavian Crețu, a solicitat ajutor de stat pentru extinderea capacităţii de producţie la Azuga şi a capacităţii de depozitare. Crețu s-a lansat în afaceri la începutul anilor ’90 când a devenit acționar la Comchim, care a fost până în 1992 unicul importator de produse chimice și materii prime pentru laboratoare. Apoi, împreună cu partenerul său Nicolae Palfi, cumpără îmbuteliatorul de apă minerală Borsec, rebotezat în Romaqua Group.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.