Dupa ani de zile de cand medicamentele pentru tratamentul bolnavilor de cancer au inceput sa lipseasca de pe piata din Romania, presiunea mass-media a reusit sa atraga atentia Guvernului asupra acestei probleme, astfel ca in bugetul Ministerului Sanatatii a fost inclusa si finantarea necesara pentru ca Unifarm sa le achizitioneze. Ramane de vazut daca acest lucru va fi realizat, data fiind experienta anului trecut, cand peste 20 de astfel de medicamente au lipsit din Romania.

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat recent ca a fost aprobata ordonanta de urgenta prin care compania Unifarm, din subordinea Ministerului Sanatatii, va putea contracta un imprumut de la Trezoreria statului, pentru a achizitiona medicamente pentru situatii speciale, precum cele necesare bolnavilor de cancer. Nicolaescu a precizat ca Unifarm va primi echivalentul in lei al sumei de 800.000 euro.
O a doua ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri ofera posibilitatea Ministerului Sanatatii sa majoreze capitalul social la cele doua companii pe care le are in subordine – Unifarm si Antibiotice Iasi – astfel incat acestea sa poata achizitiona medicamentele cuprinse in programele nationale de sanatate, scrie Hot News. Nicolaescu a precizat ca cele doua companii vor primi cumulat circa 2 milioane de euro.

800.000 de euro pentru Unifarm

”Am adoptat doua OUG. Una dintre ele se refera la imprumutul pe care il poate contracta cu Trezoreria statului compania Unifarm care este in subordinea Ministerului Sanatatii si are ca atributii importul si comercializarea de medicamente pentru situatii speciale. Prin aceasta companie incercam sa derulam toate acele procese economice care sunt aferente in special medicamentelor care nu se pot asigura in mod curent, medicamentelor care nu au aprobare de punere pe piata in mod curent si pentru a putea sa satisfacem diverse necesitati ale pacientilor romani putem sa facem importuri speciale”, a declarat Nicolaescu, citat de sursa mentionata.
Ministrul a precizat ca Unifarm are nevoie de bani pentru a face asemenea importuri, in cele mai multe cazuri plata fiind solicitata in avans. ”Prin acest imprumut punem la dispozitia companiei fondul de rulment necesar cu care poate sa opereze”, a precizat ministrul Sanatatii.
”Prin a doua ordonanta de urgenta, Ministerul Sanatatii a primit aprobarea sa poata sa majoreze capitalul social la ambele companii pe care le are in subordine – pe langa Unifarm si compania Antibiotice Iasi, incat sa creasca si mai mult gradul de cash flow, cu alte cuvinte sa aiba finantarea superioara si una si cealalta ca sa poata sa intervina atunci cand avem nevoie in achizitionarea de medicamente, ma refer strict la programele nationale de sanatate, medicamente cuprinse in programele de oncologie, programul de diabet, programul de HIV-SIDA”, a mai adaugat acesta.
Proiectul prevede ca suma acordata si neutilizata pana la data de 28 iunie 2013 sa fie restituita in maximum o zi lucratoare de la aceasta data de catre Compania Nationala Unifarm SA in contul curent general al Trezoreriei Statului.
In termen de maximum trei zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta, Ministerul Finantelor Publice va incheia o conventie cu Unifarm SA, in care vor fi precizate drepturile si obligatiile partilor, precum si termenii si conditiile de derulare a imprumutului, potrivit Agerpres. Dupa semnarea conventiei, Ministerul Finantelor Publice vireaza suma prevazuta in contul deschis pe numele companiei.

