Firma imobiliară de apartament RT Lotus Center din Cluj Napoca a concesionat de la CJ Suceava un teren pe care să construiască un centru de radioterapie. Lucrările au bătut pasul pe loc până când firma a fost preluată de imobiliarii clujeni cu opțiuni liberale din cadrul Arcada Invest SRL. Administrația județeană din Suceava este condusă de liberalul Gheorghe Flutur, fost ministru al Agriculturii. Echiparea centrului va fi făcută de societatea Medist, unde printre acționari se regăsește soția lui Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanțelor, un politician cu opțiuni liberale.

În 2015, firma RT Lotus Center din Cluj Napoca a concesionat un teren de 1.000 mp în curtea Spitalului Vechi din Suceava pentru construirea unui centru de radioterapie oncologică. Prețul concesiunii s-a stabilit la 300 euro/lună timp de 49 de ani, iar investiția trebuia finalizată anul trecut.

Însă acest lucru nu s-a întâmplat, cei de la RT Lotus Center reușind să sape doar groapa pentru fundație. În septembrie anul trecut, consilierul județean sucevean Dan Ioan Cușnir atrăgea atenția asupra acestui aspect.

„Acum cinci ani, în noiembrie 2013, s-a votat studiul de fezabilitate al investiţiei aici în Consiliul Judeţean. (…) Au trecut cinci ani de când promiteam sucevenilor acest centru. (…) După cinci ani, centrul de radioterapie arată ca o groapă”, declara Cuşnir. El a detaliat pentru Gazeta de Cluj că studiul de fezabilitate pentru proiect a fost prost făcut, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care lucrările au bătut pasul pe loc, dar că, acum, problemele s-au rezolvat.

Însă, rezolvarea problemelor a survenit după ce pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de afacerea imobiliară Arcada Invest din Cluj Napoca patronată de omul de afaceri clujean cu opțiuni liberale, Marius Ciurchea.

”Consiliul județean Suceava a concesionat un teren, iar investitorul a venit cu banii pentru construirea centrului. Noi cu acel proiect avem o relație de investitori. Pot să vă spun că proiectul nu este de 13 milioane de euro și că buncărul respectiv, care a fost partea cea mai grea a proiectului, aproape că este finalizat”, a declarat Marius Ciurchea, administratorul și acționarul majoritar al Arcada Invest.

Practic, firma RT Lotus Center a fost o ”săgeată” de-a lui Ciurchea trimisă la Suceava. Ținta a fost proiectul centrului de radioterapie. La sfârșitul anului trecut, Arcada Invest, firma lui Ciurchea a preluat pachetul majoritar de acțiuni de la firma de apartament RT Lotus Center.

”Societatea ARCADA INVEST – S.R.L.(…), reprezentata la semnarea prezentei hotarari prin administrator Ciurchea Ioan-Marius; în calitate de asociati ai Societatii RT LOTUS CENTER – S.R.L. (…) am hotarat:

1. Cesiunea, la valoarea nominala, a tuturor celor 90.090 parti sociale detinute in societate de asociatul cedent Colcer Zaharie in favoarea asociatei cesionare, Societatea Arcada Invest – S.R.L. Asociatul cedent declara ca a fost despagubit la valoarea nominala a partilor sociale si ca nu mai are alte pretentii fata de societate sau cesionara.

2. Ca efect al celor de mai sus, se modifica in mod corespunzator prevederile actului constitutiv al societatii, cu privire la: a) asociati, care vor fi: BLAGA SORIN OVIDIU si Societatea ARCADA INVEST – S.R.L.; b) distribuirea partilor sociale intre asociati, astfel: „Capitalul social subscris si varsat este de 1.001.100 lei si este divizat in 100.110 parti sociale egale, a 10 lei fiecare. Aportul asociatilor la constituirea capitalului social este urmatorul: BLAGA SORIN OVIDIU 100.110 lei, reprezentand 10.011 parti sociale; Societatea ARCADA INVEST – S.R.L. – 900.990 lei, reprezentand 90.099 parti sociale”;

c) participarea la beneficii si pierderi, proportional cu cota de participare a asociatilor la capitalul social, si anume: BLAGA SORIN OVIDIU – 10%; Societatea ARCADA INVEST – S.R.L. – 90%.”, arată una dintre hotărârile luate în cadrul societății Lotus Center.

