Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 538 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni, cu maturitatea la 122 de luni, la un randament mediu de 4,74% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,321 miliarde de lei, relatează agerpres.ro.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

De asemenea, MFP a atras 600 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu maturitatea la 12 de luni, la un randament mediu de 3,16% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,086 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat în decembrie 2018 împrumuturi de la băncile comerciale de 4,28 miliarde de lei, din care 3,8 miliarde de lei prin licitaţii de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, la care se poate adăuga suma de 480 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Faţă de luna noiembrie, împrumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 420 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here