Minciuni cu picioare scurte şi promisiuni cu bataie lunga

Cascadorii rasului la dezbaterea electorala

Candidaţii la Primaria Cluj-Napoca au participat la prima dezbatere electorala din aceasta campanie şi s-au intrecut in dovezi de onestitate şi promisiuni pentru a fi aleşi. Marius Nicoara a lansat o bomba de mare efect, anunţand ca Terapia paraseşte casa parinteasca, mutandu-şi sediul social din Cluj, informaţie infirmata de conducerea societaţii.

Saptamana trecuta a avut loc prima confruntare directa a candidaţilor la Primaria Cluj-Napoca. In cadrul emisiunii Caravana “Alege Digi 24″, moderatorul Cosmin Prelipceanu a discutat despre problemele Clujului cu fiecare dintre principalii patru candidaţi. Aceştia s-au intrecut in promisiuni, critica sistemului şi lauda de sine, dar campion la dezinformare publica ramane fostul preşedinte al Consiliului judeţean, senatorul liberal Marius Nicoara.
Acesta a anunţat un lucru „foarte grav” in cadrul dezbaterii transmise in direct din Piaţa Avram Iancu. Şi anume ca Terapia Ranbaxy ar urma sa işi mute sediul social din Cluj. „Din nefericire, este şi un comunicat de presa, Terapia, cea mai mare firma care a ramas in Cluj, işi muta sediul social”, a declarat marţi seara, la Digi24, candidatul USL la Primaria Cluj-Napoca, Marius Nicoara. In ideea ca nu doar investitorii aduşi de el pleaca şi lasa mii de şomeri, Nicoara s-a gandit sa creeze panica in randul populaţiei, ca doar orice publicitate e publicitate buna.
Inca nu s-a confirmat fara putinţa de tagada ca previziunile sumbre ale lui Nicoara nu ar fi adevarate, dar dovezile ii sunt deocamdata potrivnice. Contactata de spiriduşii lui Vasile Dancu (colegul de coaliţie al lui Nicoara) de la City News, conducerea companiei spune ca nu este adevarat, dar deocamdata nu da mai multe detalii. Dragoş Damian, CEO al Terapia Ranbaxy, a precizat ca declaraţia lui Nicoara este scoasa din context. „Nu este adevarat, este scoasa din context. Nu am in principiu comentarii”, a precizat Damian.

Lupta stransa intre Boc şi Nicoara

Ceilalţi pitici de gradina ai lui Dancu, de la IRES, de data aceasta, au realizat un sondaj de opinie preliminar dezbaterii dintre cei patru candidaţi, care releva faptul ca Emil Boc, candidatul PDL, şi Marius Nicoara, nominalizat de USL, se afla la egalitate in intenţia de vot a clujenilor, cu 42%. La distanţa mare, in clasament urmeaza candidatul independent Mircia Giurgiu, cu 6 procente, şi candidatul UDMR, Eckstein-Kovacs Peter, cu 4%. Sondajul a fost realizat de IRES la comanda DIGI 24 in perioada 24-25 mai 2012 prin interviuri telefonice. Sondajul a fost facut pe un eşantion de 1200 de persoane cu drept de vot. Marja de eroare este de 2,9%.
In ceea ce priveşte topul increderii in politicienii clujeni, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe (PDL), sta cel mai bine, cu 48%. El este urmat de candidaţii la primarie Emil Boc (PDL) şi Marius Nicoara (PNL), care au fiecare cate 41 de procente in topul increderii. Urmeaza candidatul USL la preşedinţia CJ Cluj, Horea Uioreanu (USL), cu 32 la suta, şi Mircia Giurgiu, independent, cu 26 la suta.
Dar sa vedem ce au promis candidaţii cu ocazia dezbaterii televizate, promisiuni care se regasesc, in parte, şi in programele electorale prezentate pe paginile lor de internet sau in materialele de promovare raspandite de simpatizanţi prin tot oraşul.
Emil Boc a venit cu o idee care nu apare in lista de promisiuni de pe flyer-ul A4, cu portretul sau pe prima pagina şi multe poze colorate care arata clujenilor realizarile administraţiei PDL, şi anume sa imparta 250 de hectare din zona Lombului in parcele, unde sa fie amenajate apoi un parc industrial şi un campus universitar; De asemenea, din categoria proiectelor nou-nouţe a scos din palarie şi crearea de pasaje subterane prin Cluj, pentru a uşura circulaţia. Iar subiectul anului, obţinerea titlului de Capitala Culturala Europeana de catre Cluj Napoca se regaseşte atat in discursul sau de saptamana trecuta, cat şi in programul electoral trasat pe hartie. “Cred ca putem face din oraşul nostru cel mai frumos loc unde sa traieşti. Şi sa ne şi distram. Oraşul respira prin multiculturalismul lui, cred ca prin parteneriate cu ONG-urile şi cu Biserici vom deveni Capitala Culturala Europeana in 2020!”, a declarat Emil Boc.

