Un sindicat din sănătate cere ca prevederile legale din România privind timpul de muncă al medicilor să fie aliniate cu normele Uniunii Europene în domeniu. De asemenea, Federația „Solidaritatea Sanitară” anunță deschiderea acțiunilor pentru recuperarea prejudiciilor membrilor de sindicat afectați.
În conformitate cu prevederile Directivei 2003/88/EC și cu interpretările date de Curtea de Justiție a Uniunii Europene gărzile efectuate de medici trebuie considerate timp de lucru. Totodată, Directiva limitează la maxim 48 de ore de muncă/săptămână timpul de lucru aferent unui contract individual de muncă. În baza principiului supremației dreptului UE, aceste prevederi sunt aplicabile și medicilor din țara noastră.
Medicii lucrează în medie 64 de ore pe săptămână
În România, gărzile medicilor nu sunt considerate timp de lucru iar medicii pot fi obligați să lucreze un număr nedefinit de ore/săptămână, respectiv lunar, în funcție de decizia unității, nerespectarea acestei decizii fiind sancționată ca abatere disciplinară, arată un comunicat de presă remis de Federația „Solidaritatea Sanitară”. Conform studiilor efectuate, media orelor de lucru ale unui medic, aferente unui contract individual de muncă, este echivalentul a 64 ore/săptămână, fiind numeroase cazurile în care se ajunge la echivalentul a peste 80 de ore/săptămână. Medicii constituie singura categorie profesională pentru care nu există o limită a obligației în ceea ce privește timpul de lucru săptămânal, respectiv lunar.
”Această situație ilegală are două consecințe extrem de grave asupra medicilor aflați în această situație. Medicii nu beneficiază de drepturile legale aferente timpului de lucru pentru gărzile efectuate. De asemenea, aceștia sunt în mod practic în situația muncii forțate, fiind obligați să lucreze cu mult peste limita legală a timpului normal de lucru, sub amenințarea sancțiunilor disciplinare”, atrage atenția Federația.
Vor să-i dea în judecată
”Având în vedere intervențiile repetate pe care Federația „Solidaritatea Sanitară” le-a făcut pe lângă Ministerul Sănătății pe această temă și indiferența față de aceste probleme manifestată de guvernanți, solicitările de acordare a drepturilor cuvenite medicilor au un caracter ultimativ, nerezolvarea lor în maxim 2 săptămâni determinând lansarea acțiunilor în instanță la nivel național, pentru toți membrii noștri de sindicat, invocând principiul efectului direct al Directivei. Totodată, vom solicita Comisiei U.E. deschiderea procedurii de infringement pentru netranspunerea în mod adecvat a legislației UE privind timpul de muncă, respectiv Directiva 2003/88/EC”, se precizează în documentul menționat.
Raportul specialiștilor în drept ai organizației subliniază faptul că reclasificarea tuturor contractelor individuale de muncă ale medicilor care efectuează gărzi, în sensul includerii în programul normal de muncă, înseamnă recunoașterea unei serii de drepturi pentru această categorie de salariați, membri ai sindicatelor federației, aferente orelor de gardă.
Câți bani pot recupera sindicaliștii
În primul rând, este vorba despre dreptul la beneficiul suplimentar de cel puțin 75% pentru depășirea timpului legal de muncă aferent unui CIM (aplicabil în situațiile în care sporul actual este sub 75%), echivalentul plății pentru orele suplimentare, potrivit art. 123, alin. 2 din Codul Muncii. De asemenea, dreptul la sporul de noapte ar trebui să fie de 25% pentru orele din gardă lucrate în timpul nopții. Nu în ultimul rând, dreptul la toate sporurile aferente locului de muncă este în medie de 30%. Suplimentar, medicii au dreptul la stabilirea unei limite maxime a numărului de ore pe săptămână pe care sunt obligați să le efectueze, echivalentul a 48 de ore, fiind obligatoriu acordul lor pentru tot ceea ce depășește această limită. Totalul beneficiilor anuale suplimentare la care au dreptul medicii în aceste condiții este de 8801 lei; ceea ce înseamnă o sumă totală de 26403 lei în situația recuperării sumelor în instanță pe ultimii 3 ani.
Ce a acceptat ministerul
Până la urmă, reprezentanții Ministerului Sănătății au căzut de acord asupra faptului că medicii au dreptul la sporul de noapte (25%) pentru orele de gardă din timpul programului normal de lucru și că este necesară modificarea de urgență a Ordinului MS 870/2004.
”Ministerul este de acord în principiu cu ideea salarizării suplimentare a medicilor pentru orele de gardă având în vedere situația juridică dar se ridică problema resurselor financiare. Negocierile pe această temă nu vor exclude însă soluția proceselor în instanță inițiate de toate sindicatele ”Solidaritatea Sanitară” pentru recuperarea și acordarea sporurilor aferente gărzilor medicilor, indiferent de rezultatele negocierilor. Având în vedere experiența salariaților din Învățământ, care au obținut sume considerabile în instanță, Federația ”Solidaritatea Sanitară” nu mai este dispusă să accepte invocarea restricțiilor bugetare. Suplimentar, orice vom obține prin negocieri cu Ministerul Sănătății se va aplica doar pentru viitor. Or, noi dorim obținerea tuturor drepturilor și pentru trecut (pe ultimii 3 ani, având în vedere termenele de prescripție)”, arată, oe Facebook, reprezentanții angajaților din sănătate.
Argumentele în favoarea plății tuturor sporurilor pentru orele de gardă ale medicilor
- Toate orele de gardă efectuate de către medici constituie timp de lucru, astfel cum acesta este definit de Codul Muncii și Directiva UE nr. 88/2003;
- Medicii au dreptul la următoarele sporuri, cumulate, pentru toate orele de gardă:
– sporul de 75% „pentru orele suplimentare” (impropriu numite astfel, deoarece medici sunt obligați să le facă);
– sporul de 25% pentru orele lucrate noaptea în gardă;
– sporurile aferente locului de muncă.
- Timpul de lucru obligatoriu al medicilor trebuie limitat.
Medici se bat pe gărzi, nu îi obligă nimeni, o garda ajunge la 250 lei
Plata sporului de toxicitate pentru orele de gardă efectuate în laboratoarele medicale din spitale !!!!!Adăugarea acestor ore de gardă la vechime!!!!