În ultimele 24 de ore au intrat în țara noastră 10.624 de cetățeni ucrainieni, potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode. Dintre aceștia, 3.660 de persoane au părăsit deja țara și numai 11 au cerut azil în România și se află în acest moment în cele 6 centre de azil.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că România este pregătită să gestioneze un flux mare de tranzit la frontieră, în contextul conflictului din Ucraina.
„Au fost adoptate măsurile necesare pentru întărirea controlului și supravegherea sporită a frontierei României. Punctele de trecere a frontierei sunt mobilizate la maxim și suntem pregătiți să suplimentăm și personalul dacă este necesar.
Au fost intensificate măsurile de control la frontieră, s-au suplimentat turele de serviciu în zonele de responsabilitate și s-a întărit cooperarea cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu în vederea unui schimb operativ de date și informații.
Am luat măsuri pentru prevenirea și contracararea faptelor care aduc atingere ordinii publice și siguranței cetățenilor”, a spus Lucian Bode.
Ministrul a prezentat situația tranzitului prin punctele de trecere a frontierei în ultimele 24 de ore.
Astfel, punctele de trecere a frontierei au fost tranzitate de 111.817 persoane, din care 58.268 a fost pe sensul de intrare.
La frontiera cu Ucraina, numărul total de persoane care au tranzitat cele 6 puncte de trecere a frontierei a fost de 12.220. Dintre acestea 10.624 pe sensul de intrare în țară.
„10.624 comparați cu 4.041 cât s-a înregistrat înainte de izbucnirea conflictului. Din cei 10.624 de cetățeni ucrainieni care au intrat în România în 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei cu vecinii noștri, în special cu Bulgaria, respectiv Ungaria, au părăsit România 3.660 de persoane.
În consecință, pe teritoriul României, în ultimele 24 de ore au rămas 6.964 de persoane”, a declarat Lucian Bode.
Doar 11 persoane au solicitat azil în România și se află în acest moment în cele 6 centre de azil.
În aceste centre, România are aproximativ 1.100 de locuri disponibile, gradul de ocupare fiind în acest moment de 50%.
Lucian Bose a explicat faptul că cetățenii din Ucraina care au intrat în România, dar nu au solicitat azil, pot rămâne în țara noastră 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile.
România a pregătit și tabere unde cei fugiți din calea războiului pot rămâne 72 de ore.
Lucian Bode a explicat că statutul de refugiat nu este aplicat tuturor persoanelor care ajung în România, din Ucraina.
„Statutul de refugiat, conform legii, este o formă de protecție internațională prin care statul român recunoaște calitatea de refugiat în condițiile legii. Și o să vă întrebați ce statut au cei care nu au solicitat azil pentru că ei au ajuns în România pe baza unui pașaport.
Accesul în România se face pe baza unui pașaport biometric, mai exact, cei care dețin pașapoarte care au elementele de securitate ale Uniunii Europene intră în România conform legii, Ordonanța 194 / 2002 și pot rămâne maximum 90 de zile în decursul oricărei perioade de 180 de zile. Așadar, ei pot rămâne legal în România maxim 90 de zile în cursul unei perioade 180 de zile”, a spus Lucian Bode.
Sursa: Mediafax
Citește și: Un avion militar din Ucrain a aterizat pe aeroportul militar de la Câmpia Turzii