În ultima perioadă de timp, la ABAST din Cluj Napoca fierbe un subiect în care sunt amestecate preluări de identitate, plângeri penale, acuzații împotriva șefilor, deversări în cursul Smeșului Mic, etc . Toate aceste ”ingrediente” fac parte dintr-o rețetă care are un singur scop: schimbarea conducerii instituției.

Șeful ABAST din Cluj Napoca, Ovidiu Vișan, este acuzat că a sechestrat o angajată. Este vorba despre Ana Maria Cosma, soția consilierului județean PMP, Ovidiu Cosma. Ea a făcut o serie de fotografii și înregistrări video în timp ce angajații Companiei de Apă Someș SA, deversau un canal colector în Someșul Mic. Înregistrările respective au ajuns la conducerea Agenției Naționale Apele Române, care guvernează ABAST, cu titlul unei sesizări de deversare ilegale care ar fi fost trimisă de Carmen Grozavu, inspector în cadrul ABAST. De asemenea, sesizarea a ajuns și în atenția militanților pentru protecția mediului, în speranța izbucnirii unui scandal.

Potrivit celor implicați în această acțiune, totul a fost făcut cu respectarea legislației.

”A trebuit să executăm curățarea unui canal colector. Am făcut o adresă oficială la ABAST, la Hidroelectrica, prin care am cerut permisiunea de a deversa canalizarea din zona străzii Tractoriștilor din cartierul Someșeni în Someșul Mic. Am cerut celor de la Hidroelectrica ca, pe durata lucrărilor, să asigure un debit mai mare a râului pentru a dilua deversarea. În această perioadă, am monitorizat calitatea apei și nu s-au raportat depășiri ale concentrațiilor. Nu ne-am ascuns, am anunțat pe toata lumea, totul a fost făcut perfect și am respectat legile. Mai mult, nu a fost prima dată când se întâmplă lucrul acesta”, a explicat Lucian Croitoru, purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș SA.

Însă, sesizarea respectivă nu a fost făcută de Carmen Grozavu.

”Eu nu am făcut nicio sesizare și chiar am de gând să formulez o plângere penală pentru a vedea cine a făcut o adresă pe numele meu și a trimis-o către ANAR și alte persoane, ca și cum eu aș fi făcut-o”, a declarat Grozavu pentru Gazeta de Cluj.

Ana Maria Cosma, care ocupă funcția de director la SGA Cluj Napoca, spune că ea este autoarea înregistrărilor.

”Eu am făcut filmarea și pozele cu deversarea”, susține Cosma. Întrebată dacă ea a creat o adresă de mail pe numele lui Grozavu și a trimis sesizarea, Cosma spune că nu mai poate vorbi.

”Știți, sunt în timpul orelor de program și nu mai pot discuta cu dumneavoastră”, a mai spus Cosma și a întrerupt convorbirea.

Săptămâna trecută, ea a reclamat faptul că ar fi fost sechestrată de directorul ABAST, Ovidiu Vișan, care a pus-o să dea o notă explicativă vizavi de sesizarea respectivă. 

În urma apariției acestui articol, reprezentanții ABAST au transmis următoarele precizări.

”Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind deversarea din zona străzii Tractoriștilor din Cluj-Napoca în Someșul Mic, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa aduce următoarele precizări pentru corecta informare a cetățenilor:

Deversarea din zona străzii Tractoriștilor nu a afectat calitatea apei Someșului Mic, fiind respectate condițiile legale de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate.

Această deversare constituie o situație excepțională, reglementată de legislația în vigoare. S-a realizat la solicitarea Companiei de Apă Someș SA, care a trebuit să execute curățarea canalului colector ce transportă apele uzate spre stația de epurare din Cluj-Napoca. 

Dacă intervenția nu s-ar fi realizat în acest cadru legal, materialul sedimentar ar fi blocat colectorul, iar apele uzate ar fi fost deversate necontrolat în Someșul Mic. 

