Senetorul PSD Petre Daea asista la discursul presedintelui Parlamentului Regatului Norvegiei, Olemic Thommessen, in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, luni, 22 iunie 2015. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat asigurări că, în pofida secetei, producția de cereale, inclusiv la floarea-soarelui, va fi suficientă, iar românii nu vor duce lipsă de făină sau ulei.

„România va avea destulă producție agricolă și va avea și ulei. Liniște, liniște, liniște! (…) Sunt ministrul Agriculturii și trebuie să introduc liniștea și încrederea. Am văzut și abordările astea apocaliptice, când se deschid ecranele de televizor că ia foc lanul, că auzi sirenele, că se întâmplă nu știu ce. Și copiii în pântece se sperie. Nu-i bine!”, a asigurat Petre Daea, miercuri, în briefingul după ședința de Guvern.

„În niciun caz nu va merge grâul la export, va merge cel care depăşeşte nevoile ţării. În niciun caz altul. Păi, nu pot să las România fără grâu şi să mă duc să caut la alţii grâu. Sub nicio formă”, a mai spus ministrul Petre Daea, întrebat despre scăderea producției la grâu.

„Sunt atent, ştiu exact ce înseamnă contracte în derularea lor, nu mă găsesc nepregătit, de asta mă şi trezesc dimineaţa mai devreme. (…) Estimările mele sunt stabilite pe baza datelor pe care le am de la structuri. Ştiu în fiecare zi ce kilogram de grâu iese afară. Nu vreau să vă transmit eu informaţiile acestea exacte pentru că nu vreau să intru în piaţă şi vreau doar să ştiţi că e pe mâini bune balanţa şi pe decizii cumsecade, corecte, bine asigurate.

Nu o să vedeţi de la mine cifrele acestea pentru că nu vreau să dau posibilitatea unor interpretări care pe mine m-ar putea duce într-o situaţie în care să nu fie bine pentru piaţă. Eu vreau să fie bine pentru piaţă, vreau să fie bine pentru ţară, vreau să fie bine pentru fermieri, vreau să fie bine pentru procesatori”, a mai spus Petre Daea. Întrebat de jurnaliști, ministrul Agriculturii nu a putut să dea o cifră exactă despre producția de grâu, pentru a face comparația cu anul 2021.  

„Vă dau un procent, dar îmi îngăduiţi să o fac săptămâna viitoare şi să vă dau şi cantitatea exactă? Este ca şi cum vreţi să introduceţi mingea în plasă prin spatele porţii. Eu sunt pregătit şi pentru acest răspuns şi vă spun, este mai mică decât anul trecut. Ea este între 15 şi maxim 18 faţă de anul trecut”, a răspuns Petre Daea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here