Fermierii vor primi vineri primele plăți aferente subvențiilor anului 2016 din sectorul vegetal, cu patru zile mai devreme față de data de 28 februarie avansată inițial de ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat miercuri Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Până în prezent au fost autorizați la plată un număr de 253.071 fermieri, cu suma totală de 25,53 milioane de euro.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat din 21 februarie procesul de autorizare și plată efectivă a ANT 1 (Ajutoare Naționale Tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate în teren arabil). Conform Hotărârii de Guvern nr. 54/16 februarie 2017, plafonul aprobat pentru anul de plată 2016 este de 119,42 milioane de euro pentru 680.000 de fermieri, reprezentând echivalentul a 531,87 milioane de lei, și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2017.

Cuantumul ANT 1 este de 17,72 euro/ha, reprezentând echivalentul a 78,92 lei/ha, iar plățile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016. Beneficiarii ANT 1 sunt fermierii activi, fermieri persoane fizice și/sau persoane juridice, universitățile, institutele de cercetare, stațiunile didactice, fermele, stațiunile și fermele de cercetare și producție agricolă, stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, care au care au cultivat în anul 2016 culturi în teren arabil, conform Agerpres.

De asemenea, suma totală autorizată la plată (avans + plată finală) pentru Campania 2016 este de 1,094 miliarde euro, din care FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) reprezintă suma de 897,63 milioane euro, iar din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) plus cofinanțare de la BN1 (Bugetul Național) în suma de 172,12 milioane euro. În data de 16 februarie, ministrul Agriculturii anunța că subvențiile din bugetul național (ANT 1) vor începe din 28 februarie, „într-o perioadă în care fermierii pot să le folosească”, în condițiile în care, în 2016, acestea s-au plătit abia în lunile iunie și iulie.

„Este o diferență considerabilă, care are în vedere necesitatea de a ajunge la timp subvențiile, astfel încât producătorii agricoli să poată să le folosească. Ce caută subvențiile agricole în iunie și iulie, când lucrările se fac în primăvară atunci când te întâlnești cu lucrări de recoltat și când veniturile pot veni din buzunarul fermierului?! Noi trebuie să anticipăm aceste cerințe pe care le au fermierii. Acțiunea noastră este clară: de a asigura la timp subvențiile pentru fermieri”, a subliniat șeful de la Agricultură, la acea dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.