Ministerul Finanțelor promoveazã proiectul de act normativ pentru aprobarea Contractului de finanțare în valoare de 305 milioane de euro, semnat la București, în 11 noiembrie 2021, și la Luxemburg, în 15 noiembrie 2021, între România și Banca Europeanã de Investiții.        
Împrumutul reprezintã aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgențã Cluj, diferența de aproximativ 150,4 mil. EUR (33%) fiind asiguratã de partea românã, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.        
Data finalã de disponibilizare a împrumutului, care este acordat în condiții foarte avantajoase, este de pânã la 72 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Acesta poate fi tras în maxim 30 tranșe, valoarea minimã a unei tranșe fiind de 10 mil. de euro.
Implementarea proiectului va fi asiguratã de Ministerul Sãnãtãții, în calitate de Promotor și agenție de implementare.        
Investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constã în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgențã Cluj-Napoca (cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi pãstrate în locația curentã).
Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunãtãți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesitã intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implicã tehnologie și experiențã de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizeazã cã proiectul va contribui la sporirea capacitãții de pregãtire și reacție împotriva unor viitoare pandemii.        
Spitalul Regional de Urgențã Cluj va fi un complex de clãdiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acutã cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivã. Proiectul se va finaliza în 2026.
Acest împrumut este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de Ministerul Finanțelor cu Banca Europeanã de Investiții pentru finanțarea celor spitale regionale de urgențã din Iași, Cluj și Craiova. Ministerul Finanțelor a finalizat în decembrie 2021 pașii legali pentru intrarea în vigoare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgențã Iași și, în paralel cu procesul de aprobare a împrumutului pentru  Spitalul Regional de Urgențã Cluj,  efectueazã demersurile necesare pentru încheierea Contractului de Finanțare pentru Spitalul Regional de Urgențã Craiova.
Proiectul de act normativ a fost publicat la rubrica Transparențã decizionalã.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here