Întreaga circulaţie a persoanelor care vin spre România din aria geografică a Chinei a fost monitorizată pe criterii epidemiologice şi au apărut alerte la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, dar toate au fost infirmate.
„Până în acest moment, s-a monitorizat întreaga circulaţie a persoanelor care vin spre România, din aria geografică a Chinei, pe criterii epidemiologice. Alerte au fost la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, dar toate au fost infirmate. Se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China şi va sosi pe aeroportul din Otopeni marţi, ora 15,00. Deja oficialii români ai ambasadei au luat legătura cu aceştia. Cât priveşte situaţia instrumentiştilor care au fost pentru o perioadă de 40 de zile într-un turneu în China, DSP judeţean verifică starea lor de sănătate zilnic. Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus la niciuna din persoanele din acest grup”, se precizează în buletinul informativ al Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus dat publicităţii duminică.
Potrivit situaţiei la zi a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus, la nivel global există 2.061 de cazuri confirmare, din care 2.019 cazuri numai în China continentală. S-au înregistrat 56 de decese, toate în China.
Pe 22 ianuarie, s-a constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor din Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.
Comitetul a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi şi pentru unităţile medicale sanitare.
Pentru aeroporturi s-a recomandat instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea persoanele a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade. Implementarea acestei măsuri se va decide luni, cu toţi factorii implicaţi.
Alte recomandări sunt: asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.); expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afişe informative; asigurarea permanenţei de asistenţă medicală (24/24 – 7/7) în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumaţi pasagerii care prezintă simptomatologie respiratorie/febră; asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie pentru personal; asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie.
Ce se întâmplă acum cu „virusul ucigaș” este „o afacere”, scrie lector universitar doctor Horea Bădău pe blogul său despre isteria mediatică creată în jurul coronavirusului din China.
Acesta mai notează că presa scrie despre noi îmbolnăviri, dar omite să noteze despre persoanele care se vindecă, pentru că ar infirma narativa oficială.
„Din cele 1.400 de persoane infectate, conform statisticilor oficiale, au murit 41. 41 din 1.400. Din cele 41 de persoane care au murit, una singură avea sub 40 de ani, mai exact 36, deci au murit persoane în vârstă, cu sistemul imunitar slăbit. Toate persoanele care au murit, au murit în China. Nu a murit nicio persoană purtătoare a acestui virus în Franța, Statele Unite sau în altă țară. Asta înseamnă că mai contează și calitatea îngrijirilor medicale. Sau prezentarea de urgență la medic, din primele stadii ale bolii. Dar în Wuhan, acum medicamentele antigripale sunt raționalizate (două cutii de persoană la farmacie, unde sunt mereu cozi). Cei bolnavi, din spitale, primesc mâncare la plic (conform unor postări de pe Twitter). Nu sunt chiar cele mai bune condiții pentru ca organismul să lupte cu boala. Multe persoane au fost deja externate (ce s-a întâmplat cu ucigașul, a hotărât să nu mai ucidă?). Este foarte interesant că presa scrie numai despre numărul de îmbolnăviri, nu și despre numărul de vindecări și de externări, ca și cum cei care s-au îmbolnăvit au rămas bolnavi pe viață”, a scris el.
Acesta mai spune că este o panică indusă pentru a se da iama în farmacii.
„Cel mai mare ucigaș acum e panica. De ce? Oamenii se îmbolnăvesc la Wuhan și pentru că se înghesuie pe culoarele spitalelor, chiar dacă nu au simptomele îmbolnăvirii cu coronavirus. Și iau virusul din spital. În Franța, după cum spunea azi un medic, oamenii cheamă ambulanța pentru că tocmai au trecut pe lângă un chinez care își sufla nasul în batistă. În România, oamenii golesc farmaciile de antivirale (aflat de la sursă). Cu cât te sperii mai tare, cu atât bagi mai multe antivirale în tine la orice răceală, respectiv chemi ucigașul, pentru că îți scade imunitatea în fața virusului care te poate pune în pericol. Scade și stocul de antivirale, deci când vine ucigașul, ne găsește pe jumătate uciși. Dacă vine. Și când va veni s-ar putea să avem surpriza să nu fie chiar atât de ucigaș. Ceea ce ar face să scadă dramatic audiențele instituțiilor mass-media, precum și profiturile companiilor farmaceutice. Vrea cineva asta?”, a notat dr. Bădău.