Sosit la Cluj Napoca, Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat că speră ca până la sfârşitul anului să se semneze contractul de construire a unităţii Tarniţa Lăpuşteşti. Dacă până acum investitorul cu care ar fi trebuit semnat contractul pentru construcția proiectului energetic era din China, ministrul a declarat că un investitor coreean ar fi interesat.

„Tarniţa este o chestiune obligatorie în strategia naţională de energie. Parteneriatul public privat nu a avut până acum legislaţie corespunzătoare iar cei care s-au ocupat de proiectul Tarniţa au venit să acrediteze ideea că Tarniţa este o chestie de reglaj de sistem. Nu are nicio legătură cu reglajul de sistem. Sigur, face şi reglaj de sistem dar nu acesta este scopul ei fundamental. Scopul ei este să fie acumulator de energie. În Europa sunt 345 de scheme de tipul Tarniţa iar Austria are cinci astfel de proiecte în derulare. De asemenea, Elveţia a dat anul trecut în funcţiune o astfel de unitate’’, a spus Anton Anton.

El a mai adăugat că a primit vizita unei delegaţii de la o companie din Coreea de Sud, specializată în energia nucleară şi hidro.

”Le-am spus că trebuie să reabilităm Unitatea 1 de la Cernavodă şi îi aştept să vină la licitaţie. Dar le-am mai spus că, văzând că au şi hidro în denumire, abia aştept să vină şi la Tarniţa-Lăpuşteşti, la parteneriatul public privat. Un astfel de parteneriat înseamnă că o firmă privată vine cu nişte bani, realizează împreună cu statul investiţia respectivă, şi într-un anumit interval de timp trebuie să îşi recupereze banii investiţi”, a explicat ministrul Energiei.

Anul trecut, Ministerul energiei intenționa să cheltuiască cinci milioane de lei în proiectul Hidro Tarnița considerat nefezabil de mai mulți specialiști în domeniu.

La sfârșitul anului 2017,reprezentanții guvernului anunțau închiderea proiectului ca fiind unul nefezabil. În această degringoladă politică banii alocați cu studiile de fezabilitate pentru acest proiect au fost pierduți pentru că statul a întrerupt negocierile începute în 2014 pentru realizarea hidrocentralei.

1 COMENTARIU

  1. Citat: „Hasta la vista baby.” „”Hidroelectrica a vandut 17 micro hidro centrale pentru 28 mil. euro (!) Hidroelectrica a vandut cele 17 micro hidro centrale (MHC) din bazinele raurilor Moldova, Dorna, Gurghiu, Oltet, Negrisoara, avand o putere instalata totala de 10,58 MW, companiei austriece Wienstrom GmbH pentru 28 milioane euro, a anuntat Hidroelectrica. In urma procesului de privatizare, pretul total de adjudecare obtinut in urma celor cinci licitatii a atins o valoare … de 103.965.676 lei (de 2,3 ori mai mare decat pretul de pornire), circa 28 milioane de euro. In urma licitatiei, toate MHC-urile scoase la privatizare in aceasta etapa au fost adjudecate de catre compania Wienstrom GmbH din Austria”. La cele cinci licitatii cu strigare, derulate intre 9 si 13 iunie, au fost admisi sase ofertanti. Initial, dosarele de prezentare au fost achizitionate de 31 de firme, din care 14 straine si 17 romanesti. Dintre acestea, au depus documentatia pentru participarea la licitatii un numar de noua firme, din care cinci straine si patru din Romania. Conform sursei citate, pana la inceputul lui 2009, toate cele 69 de MHC-uri ramase urmeaza sa fie vandute. (!) Urmatorul lot de microhidrocentrale va fi scos la licitatie cel mai probabil in luna septembrie, procedurile pentru vanzarea acestora urmand a fi demarate in perioada care urmeaza. Hidroelectrica a mai privatizat, in perioada 28 ianuarie – 29 februarie, 16 microhidrocentrale (MHC) pentru care a obtinut peste 40,7 milioane lei, circa 11 milioane de euro. Cele 16 microhidrocentrale sunt situate in bazinele raurilor Suha Mare, Suha Mica, Ilfov, Sovata si Fenes, avand o putere instalata totala de 5,036 MW si 4.657.143 lei, rest de amortizat. In urma licitatiei, microhidrocentrale din bazinul raului Ilfov ( jud. Dam bo vita), de catre compania Wienstrom GmbH din Austria, grupul de MHC-uri din bazinul raurilor Suha Mare si Suha Mica(jud. Suceava) a fost achizitionat de catre compania Romenergo din Romania. Grupul de MHC-uri din bazinul raului Fenes (jud. Alba) precum si cel din bazinul raului Sovata (jud. Mures) a fost preluat de consortiul format din companiile SC H&M Company SRL Negresti Oas si SC Lescaci COM SRL Negresti Oas.”” Sursa: https://www.wall-street.ro/articol/Companii/43570/Hidroelectrica-a-vandut-17-microhidrocentrale-pentru-28-mil-euro.html (hasta la 17 Iunie 2008 vista baby)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.