După ce polițiștii și SRI-iștii clujeni au fost păcăliți de firma italiană RESEARCH CONSORZIO STABILE, care a luat contractul de renovare a sediului în care funcționează cele două instituții și nu l-a mai finalizat, restul de lucrări a fost contractat de firma ACI, patronată de Horia Ciorcilă, unul dintre șefii Băncii Transilvania, și Dorel Goia, om de afaceri cu afaceri, preponderent, în domeniul construcțiilor. De mai mult timp, polițiștii clujeni își derulează activitatea în două sedii închiriate, unul pe Calea Turzii și altul pe Calea Baciului, unde plătesc lunar o chirie de mii de euro.

Mulți clujeni se miră de faptul că sediul poliției din Cluj Napoca de pe strada Decebal arată ca după bombardamente, în timp ce în jur se construiește în draci. Zidurile fără tencuială și birourile goale din tavanele cărora atârnă cablurile de electricitate au fost lăsate așa după ce firma care trebuia să se ocupe de renovarea clădirilor RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETATE CONSORTILE A.R.L ., o societate din Italia, a lăsat baltă lucrarea. La fel s-a întâmplat și cu renovarea pe care italienii ar fi trebuit să o finalizeze la Turnul Pompierilor. Nici acolo nu au reușit să termine ce au început. Ca să îi pună la ”respect” primarul Emil Boc i-a trecut pe ”lista neagră” a firmelor care nu mai au voie să participe la licitațiile organizate de primăria clujeană. Iar poliția clujeană s-a gândit, abia în luna august a acestui an, să deschidă un proces împotriva acestei firme.

Însă, cu siguranță, italienilor li se fâlfâie de ”pedepsele” date de cele două instituții clujene.

Pentru ca sediul IPJ Cluj și SRI Cluj să nu rămână în această stare deplorabilă, s-a reorganizat licitația pentru contractarea restului de lucrări, iar câștigătorul a fost desemnat societatea ACI, uina dintre cele mai mari firme locale de construcții care a declarat pe anul trecut o cifră de afaceri de peste 112 milioane lei și un profit de 750.000 lei la 260 de angajați. Pe lângă ACI, patronii firmei, Horia Ciorcilă și Dorel Goia, dețin mai multe societăți de construcții și instalații.

Contractul ”REST DE EXECUTAT LUCRĂRI PENTRU OBIECTIVUL: „REABILITARE, CREŞTEREA EFICIENŢEI ENERGETICE, GESTIONAREA EFICIENTĂ A ENERGIEI LA IMOBILE EXISTENTE CORPURILE C2 SI C20, MODIFICĂRI INTERIOARE, AMENAJARE SPAŢII DE LUCRU ÎN POD EXISTENT (C2) AMENAJARE INCINTĂ ŞI REFACERE IMPREJMUIRE LA IPJ SI DJI CLUJ” cu numărul 268539/200447/4536 în valoare de 79.132.632 lei, fără TVA, a fost semnat în data de 31 aug. 2022.

Rezilierea a venit pentru că italienii stăteau degeaba

Rezilierea a intervenit din următoarele motive: nerespectarea obligației antreprenorului de a proiecta, executa și finaliza lucrările cu diligența necesară, în conformitate cu prevederile Contractului și Instrucțiunile Supervizorului, precum și de a remedia orice defecțiuni ale lucrărilor.

Lucrările ”rest de executat” sunt în faza de licitație publică de lucrări, în conformitate cu anunțul de participare nr. CN1035263/28.09.2021”, arată un răspuns al IPJ Cluj. Valoarea contractului a fost de 52,6 milioane de lei, fără TVA.

Mai multe societăți care fac parte din acest consorțiu apar în anchetele procurorilor italieni care anchetează apartenența lor la Cosa Nostra. În România, societățile conglomeratului italian au legături cu oameni de afaceri români precum Michael Stanciu, ”regele” studiilor de fezabilitate, Dan Besciu, unul dintre ”regii” asfaltului sau Sergiu Lucinschi, fiul fostului Președinte al Moldovei, condamnat recent pentru corupție.

În Cluj Napoca, italienii au mai câștigat și lucrările de renovare a Turnului Pompierilor, în valoare de 10 milioane lei, fără TVA, dar nici această lucrare nu a fost finalizată. După depășirea termenului cu un an de zile, primarul Emil Boc i-a pus la respect: i-a trecut pe celebra ”listă a rușinii” și a reziliat contractul abia spre finalul acestei veri!

”Diabolik” – șeful mafiei siciliene

În Italia, RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L. NAPOLI este o societate importantă și se prezintă drept un consorțiu format din mai multe firme care activează în domenii diferite (restaurări, lucrări de arhitectură, edilitare, de infrastructura).

Procurorii italieni au demarat în urmă cu trei ani o investigație care vizează legăturile dintre unele firme care fac parte din cadrul Research Consorzio și gruparea mafiotă Cosa Nostra. În cadrul anchetei sunt investigate lucrările desfășurate la situl arheologic de la Pompeii. Conform unui articol din “Il Sole 24 ore” sunt indicate care duc până la numărul 1 din Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro.

De asemenea, societatea italiană este conectată la afacerile lui Giovanni Savalle. Procurorii italieni îl suspectează pe Savalle de legături cu mafia și au pus pe averea lui un sechestru de 60 de milioane de euro.

