Ministrul Educației, Daniel David, propune o schimbare de paradigmă în privința Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a. Modelul actual, considerat „restrictiv” și „limitat”, ar putea fi înlocuit cu unul inspirat din sistemele din Franța și Italia, unde accentul cade pe competențe multiple, nu doar pe două discipline.

Evaluarea Națională, așa cum o știm – axată exclusiv pe română și matematică – ar putea deveni istorie. Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat miercuri că ia în calcul o reformă profundă a examenului, începând cu anul școlar 2025-2026. Schimbările nu sunt încă bătute în cuie, dar David subliniază că se poate merge înainte cu acordul sindicatelor, părinților și al sistemului educațional.

„Este o evaluare prea punctuală, iar cele două materii – deși fundamentale – nu reflectă întreg parcursul educațional al elevului. Niciun alt stat european nu practică acest tip de testare atât de limitativă”, a declarat ministrul, precizând că un model mai complex ar testa competențe diverse și ar reduce presiunea artificială asupra copiilor.

David a invocat exemple din Franța și Italia, unde evaluările au o altă logică: sunt mai cuprinzătoare, nu decid exclusiv traseul școlar și se bazează pe un sistem mai echilibrat de testare. În România, însă, nota de la Evaluarea Națională poate „greva întregul viitor educațional al unui copil”, consideră oficialul.

Deși nu se grăbește cu reforma, ministrul spune că schimbarea e inevitabilă: „Va trebui, la un moment dat, să modificăm această formă de examinare”.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.