Practic, de la un consilier la 1.200 de copii se ajunge la un consilier la 800 de elevi și preșcolari, anunță ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Totodată, se înfiinâează 850 de ludoteci sau grupuri de joacă, în următorii 4 ani.

Ligia Deca a prezentat, miercuri, după ultima ședință de Guvern din acest an, câteva decizii ale Executivului.

O hotărâre de Guvern adoptată miercuri prevede „cea mai mare creștere a numărului consilieri școlari” și introducerea serviciilor de educație timpurie complementare.

Mai exact, se alocă 1.200 de noi posturi de consilier școlar, reprezentând o creștere de aproximativ 50% față de numărul actual, a spus Deca.

„Această măsură va asigura un număr mai mare de profesori în cabinetele de asistență psihopedagogică, ceea ce va contribui la creșterea accesului elevilor și preșcolarilor la serviciile de asistență psihopedagogică, orientare școlară și profesională, extinderea rețelei de cabinete școlare de asistență psihopedagogică și extinderea activităților de prevenire a violenței școlare în contextul campaniei ”, a declarat ministrul.

În acest an școlar, la nivel național sunt încadrați 2.288 de profesori în cabinete de asistență psihopedagogică sau, așa acum sunt cunoscuți, consilieri școlari, pentru 2.751.233 de elevi și preșcolari.

„Practic, trecem de la un consilier la 1.200 de elevi în medie și preșcolari la un consilier la 800 de elevi și preșcolari și ne apropiem pe dezideratul pe care îl avem către 2030, și anume un consilier la aproximativ 500 de elevi”, a afirmat Deca.

Totodată, Guvernul a decis și înființarea serviciilor complementare de tip ludotecă, grup de joacă și grădiniță comunitară.

„Vorbim despre 2.550 de posturi pentru asigurarea personalului necesar înființării, până în anul 2026, a 850 de grădinițe comunitare sau grupuri de joacă, ludoteci. Ele vor oferi servicii de educație, îngrijire, protecție, nutriție pentru copii, mai ales din comunitățile dezavantajate. Pentru primele 412 astfel de servicii complementare vom aloca din PNRR 103 milioane de euro, iar 14,3 milioane de euro vor fi alocate pentru formarea personalului care le deservește”, a declarat ministrul Educației.

Activitatea cu copiii din cadrul acestor servicii complementare se organizează pe grupe omogene sau eterogene ca vârstă, iar numărul de copii dintr-o grupă va fi nu mai puțin de 8 și nu mai mult de 20. Personalul este didactic și nedidactic și se încurajează participarea voluntarilor.

Citește și: Un asistent medical de la Clinica de Psihiatrie din Cluj a rămas fără un deget după ce a fost mușcat de un pacient EXCLUSIV

2 COMENTARII

  1. Aberatii si povesti vanatoresti. Oricum si un consilier la 800 de elevi e foarte mult. Nici asa nu e suficient. Deci mie, nu imi vine sa cred cum se lauda statul cu solutii incomplecte si insuficiente. Asta e politica romaneasca. Numim nulitati sa fie yesmen-i

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.