Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, marţi, referindu-se la plângerea depusă de fostul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, la CEDO, că CCR nu judecă oameni, ci „excepţii, obiecţii sau conflicte juridice de natură constituţională”.

„Deciziile CCR sunt definitive. Curtea nu judecă oameni, judecă excepţii, obiecţii sau conflicte juridice de natură constituţională”, a declarat Toader, pentru AGERPRES.

Laura Codruţa Kovesi a depus, în luna decembrie 2018, o plângere la CEDO, în care arată că i-au fost încălcate mai multe drepturi atunci când a fost revocată din funcţia de procuror şef al DNA, în urma deciziei Curţii Constituţionale din mai 2018.

Fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, că a atacat la CEDO revocarea sa din funcţie „pentru a opri pe viitor aplicarea unei proceduri abuzive în vederea revocării procurorilor cu funcţii de conducere”, fiind o chestiune de principiu prin care nu a solicitat bani şi nici nu urmăreşte repunerea în funcţie.

Laura Codruța Kovesi afirmă că i-au fost încălcate drepturi fundamentale, neavând posibilitatea de a se apăra.

„Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror-şef al DNA, ca urmare a Deciziei nr. 358 din 30 mai 2018 pronunţată de Curtea Constituţională”, se arată într-un răspuns al Parchetului General la solicitarea AGERPRES.

Kovesi susţine că nu a avut posibilitatea să se apere în faţa Curţii Constituţionale şi nici nu a putut formula o cale de atac împotriva deciziei luate de judecătorii constituţionali.

„Motivele pe care le-am invocat în acţiune au vizat faptul că, prin decizia sa, Curtea Constituţională a hotărât revocarea din funcţie, deşi nu am avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de instanţa constituţională, nu am fost citată în faţa Curţii Constituţionale şi nu am avut posibilitatea de a avea cel puţin calitatea de ‘intervenientă’, pentru a exprima un punct de vedere în apărarea mea. Decizia Curţii Constituţionale nu a putut fi contestată, inexistenţa unei căi de atac fiind stabilită de însăşi motivarea deciziei Curţii Constituţionale. Astfel, am reclamat şi faptul că nu există în dreptul intern un temei de drept prin care să poată fi exercitată o cale de atac împotriva deciziei Curţii Constituţionale nr. 358 din 30 mai 2018”, afirmă Laura Codruţa Kovesi

„Pentru a opri pe viitor aplicarea unei proceduri abuzive în vederea revocării procurorilor cu funcţii de conducere. Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am formulat-o nu am solicitat plata unor despăgubiri, ci vorbim despre o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate, în această procedură de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, dreptul la un recurs efectiv”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, miercuri, întrebată despre plângerea la CEDO.

Vă amintim că preşedintele Klaus Iohannis a emis în luna iulie 2018 decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.