Soldati romani din Afganistan. Secretarul de stat Georgeta Ionescu a efectuat, in perioada 28 iulie - 1 august, o vizita de lucru in Afganistan, unde s-a intalnit in Baza Lagman, din Qalat, cu militarii Batalionului 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele" comandat de maiorul Virgil Ovidiu Pop. BP MAPN / MEDIAFAX FOTO

Un detaşament de şase militari din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene Floreşti, judeţul Cluj, s-a întors, miercuri, dintr-o misiune de 6 luni din Afganistan, unde s-a ocupat de instruirea,consilierea şi asistenţa a două instituţii de învăţământ militar afgan.

Comandantul detaşamentului ROAIAT 6 din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene, lt.col. Vasile Bătinaş, a declarat, miercuri, presei, că militarii români au lucrat într-o echipă multinaţională de peste 150 de militari şi contractori civili din 11 naţiuni diferite ale coaliţiei NATO.

„Miercuri am participat la ceremonia de repatriere a detaşamentului format din 6 militari care a participat timp de 6 luni la o misiune în Afganistan. Acolo am avut ca misiune instruirea, consilierea şi asistenţa a două instituţii de învăţământ militar afgan, Universitatea Naţională de Apărare şi Comandamentul pentru Instrucţie, Educaţie şi Doctrină a Armatei Naţionale Afgane. A fost o misiune destul de grea, Kabulul fiind o zonă periculoasă, iar în ultima vreme situaţia s-a şi deteriorat din punct de vedere al securităţii. Misiunea a fost complexă, am lucrat într-o echipă multinaţională de peste 150 de militari şi contractori civili din 11 naţiuni diferite ale coaliţiei NATO şi am avut contacte aproape zilnice cu partenerii afgani”, a spus Bătinaş.

Potrivit acestuia, detaşamentul românesc nu a trecut prin momente dificile, dar militarii danez din echipa multinaţională au avut de suferit după ce convoiul în care se aflau a fost lovit de o maşină capcană.

„Eu am mai participat la o misiune în 2011 şi nu ştiu, acum, dacă voi mai participa la o astfel de misiune în teatrele de operaţiuni externe. Probabil că, după un timp, dacă va mai fi nevoie…”, a mai spus Vasile Bătinaş.

În cadrul ceremoniei, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene Floreştia primit placheta „Onoare pentru Cluj” din partea prefectului judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, iar cinci dintre cei şase militari ai detaşamentului repatriat din Afganistan au primit distincţia „Emblema de merit în slujba păcii” din partea Ministerului Apărării Naţionale.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here