Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a propus o metodă prin care să se încerce fluidizarea traficului: decalarea programului de începere a cursurilor, astfel încât școlile să nu mai înceapă toate programul la ora 8, lucruri implementate deja în Cluj.

Mă gândeam – şi poate că acest lucru este valabil în mai multe oraşe – dacă am putea să gândim o formulă: nu toate şcolile să înceapă la ora 8,00. Să încercăm să decalăm programul în aşa fel încât să nu supraaglomerăm oraşele. Din punctul de vedere al ministerului, suntem extrem de deschişi spre propunerile dumneavoastră. (…) Problema cu microbuzele (…) funcţionează în Cluj şi funcţionează cu rezultate foarte bune. Poate fi o soluţie, un model pe care să îl avem în mai mute din oraşele noastre aglomerate„, a spus Ecaterina Andronescu, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, citată de Agerpres.ro.

Autobuzele școlare implementate în premieră la Cluj

Anul trecut, primarul Emil Boc a anunțat introducerea unui proiect pilot în Cluj-Napoca și anume autobuzele școlare cu circuit închis. Deocamdată, programul este destinat doar copiilor din clasele 0-IV de la liceele Nicolae Bălcescu și Avram Iancu, urmând a fi extins și la alte școli din centrul orașului. Pentru extinderea proiectului, municipalitatea va mai achiziţiona zece autobuze noi.

De asemenea, tot peste descongestionarea traficul, Boc le-a cerut directorilor de la şcolile din zona centrală a oraşului să înceapă cursurile la ore diferite, între 7.30 şi 9.00 dimineaţa, pentru a reduce astfel aglomeraţia care se creează şi care blochează oraşul. Programul decalat de începere a cursurilor funcţionează în unele şcoli din centrul municipiului Cluj-Napoca şi, din toamna anului trecut, pentru două şcoli din zona centrală au fost introduse autobuze dedicate elevilor, un program în premieră în România. 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a vorbit despre organizarea unei rețele de microbuze școlare pentru fluidizarea traficului din Capitală, cerând totodată sprijinul ministerului pentru implementarea proiectului.

Sunt de acord cu propunerea doamnei primar şi chiar mă gândeam – şi poate că acest lucru este valabil în mai multe oraşe – dacă am putea să gândim o formulă: nu toate şcolile să înceapă la ora 8:00. Să încercăm să decalăm programul, în aşa fel încât să nu supraaglomerăm oraşele. Din punctul de vedere al ministerului, suntem extrem de deschişi spre propunerile dumneavoastră. (…) Problema cu microbuzele, propusă de doamna primar Gabriela Firea, funcţionează în Cluj şi funcţionează cu rezultate foarte bune. Poate fi o soluţie, un model pe care să îl avem în mai mute din oraşele noastre aglomerate”, a spus Ecaterina Andronescu.

Potrivit municipalităţii clujene, în perioada septembrie-decembrie 2018, peste 24.000 de elevi au folosit transport şcolar. Din luna mai 2019, încă 5 unităţi de învăţământ centrale vor beneficia de autobuze şcolare. Este vorba despre Colegiul Național George Coșbuc, Liceul Teoretic Gheorghe Șincai, Colegiul Național Emil Racoviță, Liceul Teoretic Bathory Istvan şi Seminarul Teologic Ortodox. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here