Nestemata, piatra rara

Marius Nicoara, emoţionat, dar nu surprins de primirea calduroasa primita de la susţinatorii din public, probabil agitatori USL-işti, a declarat ca “sunt mulţi oameni care ma iubesc aici”. In mandrul spirit de dreapta ce incalzeşte inimile candidaţilor, şi Nicoara s-a oferit sa infiinţeze un parc, de data aceasta unul IT pentru inalta tehnologie, care sa ajute firmele aflate la inceput. Asta ca sa umple golul lasat de Terapia, care, aşa cum am aratat mai sus, va pleca din Cluj, potrivit declaraţiilor sale. Şi ca un candidat cu program electoral vag, Nicoara anunţa ca işi va trasa coordonatele guvernarii dupa intalnirea cu electoratul. Adica promisiuni ca promisiuni, dar macar sa aduca nişte voturi in plus.
Iar in rest, atacuri la adresa fostei administraţii şi distanţarea de comportamentul sau corupt. “In clipa in care nu ceri şpaga constructorului, el poate sa işi respecte reţeta şi sa faca drumurile bune. S-au cerut sume impresionante şpaga pentru lucrarile de construcţii şi drumuri”, spune Nicoara, referindu-se la era Apostu. De altfel, Sorin Apostu pare sa fie singura şi cea mai ascuţita arma electorala a USL-ului la Cluj, care in afara de bannere imense pe Calea Turzii şi scrisori induioşatoare catre alegatori nu are nimic concret de oferit in eventualitatea caştigarii alegerilor. In afara de promisiunea ca nu va accepta şpaga şi ca orice angajat din Primarie va fi dat afara la cele mai uşoare acuzaţii de corupţie. Pentru ca atunci cand iţi formezi o echipa pentru administrarea oraşului, primul pas pe care il faci este sa-ţi ameninţi angajaţii.
„Dorinţa mea este sa transformam Clujul intr-o nestemata a ţarii, nu intr-o piatra neagra”, a afirmat Nicoara in incheiere, deşi „piatra neagra” nu este o categorie recunoscuta in geologie, ci poate doar in demagogie. Oricum, nici aceasta nu este de aruncat, spun geologii, dat fiind ca bazaltul, care se formeaza la adancimi extrem de mari, este o piatra neagra care se intampla sa conţina nestemate. Dar cu toţii inţelegem metafora sugerata, probabil, de colegul sau inginer geolog, Horea Uioreanu, candidat la preşedinţia CJ Cluj.

Candidaţi mici şi mijlocii

Sindicalistul Mircia Giurgiu nu se dezice de formaţia sa profesionala. Soluţia sa la şomaj este ca fiecare firma  din cele 21.500 inregistrate in Cluj sa mai angajeze un salariat. “M-au contactat mulţi ca nici nu vor facilitaţi, ci doar sa aiba uşa deschisa la Primarie. Sa primeasca hartii, avize, fara probleme”, declara Giurgiu. Avizele „fara probleme” au dus pana acum la multe grozavii comise prin oraş, dar Giurgiu promite transparenţa, astfel incat amaraţii in capul carora se sparg aceste avize sa vada in direct la TV cum ii cocoşeşte Consiliul Local.
Mircia Giurgiu ramane un tip popular, care se gandeşte la binele clujenilor, pe care ii vrea bine hraniţi şi cu un acoperiş deasupra capului. Astfel, şi-a propus infiinţarea unui depozit de fructe şi legume din Cluj care sa vanda, tot anul, produse proaspete la preţuri mici, precum şi o fabrica de procesare a produselor lactate şi de carne in Apuseni. “O sa ajutam oamenii cu venituri mici prin parteneriate public-private cu Biserica, prin care sa construim camine pentru cei carora le-au fost luate casele, ca toţi cei care au fost vaduviţi prin legi mai corecte sau mai incorecte, sa aiba un acoperiş deasupra capului”, a promis deputatul independent.
Candidatul UDMR, cotat cu 4% din voturile electoratului de sondaje, acest veritabil Drogba de Cluj, Eckstein-Kovacs Peter, şi-a lansat saptamana trecuta, direct din farmacia electorala, ziarul de campanie. Aici citim promisiuni cu ecou in sufletul semi-rural al clujenilor urbanizaţi de Raposatul, şi anume „improprietarirea Eckstein”, care va improprietari cu cate 500 mp fiecare clujean, pentru a-şi face gradina şi a interacţiona departe de galagia din oraş. De asemenea, citim bancuri cu PDL-işti şi USL-işti, jocuri şi povestea contrabasului care a fost martorul intrarii in politica a lui Eckstein.
Soluţiile lui Ekstein par mai bine ancorate in realitate. Acesta numara gropi, cearta firmele de salubritate pentru ca nu colecteaza selectiv deşeurile şi le explica colegilor cu vise mareţe ca deocamdata Clujul nu se preteaza la construirea de tuneluri pentru fluidizarea circulaţiei. De altfel, Eckstein se bazeaza pe susţinerea societaţii civile, atat in rezolvarea problemei cainilor vagabonzi, cat şi in ceea ce priveşte spaţiile verzi. Candidatul UDMR a promis clujenilor ca Primaria va cumpara Hotelul Continental daca va caştiga şi ca e cea mai buna şansa pe care o au pentru a avea in sfarşit un primar integru.

Marin Escaladrian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.