20 de medicamente lipsa

Initiativa este insa una care exista de anul trecut, apartinand lui Raed Arafat. In 12 decembrie, Ministerul Sanatatii a prezentat Guvernului Romaniei intentia de sprijini  Compania Nationala Unifarm, prin crearea unui fond de rulment al distribuitorului national.
„Intentionam sa realizam un fond la aceasta unitate de peste 800 000 de euro. Astfel vom ajuta UNIFARM  sa poata achizitiona de pe piata externa medicamentele pentru care spitalele au intampinat greutati in aprovizionare in acest an si pentru care producatorii externi cer o plata in avans. Conform legislatiei, spitalele nu pot face platile decat dupa 90 de zile, ca urmare distribuitorul national este in imposibilitatea de a negocia sau de a achizitiona de pe plan extern”, a declarat Raed Arafat, pe atunci ministru al Sanatatii.
In luna decembrie, Hot News amintea ca din Romania lipsesc in continuare peste 20 de medicamente esentiale in tratamentul cancerului si in transplant, desi acestea se afla pe listele de medicamente compensate, printre ele numarandu-se Methotrexat-ul in diverse forme, Fluorouracil, Bleomicina, Cisplatin-ul si altele. Statul roman incalca astfel legea prin care se asigura romanilor bolnavi de cancer accesul gratuit la tratament. Desi problema a fost semnalata in media in mai multe randuri, ea persista de mai bine de doi ani in ciuda promisiunilor de rezolvare facute consecutiv de ministri din guvernele Boc si Ponta.

”Trafic” cu citostatice

In aceste conditii, romanii sunt nevoiti sa apeleze la o retea informala care aduce in tara medicamentele de care au nevoie pentru tratamentul de cancer, dat fiind ca statul nu le asigura respectarea acestui drept. In concret, arata un reportaj Hot News, exista oameni de bine care se ofera voluntar sa aduca din afara medicamentele pe care bolnavii de cancer nu le pot gasi in Romania. Insa aceasta initiativa informala nu este suficienta pentru a rezolva toate cazurile care au nevoie de ajutor.
Majoritatea bolnavilor de cancer, indiferent ca sunt copii sau adulti, urmeaza acelasi drum, arata un reportaj Adevarul. „Medicul le face reteta cu medicamente gratuite sau compensate, iar ei asteapta, pur si simplu, cu reteta in mana timp de o luna, cat este valabila, fiindca multe dintre medicamentele respective nu se gasesc nici cu bani pe piata romaneasca. Dar timpul trece in defavoarea lor, fiindca boala nu asteapta. Si atunci, unii dintre ei apeleaza la solutii extreme: la prieteni din strainatate care sa le trimita medicamentul, la vecinii soferi de TIR care fac curse in afara tarii, la diverse site-uri pe internet”, povesteste din experienta medicul oncolog Florin Bacanu, de la Spitalul „Sf. Maria” din Bucuresti.

Nu gasesti nici pe bani

De altfel, „nu putine sunt cazurile in care disperarea ii impinge pe bolnavii de cancer sa apeleze la surse indoielnice de medicamente, cum sunt farmaciile online din India, in ciuda descurajarilor din partea medicilor”, completeaza Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania. „Atunci cand a fost posibil, eu insumi am adus cu traista medicamente din strainatate pentru pacienti”, marturiseste Irimia.
Majoritatea medicamentelor din lista celor 100 sunt tratamente relativ ieftine, asa ca problema nu este neaparat cea a banilor prea multi, ci dimpotriva. „Unul dintre motivele pentru care distribuitorii nu mai aduc medicamente in Romania ar putea fi pretul lor foarte scazut. In tara noastra, Catalogul National al Preturilor la Medicamente impune cele mai mici preturi din Uniunea Europeana. Din aceasta cauza, producatorilor si distribuitorilor nu le convine sa le aduca in Romania”, explica Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Diana Gabor

Exporturile paralele, una din cauzele problemei

Reprezentantii pacientilor au tras in mod repetat semnale de alarma in legatura cu scaderea pretului de decontare a medicamentelor. Riscul principal despre care vorbesc acestia este reprezentat de exporturile paralele, care este un alt factor care ar putea duce la indisponibilitatea acestor medicamente pe piata romaneasca. Exporturile paralele reprezinta o problema mai veche cu care se confrunta Casa de Asigurari de Sanatate (CAS), dar si piata distributiei de medicamente din Romania. De exemplu, in cazul tratamentelor pentru cancer, substantele sunt preparate, dar nu mai ajung la spitalul la care trebuie, ci sunt vandute in strainatate, la preturi mult mai mari, avand in vedere ca in Romania acestea sunt mult mai ieftine. „Distribuitorii isi permit sa faca asta, nimeni nu ii opreste, mai ales ca nu sunt platiti niciodata la timp de CAS. Trebuie sa supravietuiasca si ei pe piata, iar afara vand la preturi mai mari”, a declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania pentru Gazeta de Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.