Una dintre societăţile care s-au desprins din fosta fabrică Flacăra, SC Taniro Capital, s-a retras de la bursa (Rasdaq) la care era listată la mijlocul lunii septembrie. Înainte de această mişcare, firma a participat la înfiinţarea unei societăţi germane cu peste 2,5 milioane de euro. În cadrul Taniro Capital, a fost ales în funcţia de administrator un avocat clujean, Sorin Mihai Militaru, care a avut de-a face cu Mihai Chezan, artizanul ”tunului” imobiliar Tower, o fraudă estimată de procurorii DNA la aproximativ 6 milioane de euro.
În anul 2009, din cadrul LCS Imobiliar s-a desprins firma SC Taniro Capital care ”a plecat la drum” cu 19,1 milioane de lei în conturi. Firma a fost gestionată de Maria Stukenborg (32,92%), Breaz Carmen Loredana (30,05%), Sălăjan Crina Ioana (25,62%), fiind listată, până de curând pe Rasdaq.
Anul trecut, în cadrul societăţii s-a luat decizia înfiinţării unei firme în Germania, la care SC Taniro să participe cu 2,5 milioane de euro. ”Aprobarea înfiinţării unei societăţi, după cum urmează: – denumirea: Kooperation International, Vermögensverwaltungs – und Beratungsgesellschaft mbH sau orice altă denumire permisă de legislaţia germană în vigoare;- forma juridică: societate cu răspundere limitată (Gesellschaft mit beschränkter Haftung);-sediul: Germania, oraş Bremerhaven;- capitalul social: 2.500.000 Euro;- asociaţii: TANIRO CAPITAL S.A., cu o participaţie de 2.475.000 Euro, reprezentând 99 % din capitalul social şi Dl. ROHLOFF KLAUS PETER KARL, cu o participaţie de 25.000 Euro, reprezentând 1 % din capitalul social;- administratorul: Dl. ROHLOFF KLAUS PETER KARL.
2,5 milioane de euro pe mana unui neamţ
De asemenea, în cadrul societăţii respective, s-a luat decizia ca, Rohloff să dispună de capitalul de 2,5 milioane de euro după bunul lui plac. ”În cadrul înfiinţării societăţii menţionate, societatea TANIRO CAPITAL S.A. va prelua o parte socială în valoare de 2.475.000 Euro, iar Dl. ROHLOFF KLAUS PETER KARL va prelua o parte socială în valoare de 25.000 Euro. Dl. ROHLOFF KLAUS PETER KARL va fi numit administrator al noii societăţi, având dreptul de a reprezenta singur societatea, fiind eliberat de limitările prevăzute de art. 181 din Codul Civil german.
Mandatarul, Dl. ROHLOFF KLAUS PETER KARL, este în special îndreptăţit să semneze actul constitutiv, să stabilească statutul şi să preia un aport în bani la capitalul social, în valoare de 2.475.000 Euro, pentru societatea TANIRO CAPITAL S.A. Mandatarul, Dl. ROHLOFF KLAUS PETER KARL, este îndreptăţit să dea şi să primească toate declaraţiile, să depună şi să retragă toate cererile, în cadrul înfiinţării societăţii menţionate, în numele şi pe seama societăţii TANIRO CAPITAL S.A. Mandatarul este îndreptăţit să acorde subîmputernicire. Mandatarul este eliberat de limitările prevăzute de art. 181 din Codul Civil german.
În vederea executării prezentului mandat, mandatarul va putea să reprezinte societatea TANIRO CAPITAL S.A. cu depline puteri în faţa oricăror persoane fizice sau juridice implicate, va putea să procure toate actele utile, va putea să semneze toate documentele necesare, semnătura lui fiind pe deplin opozabilă societăţii TANIRO CAPITAL S.A”, se arată în decizia respectivă.
Tunuri încărcate cu off-shore-uri
De asemenea, în cadrul firmei Taniro a fost cooptat şi avocatul clujean Sorin Militaru care, înainte de a fi cooptat în cadrul acestei societăţi, era reprezentantul lui Mihai Chezan, clujeanul care, sub girul unor politicieni clujeni, a dat un tun imobiliar de aproximativ 6 milioane de euro şi a fugit din ţară. În momentul de faţă Chezan este căutat de procurorii DNA, însă fără prea mare succes.
Practic, Militarul l-a ajutat pe Chezan să înfiinţeze Chase Global Ltd. o societate off-shore din Republica Seychelles, cu sediul social în Seychelles, Victoria, Mahe, apartament 204 & 205, Victoria House, înregistrată în Republica Seychelles sub nr. 076958. În cadrul documentaţiei, Militaru apărea şi în calitate de asociat cesionar. Acest off-shore a apărut în încercarea de a “coafa” afacerea Tower, când în 2009 a fost dat publicităţii ştirea că la construcţia imobilelor s-au angajat două concerne, BELGRAVIA PROPERTIES AKTIENGESELLSCHAFT şi off-shore-ul CHASE GLOBAL LTD, asociate sub emblema unui SRL înfiinţat în urmă cu doi ani, SC STERLING INTERNATIONAL DEVELOPMENT SRL. Conform Monitorului Oficial, SC Sterling International Development era noua denumire a SC Tower Capital Acquisitions LLC. Asociaţii acestei societăţi, Dan Bărbos şi Aurelian Marius Mărginean, fiind parteneri de afaceri cu Chezan.
În momentul de faţă, avocatul Sorin Militaru face parte din echipa care administrează SC Taniro.
O parte din păpuşarii Tower trimişi în judecată
Artizanii Afacerii Tower au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru că au înşelat aproape 100 de clujeni. De asemenea, într-un proces civil, judecătorii clujeni au decis ca artizanul afacerii Tower să plătească opt milioane de lei în procesul de angajare a răspunderii patrimoniale deschis în cazul societăţii CLARK INTERNATIONAL, fosta firmă Tower. Însă, rămâne de văzut cum se va întâmpla acest lucru, pentru că Mihai Chezan nu mai este în România. În dosarul Tower, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro şi 4.816.253,04 lei, cauzat prin acţiunile infracţionale ale inculpaţilor. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii, constând în indisponibilizarea bunurilor imobile aflate în proprietatea suspecţilor Chezan Mihai Dumitru şi SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoană juridică).
De la uniforme la imobiliare
SC Flacăra s-a înfiinţat în 1949 şi, iniţial, producea uniforme militare. Ulterior, fabrica de confecţii s-a specializat pe producerea de articole vestimentare pentru export. Fosta fabrică Flacăra a fost privatizată în 1997, când societatea româno-germană Leotex Industries Cluj a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni. După 2000, SC Flacăra s-a divizat în mai multe firme. Una dintre ele, LCS Club a închiriat în 2006 o clădire situată pe strada Someşului nr.14, lângă magazinul de prezentare al fostei fabrici Flacăra.