Ministrul Justiției a cerut, joi seara, declanșarea procedurii de revocare a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, după prezentarea a 20 de puncte în defavoarea sa, în urma raportului privind activitatea instituției pe care o conduce și precizând că șefa DNA a încălcat într-un singur an de două ori Constituției României.

Propunerea declanșare a revocării șefei DNA va merge la președintele Klaus Iohannis care va trebui să ia o decizie în acest sens.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat, joi seară, raportul privind activitatea managerială la DNA. Printre acuzațiile pe care i le-a adus procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, se numără incercarea de a obtine condamnari cu orice pret, implicarea directă în dosare, comportament excesiv cu magistrații, obstrucționarea Inspecției Judiciare și încălcarea autorității CCR.

Ministrul Justiției a concluzionat, după prezentarea celor 20 de puncte din raportul privind activitatea DNA, că instituția trebuie să funcționeze în continuare în mod legal și că aceasta nu se confundă cu persoana procurorului general.

Tudorel Toader, a declarat că doar într-un singur an, CCR a sancționat DNA de trei ori pentru conflicte juridice de natură instituțională, „în două dintre acestea sancționând comportamentul procurorului șef al DNA”.

Toader a lansat mai multe acuzații la adresa procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, printre care implicarea directă în dosare, comportament excesiv cu magistrații, precizând că a obstrucționat Inspecția Judiciară și că a încălcat autoritatea CCR.

Tudorel Toader a acuzat-o pe Kovesi și de „incercarea de a obtine condamnari cu orice pret, in conditii in care s-a afirmat ca „trebuie sa ajungem la minsitri, la persoane de rang inalt” Aceasta incercare, decapare, este cuvantul cheie la care vreau sa ma refer, este absolut contrara oricarui stat de drept”, a precizat Toader.

În timpul prezentării raportului privind activitatea DNA, site-ul oficial al Ministerului Justiției s-a blocat din momentul în care ministrul a anunțat că îl va publica acolo.

Ministrul Toader a amenințat la începutul conferinței de presă că va pleca de la pupitru, în urma unui diferend avut cu o echipa de jurnaliști care țineau camerele de luat vederi prea aproape de raportul scris al său.

”Nu mă mai văd de microfoane. Vreau să eliberați aici, în primele rânduri, Să nu îmi filmați ceea ce am scris eu. Ca acum o săptămână, mă opresc. Dacă nu, eu plec. Să aducem podiumul. Raportul are 36 de pagini, în sinteză. E o prezentare a raportului, nu o conferință de presă.”, a spus Tudorel Toader, potrivit evz.ro.

Iată principalele declarații ale ministrului Justiției:

Avem o justiție, unii spun ca este buna, altii ca este rea: Justitia trebuie sa fie buna pentru toti si sa fie in slujba cetateanului.

Deminitatea de procuror este respectabila daca este exercitata in limitele constitutionale, daca este exercitata ptr a servi binelui public.

Raportul de evaluare a eficientei manageriale si a modului de indeplinire a obligatiilor procurorului-sef, urmare a pronuntarii de catre CCR a Ceciziei 68/2017 prin care s-a constatat ca a existat si exista un conflict juridic de natura constitutionala intre ministerul public – respectiv DNA, si Guvern. Conflict generat de actiunea PICCJ de a-si aroga atributia de a verifica legalitatea si oportunitatea unui act normativ, respectiv OUG 13, cu incalcarea competentelor constitutionale ale Guvernului si Parlamentului.

Elaborarea raportului privind procurorul-sef DNA a fost realizata pe fondul dezbaterilor care au capatat o amploare deosebita in spatiul public in ultimul an, dezbateri care au divizat profund opinia publica

Raportul de evaluare a eficientei manageriale si a modului de indeplinire a procurorului sef de la DNA a constatat ca a existat un coflict juridic de natura institutionala

Fata de cadrul legal invocat, am realizat o analiza privind organizarea eficienta, comportamentul, comunicarea, asumarea responsabilitatilor, aptitudinile manageriale ale procurorului sef al DNA, in perioada feb 2017 – feb 2018, iar etapele institutionale premergatoare au fost si sunt urmatoarele:

Raportul de evaluare a eficientei manageriale si a modului de indeplinire a obligatiilor procurorului-sef, urmare a pronuntarii de catre CCR a Ceciziei 68/2017 prin care s-a constatat ca a existat si exista un conflict juridic de natura constitutionala intre ministerul public – respectiv DNA, si Guvern. Conflict generat de actiunea PICCJ de a-si aroga atributia de a verifica legalitatea si oportunitatea unui act normativ, respectiv OUG 13, cu incalcarea competentelor constitutionale ale Guvernului si Parlamentului.

Am conchis atunci faptul ca rezultatele negative pe linia acestei raportari pot repune in discutie in viitor in raport de faptele constatate oportunitatea revocarii conducatorilor institutiilor vizate ori alte masuri institutionale

E un bilant semnificativ si daca privim din perspectiva activitatii CCR: Daca examinam cea mai recenta statistica a CCR, care releva ca numarul deciziilor prin care se constata conflicte juridice constitutionale intre autoritati au fost de 13, dintr-un numar de 39 de decizii de la momentul revizuirii Constitutiei din 2003

Am reținut o situație fără precedent la conducerea Direcției Naționale Anticorupție: într-un singur an de zile, în 2017, au fost înregistrate trei conflicte de natură instituțională, în care CCR a circumstanțiat în mod ferm competența DNA, în două dintre acestea sancționând comportamentul procurorului șef al DNA.

În sine, constatarea unui singur conflict de natură constituțională, nu are, de unul singur, temeiul revocării unui șef al unei instituții (…) Concluziile sunt în mod evident diferite atunci când încălcarea constituției devine una sistematică. În mai puțin de jumătate de an, de la publicarea deciziei 68/2017, DNA prin intermediul conducerii acesteia a fost din nou chemată în fața CCR. Așadar trei conflicte de natură instituțională într-un singur an.

După scandalului înregistrărilor de la DNA Ploieşti, dar şi după cererea liderilor Coaliţiei de guvernare, Tudorel Toader şi-a anulat vizita de lucru din Japonia și s-a întors în țară.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că Tudorel Toader trebuie să facă o evaluare, un raport al activităţii DNA, să prezinte acest raport şi „să facă corect ceea ce trebuie să facă, de fapt, un ministru al Justiţiei”.

„Nu putea să vină din Japonia fără să analizeze, fără să vadă ce s-a întâmplat, ce este real, care e situaţia reală. Cred că nu era un raport care să fie creat pe realitate şi consistenţă. Îi trebuie o săptămână să preia toate informaţiile”, a precizat Viorica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.