Negociatorii PD-L și PSD analizează diferite variante de guvernare şi de atribuire a portofoliilor ministeriale . Gazeta vă prezintă cum arăta vineri, la închiderea ediţiei, situaţia împărţirii portofoliului între cele două partide. Probleme au ridicat ministerele dorite de ambele părţi: Educaţia, Justiţia sau Agricultura, dar şi Internele şi Administraţia . Ardealul nu va fi reprezentat în Guvern, potrivit negocierilor dintre cele două partide

Postul de prim-ministru, râvnit de ambele formaţiuni politice, a fost în cele din urmă adjudecat de PD-L. Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Theodor Stolojan pentru această funcţie. PSD a acceptat, cu promisiunea că va ocupa o funcţie de vice prim-ministru.  

Schimburi

Iniţial, negocierile celor două partide pentru formarea unei coaliţii de guvernare au dus la împărţirea în două a ministerelor, PSD urmând să aibă 10 portofolii, iar PD-L, 9. În această variantă, PSD primea şi o funcţie de vicepremier, care ar fi urmat să fie ocupată de social -democratul Ilie Sârbu sau de colegul acestuia de partid, Miron Mitrea. Funcţia de preşedinte al Senatului ar fi reveni lui Mircea Geoană. După numirea premierului, în persoana lui Theodor Stolojan, au început să apară şi modificări printre aceste propuneri. Între timp, cele două partide au schimbat între ele de mai multe ori ministerele pe care urmează să le conducă. Printre acestea şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, care, iniţial, se vehicula a fi condus de PD-L prin Mircea Miclea, iar apoi a trecut la Ecaterina Andronescu de la PSD.

Geoană, vicepremier

Runda de negocieri dintre PD-L şi PSD după desemnarea prim-ministrului păstrează împărţirea. Se păstrează paritatea la nivelul portofoliilor ministeriale, postul de vicepremier şi cel de preşedinte al Senatului rămân la PSD, iar PD-L ia, pe lângă funcţia de prim-ministru, şi şefia Camerei Deputaţilor. Pentru funcţia de vicepremier este vehiculat acum însă numele preşedintelui PSD, Mircea Geoană, iar pentru preşedinţia senatului, cel al social-democratului Miron Mitrea.  

Oamenii PD-L

În ceea ce priveşte ministerele, PD-L revendica, până la închiderea ediţiei, un număr de nouă ministere, dar avea propuneri pentru mai multe, urmând ca acestea să fie definitivate în funcţie de rezultatele negocierilor. Ministerul Administraţiei şi Internelor, în formula în care acesta nu va fi divizat, ar reveni lui Vasile Blaga. Pentru Ministerul Apărării, PD-L îl are pregătit pe Mihai Stănişoară, iar pentru Ministerul Culturii, pe Raluca Turcan. Ministerul Educaţiei, în cazul în care va reveni PD-L, va fi condus de Mircea Miclea, iar Ministerul Mediului, de Sulfina Barbu. Pentru cele două noi ministere, ce ar putea fi înfiinţate, cel pentru Relaţia cu Uniunea Europeană şi cel al Turismului ar putea fi conduse de Anca Boagiu, respectiv Roberta Anastase. Ministerul Finanţelor, în varianta PDL, ar putea reveni fie lui Ionuţ Popescu, fie lui Gabriel Biriş, în timp ce Ministerul Economiei ar putea fi condus de Gheorghe Pogea. Ministerul Transporturilor ar putea fi condus de  Radu Berceanu de la PDL, dar acesta este luat în calcul şi pentru Ministerul Dezvoltării, în funcţie de cum vor decurge negocierile între cele două partide. Ministerul Tineretului, potrivit surselor din PDL, ar putea fi ocupat de Monica Iacob Ridzi, Mariana Bitang sau Octavian Belu, iar secretariatul Guvernului, care va reveni, cel mai probabil, PD-L, ar putea fi condus de Elena Udrea.

Ce primeşte PSD

În privinţa portofoliilor destinate PSD, aceştia vizează Ministerul Agriculturii pentru Valeriu Steriu sau pentru Ilie Sârbu. De asemenea, social-democraţii au în vedere Ministerul Muncii pentru Marian Sârbu şi Ministerul Sănătăţii pentru Florian Popa. Ministerul de Externe, în cazul în care acesta va fi condus de PSD, îl va avea în frunte pe Cristian Diaconescu sau pe Titus Corlăţeanu.

 
Acesta din urmă este vehiculat şi în cazul Ministerului pentru Relaţia cu Europa. La Economie, PSD îi are pregătiţi pe Mihai Tănăsescu şi Iulian Iancu, iar la Finanţe, pe Florin Georgescu. Dan Nica de la PSD ar putea conduce Ministerul Transporturilor, dacă acesta va reveni PSD, iar la Tineret ar putea fi numit Nicolae Bănicioiu. Pentru Justiţie PSD i-ar propune pe Cristian Diaconescu sau Victor Ponta, dar se pare că PD-L nu renunţă la acest minister şi a apărut inclusiv varianta ca pentru acest minister să fie propus un ministru neutru.

Cum ar putea arăta guvernul Stolojan

Ministerul Finanţelor – Florin Georgescu (PSD) sau Bogdan Chirițoiu (PD-L), în cazul în care PSD ar renunța la acest minister
Ministerul Economiei – Iulian Iancu (PSD), Gheorghe Pogea (PD-L)
Ministerul de Interne – Vasile Blaga (PD-L)
Ministerul Apărării – Mihai Stănişoară (PD-L)
Ministerul Justiţiei – Cristian Diaconescu (PSD) sau Monica Macovei (PD-L)
Ministerul de Externe – Titus Corlăţean (PSD).
Ministerul Transporturilor – Radu Berceanu (PD-L) sau Dan Nica (PSD)
Ministerul Mediului – Sulfina Barbu (PD-L) sau Rovana Plumb (PSD)
Ministerul Culturii – Raluca Turcan (PD-L)
Ministerul Educației – Ecaterina Andronescu (PSD) sau Mircea Miclea (PD-L)
Ministerul Tineretului şi Sportului – Nicolae Bănicioiu (PSD) sau Monica Iacob Ridzi(PD-L)
Ministerul Sănătăţii – Florian Popa (PSD)
Ministerul Turismului – Roberta Anastase (PD-L)
Ministerul Comunicaţiilor – Dan Nica (PSD)
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – Marian Sârbu (PSD)
Ministerul Dezvoltării Regionale Durabile – Adriean Videanu (PD-L)
Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul – Valeriu Turcan (PD-L)
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei – Ilie Sârbu (PSD) sau Gheorghe Flutur (PD-L)
Ministerul Mediului – Sulfina Barbu (PD-L) sau Rovana Plumb (PSD)
Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice Radu Berceanu (PD-L)

Deşi Clujul are o garnitură de politicieni consideraţi cu potenţial, se pare că nici unul nu a reuşit să prindă un loc în primul rând, în noua guvernare. Politicienii clujeni vor trebui să se mulţumească doar cu funcţii de rangul doi sau trei, precum secretari sau subsecretari de stat.

La ora închiderii ediţiei negocierile pentru aceste funcţii ministeriale nu erau, încă, finalizate, urmând ca PSD şi PDL să analizeze posibilele variante. Vom reveni cu amănunte.

Simona Curcian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.