Raportul Corpului de Control al ministrului Culturii şi Patrimoniul Naţional încearcă să „acopere” o serie de lucruri şi chiar soluţia dată de inspectorul superior Mihai Gorgoi se contrazice cu însuşi cauzele. Deşi a fost întârziat câteva săptămâni pe masa ministrului culturii Kelemen Hunor, raportul are şi părţi bune: oficialităţile au pus Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Gazeta de Cluj vă prezintă în exclusivitate raportul corpului de control.

“Sunt condiţii absolut “criminale” pentru patrimoniul nostru”, consideră Ioan Piso.

Chiar dacă în raportul corpului de control a ministrului, inspectorul superior Mihai Gorgoi, i-a luat apărarea celor de la Alsecon în ceea ce priveşte starea depozitelor, chiar el scrie că una dintre măsurile care trebuie luate „convocarea de urgenţă a proiectantului şi executantului pentru identificarea tuturor cauzelor care au dus la menţinerea umidităţii şi luarea măsurilor care se impun”. În plus, chiar dacă Gorgoi sugerează că dezumidificatoarele trebuie folosite în toate încăperile, deşi bugetul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei nu permite acest lucru. Chiar Gorgoi scrie în aceeaşi pagină „În perioada supusă controlului nu au fost efectuate achiziţii muzeale din lipsa fondurilor alocate în acest sens.”

Având în vedere cele arătate în prezentul raport, comisia de control, formulează următoarele propuneri: Referitor la aspectele privind încheierea contractului de cesiune „Amenajare muzeală” nr 2242/25.11.2009, încheiat între Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, în calitate de cesionar şi SC Artex Service Internaţional S.R.L., în calitate de cedent în considerarea prevederilor art. 239 din O.U.G. nr 34/2006 referitoare la regimul juridic al prevederilor art. 295 din acelaşi act normativ privind constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, precum şi a dispoziţiilor art. 2 lit. (h) din Hotărârea Guvernului nr. 525/2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRMAP, potrivit cărora instituţia menţionată supraveghează modul de funcţionare a sistemului de achiziţii publice şi de atribuire a contractelor de achiziţie publică, dispunând, după caz, aplicarea sancţiunilor prevăzute de legislaţie în vigoare din domeniul achiziţiilor publice, propunem transmiterea prezentului raport către Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Achiziţiilor Publice, în vederea dispunerii măsurilor legale.

ANRMAP pe urmele Artex

În ce priveşte contractul pentru amenajarea muzeală comisia a constatat multe nereguli în atribuirea contractului şi în derularea lui, nereguli pe care aşa cum se menţionează în raport, le-a comunicat ANRMAP.
“Prin urmare nu pot zice că această comisie ar fi fost părtinitoare, ci cel puţin în prima chestiune a fost fals informată. În a doua este vorba despre o emisiune regretabilă, cel puţin, şi în a treia chestiune extrem de grava a pus punctul pe i.
Concluzia concluziilor raportului este monitorizarea timp de 6 luni a muzeului. Eu nu am nimic împotriva fiindcă după părerea mea muzeul a fost făcut praf. Depozitele sunt mai rele decât au fost, clădirea este revendicată, toate expoziţiile din clădire au fost desfiinţate în speranţa ca într-un an de criză vor curge laptele şi mierea şi pe deasupra există bănuiala unor incorectitudini în privinţa contractului şi a derulării lui. Prin urmare, nimeni nu ştie cât timp muzeul din Cluj, cu cel mai bogat patrimoniu din ţară, va rămâne fără expoziţii. Asta într-un moment în care clujenii doresc ca oraşul lor să devină capitală culturală europeană.
Dacă aş lua în considerare numai pe primele două puncte aş putea crede că comisia a acoperit-o pe fosta directoare, dar judecând după al treilea punct judec că raportul a fost destul de echilibrat. Pun pe seama unei greşite informări toata povestea”, a declarat pentru Gazeta de Cluj Ioan Piso.

Lipsa spaţiilor de depozitare, o problemă acută

Cea mai mare problemă, care reiese din urma creşterii cantităţilor de umiditate în schimbul unor scăderi cum era prevăzută în contract, este chiar lipsa unei locaţii pentru depozitarea celor mai valoroase obiecte de patrimoniu. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei are cele mai valoroase obiecte de patrimoniu din afara Bucureştiului, iar spaţiul de pe strada Daicoviciu  este unul limitat. Dacă umiditatea ajungea înainte de lucrări până la 60%, după lucrări a ajuns la 90 de procente, iar în momentul de faţă umiditatea a ajuns la 97 de procente. Strigător la cer sau nu, cei de la Alsecon nu vor să vină să clarifice situaţia. Chiar dacă au fost chemaţi de trei ori de către oficialii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, reprezentanţii firmei din Alba-Iulia renegă această lucrare de izbelişte pe care au făcut-o.
“Încercăm să salvăm ţesături, piele, hârtie, ce putem şi noi salva. Bineînţeles că nimeni nu îşi asumă nicio răspundere, iar firma a fost convocată pentru a treia oară şi nu se prezintă. Umiditatea a ajuns acum la 97%”, a declarat anterior pentru Gazeta de Cluj Ioan Piso, directorul MNIT.

Tiberiu Hrihorciuc

4 COMENTARII

  1. Deja devine plictisitor. Aceleasi povesti de vreo trei luni. Hrihorciuc e mina in mina cu dezastrul pisoi. Se vede de la o posta ca e articol comandat.
    Sunt condiţii absolut “criminale” pentru patrimoniul nostru intr-adevar ca acest pensionar incompetent si santajist mai e la conducerea muzeului cind clujul vrea sa devina capitala europeana.
    EDe afacerea mansarda a lui pisoi cind apare ceva? ca de acuzatiile lui nefondane ne-am saturat.

  2. Iar minte incompetentul? Pai lucrarile de reamenajare au inceput in forta dar au fost stopate de acest incompetent care vrea sa distruga muzeul cu orice pret. Cladirea a vrut sa o ia pentru univ cind a fost sef de catedra. De acolo a fost schimbat rapid de colegi tot pentru incompetenta si a fost pus in conditii dubioase director pe vremea coruptului pntcd. De atunci prin diverse tertipuri capuseaza institutia pe care o conduce fara contract de management pus de justitie (completul 9 ICCJ – va spune ceva?) Nu a fost in stare sa prezinte niciodata un proiect de management asa ca dezinformeaza „ziaristii” Il mai crede doar Hrihorciuc si m. tripon.
    Ziaristii adevarati s-au convins cine e.

  3. Iarasi un subiect de doi bani. Situatia de la acel Muzeu este arhicunoscuta, dar parca institutia este blestemata de catre zei. Nimic nu se va putea rezolva acolo pana nu este eliminat acel incurca-lume care chipurile este director general. Ce cauta in aceasta functie acest venerabil personaj, care a depasit varsta de pensionare si nu are nici o legatura contractuala cu institutia pe care invoca ca o conduce. In virtutea caror legi nationale acest lucru este permis. Cred ca orbii care nu vor sa vada aceasta enorma absurditate vor plati din propriul lor buzunar sumele de bani care revin sub forma de salariu pentru acest om. Prevad ca dupa ce acest personaj o sa fie lasat la vatra, problema umiditatii din subsoluri o sa se rezolve de la sine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.