
O nouă construcție monstruoasă, de 28 de metri înălțime, este pe cale să apară la intersecția Calea Turzii – Grigore Moisil din Cluj-Napoca. Un bloc de 6 etaje, cu funcțiuni mixte – birouri, servicii medicale și spații comerciale – este propus într-o zonă deja sufocată de trafic și urbanism de haos. Ce nu scrie în documentația PUZ, dar toată lumea „bună” știe, este că în spatele proiectului se află nimeni altul decât Viorel Bunea, multimilionarul discret care a crescut pe spinarea CFR-ului și s-a infiltrat adânc în structurile de putere din Cluj.
Clujeanul Viorel Bunea, fost „locatar” al banilor publici și actual jucător de forță în imobiliare, e chitit să toarne beton. După ani în care a învârtit afaceri cu transport feroviar și a fost beneficiarul direct al unor contracte cu dedicație de la stat, Bunea s-a mutat strategic spre sectorul imobiliar, mizând pe haosul urbanistic și complicitatea tăcută a celor care ar trebui să vegheze asupra orașului.
Un proiect „legal”, dar cu miros de favoruri
Imobilul propus – regim 3S+P+5E+1R – va fi ridicat pe un teren de 1.747 mp, cu un coeficient maxim de utilizare a terenului (CUT) de 2,8, adică până la ultimul metru posibil.
Dosare penale, vânători cu lupi și chirii la DIICOT
Viorel Bunea nu e un dezvoltator oarecare. A fost cercetat pentru braconaj, după ce a fost prins cu doi lupi în portbagaj, dar a scăpat cu un NUP. Ancheta a fost condusă de un polițist și un procuror… care întâmplător îi sunt apropiați în Rotary Club Cetățuie, același club exclusivist unde se învârt procurori, politicieni și universitari.Mai mult, DIICOT Cluj funcționa într-un sediu închiriat chiar de la rețeaua lui Bunea, printr-o încredințare directă fără licitație. Statul român plătea lunar 4.000 de euro chirie unui om care ar trebui anchetat, nu plătit.
Afacerile cu CFR: bani grei și conexiuni politice
Bunea a făcut zeci de milioane din contracte cu CFR Marfă, prin firma Via Terra Spedition, înființată exact în anul în care în fruntea companiei de stat a ajuns Vasile Tulbure, un prieten de familie. Nepoata acestuia a ajuns imediat angajată la firma lui Bunea. Contractele au curs „pe banda rulantă”, iar Via Terra a fost abonată ani la rând la subvențiile de stat. În tot acest timp, CFR-ul se prăbușea, iar afaceriști ca Bunea prosperau.
De la trenuri la betoniere
După ce a supt tot ce era de supt din sistemul feroviar, Viorel Bunea a schimbat direcția și s-a reprofilat pe imobiliare, mizând pe blocuri cu funcțiuni „terțiare”, dar cu profituri „primare”. Cu sprijinul rețelelor din Rotary, din justiție și din administrația locală, el continuă să construiască fără piedici, protejat de umbrele unor anchete care au rămas la stadiul de „sertar prăfuit”.
