Ministerul Educației se apără după ce mai multe universități au protestat ieri față de scăderea numărului de locuri acordate în învățământul superior – doar câteva au fost afectate, mare parte dintre acestea fiind cele mai mari universități din țară, grupate în Consorțiul Universitaria. Ministerul spune că oricum una se învață la școală și alta se cere pe piața muncii.
„Numeroase studii și analize – inclusiv cele realizate în cadrul Raportului de audit al performanței realizat de Curtea de Conturi a României, Raportului privind analiza funcțională a sectorului învățământului superior realizat de Banca Mondială, cât și în cadrul proiectului România Educată – ajung la o concluzie comună și anume aceea că structura instituțională și cea a ofertei educaționale nu sunt corelate cu nevoile pieței muncii. Din aceste studii reiese că peste 56% dintre programele oferite aparțineau științelor socio-umaniste”, arată ministerul.
Nu e destul, însă: ministerul educației susține că multe universități au avut „derapaje de la buna guvernanță”. Ce înseamnă aceasta? Ministerul dă exemplul universității din București, dar prin extensie se referă la toate universitățile care au primit mai puține locuri: „Din analiza datelor publice ale Universității din București pare mai degrabă că la examenul de admitere poate fi declarat admis oricine, doar cu scopul ca universitatea sa încaseze finanțarea corespunzătoare”. În consecință, „deducem că în cadrul Universității din București sunt dezvoltate mai degrabă programe pentru a crea norme pentru cele 1.267 de cadre didactice titulare, decât pentru a răspunde cerințelor pieței muncii cu privire la absolvenți”. Concluzia pare sa fie întărită și de raportul dintre numărul de cadre didactice titulare și numărul de norme, raport care este mult sub 0.7 (0,49), limita minimă impusă de ARACIS pentru a acredita programele de studiu ale unei universități, scrie actualdecluj.ro
Amintim, ieri conducerea Universității „Babeș-Bolyai” – în continuare cea mai mare din țară după numărul de studenți – s-a declarat „revoltată” de repartizarea locurilor bugetate pentru următorul an universitar și a cerut ministerului revizuirea acesteia și transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere. „Universitatea Babeș-Bolyai a avut în ultimii 5 ani o creștere semnificativă a numărului de candidați. Calitatea procesului educativ și a cercetării științifice din cadrul universității noastre ne situează în topul universităților din România. În ciuda acestui fapt, observăm că Ministerul Educației Naționale a alocat universității noastre pentru anul universitar 2018-2019 un număr de locuri bugetate mult mai mic față de anii anteriori. Astfel, a scăzut cu 29 numărul de locuri la licență, 200 numărul de locuri la masterat și cu 48 la doctorat față de anul universitar 2017-2018”, menționează conducerea UBB, declarându-se nemulțumită de scăderea numărului de locuri bugetate la cele mai prestigioase universități din Români,. Reprezentanții universității clujene precizează că această măsură reprezintă „o grea lovitură dată tocmai acelor universități care depun eforturi susținute pentru a crește calitatea procesului educativ și a cercetării”, a explicat conducerea universității.
Exact. In universitati sunt create norme nu pentru studenti ci pentru liota de neveste si odrasle de profesori, care isi aduc clanul cu ei.