Pe anul 2017 firma RT Lotus Center a declarat că are doi angajați, nicio cifră de afaceri și pierderi de 85.000 lei.

Numele grele din afacere

Potrivit declarațiilor oficiale, valoarea lucrărilor de edificare a centrului de tratament ar fi de aproximativ șase milioane de euro, în acești bani intrând finalizarea construcției și instalarea echipamentelor RT și CT. Pentru achiziția de echipamente medicale, care ar fi trebuit să însemne faza a doua a proiectului, au fost destinați opt milioane de euro.

Aparatura medicală va fi furnizată de compania Medist, societate ”blindată” de nume grele din politica românească.


Sebastian Vlădescu

În cadrul acționariatului Medist s-au perindat Sebastian Vlădescu și avocatul Doru Boștină. Dacă Sebastian Vlădescu a fost ministru al Finanțelor, Boștină a fost arestat în mai 2015, într-un dosar de evaziune fiscală în domeniile IT şi consultanţă cu un prejudiciu evaluat la peste un milion de euro, dar pus în liberate rapid de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție. De numele lui Boștină se leagă și o serie de afaceri cu Dorin Cocoș, Octavian Buzăianu sau Fathi Taher.

De-a lungul timpului, printre contractele cu statul câștigate de Medist pot fi enumerate unul din noiembrie 2005, când Serviciul de Telecomunicații Speciale a dat peste 6 miliarde de lei vechi pentru aparatura medicală necesară la dotarea cabinetelor de stomatologie, microbiologie și medicină internă. Tot Medist a câștigat o licitație organizată de Agenția Antidoping, valoarea contractului ridicându-se la 3,3 miliarde de lei vechi. De asemenea, Serviciul de Pază și Protecție a atribuit un contract acestei societăți în valoare  2,3 miliarde de lei vechi.

Spre deosebire de cifra de afaceri a companiei clujene Lotus, cei de la Medist au avut pentru anul trecut o cifră de afaceri de 50 de milioane de lei. Acționarul majoritar al companiei este Carmen Vlădescu, fosta soție a lui Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanțe.

”Păsărele galbene” care i-au dat caș lui Horia Uioreanu

Firma RT Lotus Center a fost înființată de COLCER ZAHARIE, care era acționar majoritar, și BLAGA SORIN OVIDIU, care deținea 10% din acțiuni. Spre finele anului trecut, Colcer a ieșit din schema societății vânzându-și pachetul de acțiuni firmei Arcada Invest, patronată de Marius Ciurchea, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania.


Horia Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj

Blaga și Ciurchea fac parte dintr-un grup de oameni de afaceri care l-au ”întreținut” timp de mai mulți ani pe Horia Uioreanu, fostul șef al CJ Cluj, aflat acum în Penitenciarul Gherla pentru fapte de corupție. Din grupul oamenilor de afaceri respectiv mai fac parte Dan Nica, Mircea Medrea care prin societăți precum Rom Delta Exchange SA sau Balanța Cosmetics l-au încurajat pe fostul șef al administrației județene să facă năzbâtii până a ajuns după gratii.

Centru pentru peste 1.000 de pacienți

Centrul Medical de Radioterapie de la Spitalul Județean de Urgenta (SJU) ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava ar putea fi funcțional din luna septembrie a acestui an, potrivit conducerii Consiliului Județean Suceava.

”Vorbim aici de cele mai moderne echipamente RT și CT. Doar CT – ul de ultima generație costa peste 4 milioane de euro (…) Înființarea unui astfel de centru în Suceava, prin echipamente de înaltă precizie, va permite realizarea unui diagnostic precis și timpuriu (…) Preocuparea noastră este ca Spitalul Județean să aibă cât mai repede acest Centru”, a spus Gheorghe Flutur, președintele CJ Suceava.

Capacitatea Centrului va fi, în prima etapă, de 700 – 1.000 pacienți/an, fiecare pacient urmând 8 până la 24 cure pe tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here