După ce, în 17 aprilie, Tribunalul Comercial a aprobat intrarea în insolvenţă a combinatului Mechel Câmpia Turzii, ministrul Muncii a reiterat la Cluj sprijinul guvernamental pentru persoanele disponibilizate. Ruşii de la Mechel au vândut toate combinatele deţinute în România pentru o sumă de aproximativ 50 de euro către o firmă de apartament, care a început astfel restructurarea companiei.
Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a declarat la Cluj, cu ocazia vizitei la târgul de locuri de muncă Bosch, că instituţia pe care o conduce are mai multe iniţiative pentru a-i ajuta pe oamenii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii. Aceasta a precizat că 80 de persoane au deja un loc de muncă, iar 50 dintre foştii angajaţi ai combinatului au fost aduşi la târgul organizat de Bosch.
De asemenea, cei în căutarea unui loc de muncă vor fi sprijiniţi pentru a se prezenta la interviuri. „Prin fondul de globalizare european, fiecare persoană la această întâlnire a primit un voucher în valoare de 100 de euro care îl va ajuta să-şi construiască o ţinută necesară pentru acordarea unui interviu”, a spus Mariana Câmpeanu, Ministrul Muncii.
Foştii angajaţi Mechel vor fi testaţi în perioada următoare, iar apoi vor urma cursuri de formare profesională, în funcţie de aptitudini, a adăugat ministrul. „Aceste persoane disponibilizate sunt chemate, se face un test, şi psihologic şi de aptitudini, în aşa fel încât să putem dirija formarea profesională direct pe aptitudinile cele mai bune ale persoanelor respective aşa încât şansele de angajare să crească mai mult”, a mai spus Mariana Câmpeanu.
Insolvenţa predictibilă
Tribunalul Comercial Cluj a aprobat pe 17 aprilie intrarea în insolvenţă a combinatului Mechel Câmpia Turzii şi a numit un administrator judiciar care va analiza dacă societatea se va reorganiza sau va intra în faliment, informează Mediafax. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Comercial Cluj, Flaviu Moţu, a declarat că solicitarea de intrare în insolvenţă a combinatului a fost depusă de Mechel Câmpia Turzii şi de circa zece creditori.
„Tribunalul Comercial Cluj a aprobat intrarea în insolvenţă a combinatului, în urma unei cereri formulate de debitoarea Mechel Câmpia Turzii şi de circa zece creditori. În urma acestei decizii, se va intra într-o procedură care are ca scop recuperarea creanţelor şi oprirea acumulării de noi pierderi. A fost numit şi un administrator judiciar, o firmă din Bucureşti, care va analiza cele două posibilităţi care există, de reorganizare judiciară a combinatului sau de declarare a falimentului”, a spus Moţu, citat de sursa menţionată.
Combinatul din Câmpia Turzii este a treia fostă companie a grupului Mechel care solicită o astfel de măsură. Potrivit unui comunicat transmis de companie, în 12 aprilie, pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cererea de intrare în insolvenţă a combinatului din Câmpia Turzii a fost înaintată instanţei în 22 martie, iar Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, au intrat în insolvenţă în luna februarie, respectiv în luna martie.
Cinci întreprinderi la 230 de lei
Grupul rus Mechel şi-a transferat în luna februarie activele tuturor societăţilor sale româneşti către firma românească Invest Nikarom SRL la un preţ simbolic de 230 de lei. În posesia Invest Nikarom SRL au intrat astfel cele cinci întreprinderi metalurgice ale Grupului Mechel Ductil Steel S.A., Câmpia Turzii S.A., Mechel Târgovişte S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A., au transmis marţi oficialii companiei într-un comunicat de presă.
“În luna noiembrie 2012, din cauza conjuncturii nefavorabile de preţ de pe pieţele metalurgice europene, pe fondul creşterii preţurilor la fier vechi şi a cererii scăzute pentru produse finite, activitatea de producţie de la întreprinderile metalurgice «Mechel» din România a fost temporar oprită, dar au fost luate toate măsurile pentru menţinerea funcţionalităţii utilajelor de producţie şi de întreţinere”, se arată într-un comunicat al conglomeratului minier şi metalurgic controlat de oligarhul rus Igor Ziuzin.
Astfel, cele patru combinate controlate de ruşii de la Mechel în România au ajuns pe mâna unei firme de apartament din Bucureşti, Invest Nikarom, controlată de două persoane fizice de naţionalitate rusă. Potrivit Ziarul Financiar, cei doi ruşi care controlează Invest Nikarom, Victor Chumakov şi Svetlana Chumakova, ar fi chiar părinţii Olgăi Chumakova, care a fost până acum şefa reprezentanţei Mechel de la Bucureşti şi şefa Camerei de Comerţ Româno-Ruse, potrivit unor surse din combinatele Mechel. Prima măsură luată de noii proprietari a fost reorganizarea combinatului din Târgovişte.
Diana Gabor
Statul se spală pe mâini
Premierul Victor Ponta a promis, la momentul tranzacţiei, sprijin pentru orice nou investitor care va salva uzinele Mechel din România, dar a spus că Executivul nu poate interveni în această situaţie, fiind vorba despre o firmă privată. Premierul consideră că Mechel şi-a respectat toate angajamentele luate la momentul privatizării celor patru combinate. „Am verificat dacă s-au respectat toate condiţiile la momentul privatizării şi s-au respectat“, a afirmat el ieri. Legat de preţul de vânzare al fabricilor din România, el a răspuns că Mechel este o companie privată „care poate să vândă şi pe două miliarde, şi pe doi lei, pentru că e privată, nu e a statului“.