Matteo Messina Denaro, cunoscut și sub numele de ”Diabolik”, este șeful mafiei siciliene. El și-a primit porecla de la personajul italian de benzi desenate cu același nume.

Într-un punct de vedere al societății RESEARCH CONSORZIO, reprezentanții firmei spun că ei nu au cunoștință de vreo anchetă a procurorilor italieni, iar faptul că unele firme din consorțiu ar putea avea legături cu mafia italiană nu atrage nicio răspundere asupra consorțiului.

Asocieri cu oameni de afaceri români

În urmă cu trei ani, CJ Cluj a atribuit asocierii făcută din firmele Eurocerad International și RIA DESIGN CONSULTING SRL contractul de proiectare și asistență tehnică pentru Drumul Bistriței.

Firma Eurocerad este în parteneriate de afaceri cu societățile italiene menționate anterior, RESEARCH CONSORZIO STABILE și Cosedil Spa. SC Eurocerad este reprezentată de Florina Costache care are o serie de legături de afaceri extrem de interesante. Ea a depus o contestație la CNSC, împreună cu firma Primacons Grup, fiind nemulțumită de rezultatul unei licitații organizată de Primăria Sectorului 2 București. Firma Primacons Grup este un SRL care se ocupa de vânzarea de bijuterii, dar celebrul Michael Stanciu a folosit această societate pentru a câștiga proiectarea tronsonului de autostradă  Moara Vlăsiei – Ploieşti. Pentru cei care nu folosesc mașina, Michael Stanciu este un om de afaceri uns cu toate alifiile de către Miron Mitrea și băgat până la gât în afacerile cu drumuri. De numele lui Stanciu se leagă şi studiul de fezabilitate pentru realizarea Autostrăzii Transilvania.

Eurocerad a mai lucrat în tandem cu Alpenside SRL. Prin intermediul acestei firme se face o legătură de afaceri cu Dan Besciu, patronul Euroconstruct Trading, vizitat de procurorii DIICOT. Legăturile de afaceri girate de Besciu se aflau în sfera Primăriei Ploiești care atribuise o licitație în valoare de peste 51,3 milioane de lei unei asocieri din care făcea parte și Eurocerad International.

Cealaltă firmă care s-a ocupat de proiectarea și asistența tehnică pentru Drumul Bistriței, Ria Design, este administrată de Radu Luca. El este și patronul firmei Luca Way, companie care a lucrat la proiectarea centurii Floreștiului, firma lui fiind un client vechi al lucrărilor scoase la licitație de CJ Cluj.

Ce le-a mai rămas de făcut celor de ACI din sediile SRI și IPJ Cluj

1.     Finalizare SECTOR 1 Corp C20 IPJ Cluj, în termen de maxim 6 luni de la Data de Începere (la finalizarea lucrărilor aferente corpului C20 clădirea se va preda către beneficiar funcțională, racordată la utilități, cu toate lucrările din devizul F2 aferent corpului de clădire C20 executate);

2.     Finalizare SECTOR 2 Pod corp C2 UM 0603 în termen de maxim 9 luni de la Data de Începere (predare către beneficiar sector funcțional, racordat la utilități, rețele de comunicații și rețele specifice) ;

3.     Finalizare SECTOR 3 Corp C2 IPJ Cluj (inclusiv pod IPJ Cluj) în termen de maxim 18 luni de la Data de Începere (predare către beneficiar clădire funcțională, racordată la utilități, rețele de comunicații și rețele specifice);

4.     Finalizare SECTOR 4 – TRONSON 1 UM 0603 în termen de maxim 10 luni de la Data de Începere (predare către beneficiar sector funcțional, racordat la utilități, rețele de comunicații și rețele specifice);

5.     Finalizare SECTOR 5 – TRONSON 2 UM 0603 în termen de maxim 14 luni de la Data de Începere (predare către beneficiar sector funcțional, racordat la utilități, rețele de comunicații și rețele specifice);

6.     Finalizare SECTOR 6 – TRONSON 3 UM 0603  în termen de maxim 18 luni de la Data de Începere (predare către beneficiar sector funcțional, racordat la utilități, rețele de comunicații și rețele specifice) ;

7.     Finalizare SECTOR 7 – amenajare exterioară și utilități în termen de maxim 20 de luni de la Data de Începere.

Matteo Messina Denaro este protejat, potrivit ilfattoquotidiano.it, de o reţea formată din antreprenori, medici, comercianţi, dar şi simpli pensionari.

Matteo Messina Denaro

Imperiul şefului mafiot este colosal. În 21 de ani, valoarea bunurilor confiscate pe numele său s-ar ridica la 3,5 miliarde de euro. Potrivit revistei „Forbes”, Messina Denaro se află printre cei mai bogaţi oameni ai planetei: printre primii 400 din lume şi al nouălea în Italia. Messina Denaro este mai bogat chiar şi decât Miuccia Prada sau Patrizio Bertelli.

Poliţia din Italia a arestat, în august anul trecut, 11 persoane suspectate că ar avea legături cu liderul fugar al mafiei siciliene, printre care şi un fost şef care conducea un sistem secret de mesagerie pentru mafioţi prin intermediul unui cod al oilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.