Aplicând principiul precauției, ne-am asigurat că deversarea nu va avea impact asupra calității apei. Astfel, am solicitat Hidroelectrica ca, pe durata lucrărilor, să asigure un debit mai mare al râului pentru a asigura o diluție corespunzătoare. 

Totodată, deversarea s-a realizat după un program limitat la opt ore pe zi, timp de șapte zile. După cele opt ore, apele reintrau în procesul de epurare.

În această perioadă, am monitorizat calitatea apei râului în aval și nu am constatat depășiri ale concentrațiilor indicatorilor de calitate specifici apelor uzate urbane”, se arată în comuniatul ABAST.

8 COMENTARII

 1. „Ana Maria Cosma, care ocupă funcția de director la SGA Cluj Napoca”, care ocupa, ca acum nu mai ocupa
  ”Eu am făcut filmarea și pozele cu deversarea” – nu asta a declarat, a declarat ca a facut mai multe poze, poze care se fac in astfel de situatii si la iesirile in teren, asa cum au facut si alti angajati ai apelor. Nu doar ea a facut poze la fata locului.
  „Întrebată dacă ea a creat o adresă de mail pe numele lui Grozavu și a trimis sesizarea, Cosma spune că nu mai poate vorbi.” – nu este adevarat, ea v-a spus ca nu a creat si nu a trimis nici un mail, doar a trimis poza la directorul adjunct de la Apele Romane la national, poza care i-a fost ceruta, nu s-a trezit ea de capul ei sa trimita.

 2. e jale mare pe la unii…ea nu mai e sefa…el opozitie neparlamentara…saracie mare…si mizerie multa….greu de a fi scosi unii din scaunul lor de director…

  • din tot ce au scris ziarele, cam asta rezulta, doamna e probabil nemultumita ca nu mai e sefa. Sunt curios ce studii in domeniu are, e cumva hidrolog? daca nu, cum de a ajuns sefa? pe linie politica? reclama ca unii sunt pusi politic, dar ea cum a fost?

 3. Știe toată lumea din acea instituție cum stă de fapt adevarul, si „victima ” cum a ajuns să fie victima. Poate daca unii de prin presa s-ar documenta mai aprofundat, ar constata cine este doamna Cosma și cine se afla in spatele scenetei ei lacrimogene, puse în scenă de o mână de oameni, dar asa este când faci jurnalism din birou, fara sa ceri punctul de vedere al tuturor părților implicate. O mare manipulare politică această povestioara, dacă cineva ar fi curios să afle adevarul ar merge în instituție să afle și parerile oamenilor nu doar a actorilor care au regizat acesta piesă ieftina de teatru, care prinde intr-adevar la o mână de oameni puțin documentați.

  • Cine este doamna Cosma, poate ne spuneti dv., doar ca in felul acesta deviem de la subiect. Indiferent cine este doamna Cosma, la urma urmei este un om, o femeie, o sotie si o mama a 2 copii, care in data de 17 decembrie a fost abuzata psihic de un asa numit barbat, care a avut nevoie de sustinatori si de aplaudatori ca sa aiba curajul sa faca ceea ce a facut, a avut nevoie de premeditare, cred ca au si facut repetitii inainte pentru ca totul sa iasa cat se poate de bine. Parca-l si vad dupa, cum se batea cu pumnul in piept prin institutie, printre angajati si ragea ca un leu cat e el de tare, ca a reusit sa umileasca o femeie cu sprijinul a inca o mana de „barbati”. Halal barbat! Pana la urma, ce e de condamnat este abuzul la care a fost supusa doamna Cosma, faptul ca, din spusele inculpatului, asa se intampla in toate institutiile de stat, poluarea Somesului si incercarea disperata de a se face aceasta deversare pe furis. Ganditi-va ca poate maine sunteti dv. abuzata de superior, poate poimaine o prietena, o colega, si asa mai departe. Ce faceti? Mancam rahat in continuare? Sau nu mai e cazul daca bem apa de la robinet. Nu mai accept ca institutiile de stat sa fie conduse intr-un mod Stalinist, or fi ei galbeni, dar parca bat spre portocaliu in urma acoperirii rosului cu vopsea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here