Ministrul Mediului Costel Alexe este acuzat de plagiat. Mai multe pagini din lucrarea de doctorat a ministrului Mediului, Costel Alexe, sunt plagiate dintr-un studiu și o carte apărute anterior susținerii tezei. Sursele nu apar nici la nici la note de subsol, nici în bibliografie. Într-un caz, Alexe a preluat un fragment cu tot cu o greșeală de tehnoredactare. Liderul informal al PNL, președintele Klaus Iohannis, declara, anul trecut, la Timișoara: „Dacă despre un politician apare discuția că a plagiat, el pleacă din politică”, conform celor de la reporteris.ro.

Costel Alexe și-a susținut teza în domeniul Geografie în septembrie 2012, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Titlul lucrării a fost „Clima și topoclima Municipiului Iași și a ariei metropolitane”, iar coordonator științific – profesorul universitar Liviu Apostol.

Pagini întregi din teză provin dintr-un studiu publicat, cu cinci luni mai devreme, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană al Fundației Corona din Iași. Este vorba de „Studiu științific de evaluare a stării de conservare a speciei și habitatelor din situl Natura 2000 ROSCI0221 Sărăturile din Valea Ilenei”. Autorii, Costică Mihai și Constantin Cristian Stoleriu, sunt doi universitari din Iași care au întocmit acest studiu în cadrul unui contract atribuit de Fundația Corona. Studiul era necesar elaborării planului de management pentru situl aflat lângă Iași. O bună parte din acest document se regăsește în teza susținută ulterior de Costel Alexe, fără ca acesta să îl menționeze în doctoratul său.

Dovada copy-paste-ului apare și din faptul că, la un moment dat, Alexe a preluat un fragment de la Costică și Stoleriu cu tot cu o greșeală de tehnoredactare din sursa primară.

Cuvântul „anticilonului” apare scris în textul original (în loc de „anticiclonului”) și tot așa a fost preluat și în doctoratul lui Costel Alexe 

Niciunul dintre autorii de mai sus, inclusiv Alexe și conducătorul său de doctorat, nu a dorit să comenteze situațiile descoperite de Reporter de Iași. Costică Mihai a menționat doar atât: „Pasajele pe care mi le-ați arătat sunt identice, dar acea parte din studiul nostru a fost redactat de colegii de la Facultatea de Geografie. Eu sunt cadru universitar la Biologie. Nu am nicio explicație la situația creată”.

Constantin Stoleriu, celălalt autor al lucrării plagiate, este într-adevăr la Facultatea de Geografie dar n-a vrut să facă nicio declarație.

Un alt autor din care a preluat Alexe, fără preluarea sursei, este Mihai Ciprian Mărgărint care a scris cartea Utilizarea teledetecției în studiul geografic al teritoriului județului Iași”, volum apărut în 2010. De la acesta, Alexe s-a inspirat prin copierea unor fragmente  din partea teoretică pe care a prelucrat-o, existând, însă, cuvinte și formule ce indică, indubitabil, că au fost luate de la Mărgărint.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.