Omul de afaceri clujean Stefan Vuza, patronul Sinterom și al ”suveicii” Serviciile Comerciale Române (SCR) a anunțat la bursă că este în tratative să cumpere Rompetrol, parte a KMG International. Momentul este potrivit deoarece compania este în vizorul unor anchete a procurorilor DIICOT care capul principal de acuzare împotriva unor șefi din cadrul companiei este de ”constituire a unui grup infracțional organizat”. În timp ce pregătește această achiziție, Vuza mai are de plătit o bună parte din împrumutul luat de la o bancă din Rusia atunci când a cumpărat combinatul Oltchim.

Chimcomplex Borzești, una dintre cele mai mari companii din cadrul grupului Serviciile Comerciale Române (SCR) controlat de omul de afaceri clujean Stefan Vuza, a făcut un anunț la Bursa de Valori București că au început tratativele pentru a cumpăra compania Rompetrol.

„Compania anunță că Alianța Europeană pentru Hidrogen Curat a selectat 3 proiecte depuse de Chimcomplex SA Borzești spre a trece în etapele următoare. Aceste proiecte, codificate sub denumirea GreenComplex, vizează producția de hidrogen, hidrogenul ca materie primă pentru industria chimică și hidrogen pentru energie termică. Toate aceste proiecte răspund strategiei avute în vedere la nivelul industriei europene de valorificare pe scară largă a hidrogenului în Europa. În ceea ce privește Divizia de Chimie și de integrare petrochimică, compania anunță finalizarea unor studii preliminare și includerea oportunității dezvoltării unor parteneriate și a achiziției Rompetrol (KMG International) în strategia de dezvoltare a societății, urmărindu-se formularea unei oferte în acest sens la începutul anului 2022”, arată anunțul Chimcomplex publicat la BVB.

În această tranzacție, Chimcomplex va fi asistată de Rothschild & Cie, unul dintre cei mai mari consultanți financiari din lume.

Anul trecut, KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, care deține în România grupul Rompetrol, a anunțat că este dispusă să își vândă toate activele locale considerate neesențiale, printre care furnizorul de servicii la sondă Rompetrol Well Services, un business de circa 70 milioane lei anual ai cărui principali clienți sunt producătorii de hidrocarburi Romgaz și OMV Petrom,

Luna trecută, Chimcomplex a anunțat și adjudecarea, la licitație, a unui pachet de active ale CET Govora, la prețul de 8,2 milioane de euro.

Achizițiile și planurile de achiziții ale Chimcomplex vin în contextul în care compania nu a achitat până în prezent creditele luate pentru achiziția combinatului chimic Oltchim, în 2018.

Rompetrol se clatină într-o anchetă a procurorilor DIICOT

Intenția de cumpărare manifestată de Vuza coincide cu o acțiune a procurorilor DIICOT care investighează cum șefii rafinăriei Vega din Ploieşti au depus declaraţii false la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova privind ecologizarea unui batal întocmind documentaţia aferentă costurilor pentru astfel de operaţiuni în valoare de peste zece milioane de lei.

„Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2018, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat, cu scopul de a înşela atât Statul Român, reprezentat de o instituţie, în calitate de beneficiar a 44.69% din acţiunile unei societăţi comerciale, cât şi pe ceilalţi acţionari ai firmei. Prin declaraţii false, membrii grupului infracţional organizat ar fi creat aparenţa că un batal al unei rafinării din municipiul Ploieşti ar fi fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009”, informează Poliţia Română, ai cărei reprezentanţi au participat la anchetă.

În replică, reprezentanții Rompetrol au transmis că vor pune la dispoziția anchetatorilor toate datele solicitate în cadrul anchetei.

”Menționăm că Rompetrol Rafinare a răspuns imediat solicitării de informații a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești și, ca de fiecare dată, a cooperat cu autoritățile judiciare și a furnizat toate documentele și informațiile necesare soluționării investigației.

Până în acest moment, niciunul din angajații Rompetrol Rafinare nu a fost citat anterior pentru a furniza detalii suplimentare privind derularea acestui proiect”, arată un comunicat al companiei.

Un moment oportun pentru Vuza

În 2013, Guvernul Ponta a semnat un memorandum prin care compania kazahă de stat KazMunaiGaz International (KMGI) s-a angajat să cumpere un pachet de aproape 27% din acțiunile deținute de statul român la Rompetrol cu 200 de milioane de dolari și să investească 1 miliard de dolari, în termen de 7 ani.

Însă, acum, după expirarea termenului asumat în memorandum, compania kazahă, prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), are investiții aprobate de 311 milioane de dolari și investiții realizate efectiv de aproximativ 43 de milioane dolari, prin construirea a 30 de benzinării Rompetrol – potrivit unor răspunsuri ale FIEKR și ale Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).

Astfel că cei de la KMGI sunt extrem de motivați să vândă Rompetrolul pentru a scăpa de obligații neonorate.

Prin memorandumul de înțelegere, statul român s-a angajat să renunțe la procesele împotriva companiei kazahe. Procesele din instanțele civile au fost fie pierdute, fie retrase de statul român.

Astfel, Vuza va cumpăra o companie fără niciun litigiu.

Dosarul penal de la DIICOT, numit generic ”Rompetrol 2”, a fost clasat în decembrie 2019, însă procurorii au precizat că statul român are posibilitatea să-și recupereze datoria istorică de 660 de milioane de dolari în instanța civilă.

Anul trecut, în vară, Înalta Curte a confirmat decizia de clasare.

În plus, pe rolul DNA există un alt dosar, ”Rompetrol 3”, care privește exact memorandumul de înțelegere cu Rompetrol și în care este începută urmărirea penală în personam față de 2 persoane pentru trafic de influență, respectiv cumpărare de influență. Dosarul a fost deschis încă din 2015, pe vremea când DNA era condusă de Laura Codruța Kovesi. Atunci, procurorii au ridicat documente de la Guvern privind memorandumul cu Rompetrol.

Vuza a cumpărat prin Chimcomplex combinatul Oltchim

Pachetul de control de 87,77% din acțiunile combinatului chimic Chimcomplex Borzești, deținut de firma C.R.C. Impex Chemicals SRL din Ploiești, unde asociați sunt Ștefan Vuza și Serviciile Comerciale Române SA (SCR), a fost transferat în proprietatea unei entități înregistrate în Olanda, CRC Zeus Holding BV, iar de aici la o alta similară, CRC Alchemy Holding BV, în pragul finalizării tranzacției prin care Chimcomplex a preluat principalele active ale Oltchim Râmnicu Vâlcea.

Pentru a strânge banii pentru cumpărarea combinatului, Stefan Vuza a semnat a semnat un acord de finanțare cu Credit Suisse AG și VTB Bank (Europe) SE – Frankfurt. VTP Bank este cea mai importantă bancă din Rusia.

VTB Bank se află sub sancțiunile UE după anexarea peninsulei Crimea de către Federația Rusă în 2014. Prețul stabilit prin contract a fost de 127 milioane euro plus TVA.

Pentru a face această achiziție, Stefan Vuza a concentrat toate resursele financiare deținute în cadrul Serviciilor Comerciale Române, iar acum omul de afaceri începe să renunțe la ceea ce nu mai este profitabil. Iasitex SA a achiziționat 3,46 milioane de acțiuni de la Chimcomplex Borzesti, la un preț extrem de mic, de 1,49 lei per acțiune. În acest fel, s-au transferat sume uriașe de bani prin intermediul unor tranzacții în cadrul companiilor din interiorul SCR.

“Puii” lui Vuza

Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.