Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a avut o întrevedere la Bucureşti cu omologul ungar, Péter Szijjártó. În discuția dintre cei doi au fost atinse și cele două subiecte sensibile, declarațiile provocatoare privind aniversarea Tratatului de la Trianon și programul de dezvoltare economică desfășurat de Ungaria în Ardeal fără acordul României.
„Am discutat şi despre programul de dezvoltare economică a Ardealului. A amintit poziţia cunoscută a autorităţilor române. Nu există niciun acord al României pentru implementarea acestui program pe teritoriul României, dar am transmis în acelaşi timp colegului meu care sunt parametrii minimi, de bază, pe care acest program ar trebui să-i respecte, care sunt premisele esenţiale pentru discuţii cu privire la acest subiect. Am propus să discutăm despre încheierea unui acord cu privire la acest program, care să aibă în vedere gestionarea de o manieră transparentă şi nediscriminatorie a acestor elemente ale programului, nu pe criterii etnice, nu cu încălcarea legislației româneşti sau europene privind concurenţa pe piaţă. Prin urmare, vom avea discuţii în perioada următoare cu privire la acest program şi sperăm să ajungem la o înţelegere pe baza acestor parametri”, a afirmat Aurescu.
Planul Kos Karoly, strategia de dezvoltare economică elaborată de guvernul Ungariei și membri ai UDMR care stă la baza intervenției economice a Budapestei în Transilvania, arată clar că acțiunile guvernului maghiar prevăd ajutoare directe pentru cetățenii de etnie maghiară din România.
Întânirea dintre cei doi oficiali a avut loc pe fondul șicanărilor venite din partea oficialilor ungari cu privire la aniversarea Tratatului de la Trianon din 4 iunie. Ministrul Bogdan Aurescu a ținut să precizeze: ”Interpretarea diferită a faptelor istorice este posibilă, dar este necesar să depășim confruntarea generată de interpretarea diferită a faptelor istorice”.
”Oficialii din Ungaria prezenți pe teritoriul României să nu facă declarații public contrare parteneriatului nostru strategic. Orice fel de declarații în contextul acestei perioade care marchează la 4 iunie aniversarea sau comemorarea Tratatului de la Trianon va duce la deteriorarea relației bilaterale și noi nu ne dorim acest lucru. Am discutat și despre semnificația acestui moment de pe 4 iunie. Pentru România Tratatul de la Trianon nu înseamnă decât consfințirea juridică la nivelul relațiilor internaționale a actului de importanță cu adevărat primordială al Marii Uniri de la 1918. Nu contestăm dreptul suveran al Ungariei de stabili modalități de sărbătorire sau comemorare a evenimentelor istorice semnificative pentru statul ungar, doar că pentru noi acest moment are o altă semnificație. Interpretarea diferită a faptelor istorice este posibilă, dar este necesar să depășim confruntarea generată de interpretarea diferită a faptelor istorice”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit ziardecluj.ro.
În replică, Ministerul de Externe ungar a declarat că ”e mai bine să fim în relații bune, decât rele”